Hlavní obsah

Tour de France 2024 bude končit v Nice. Kdy se koná, trasa závodu

Foto: A.S.O., Pauline Ballet, Seznam Zprávy

POPISEK

Reklama

Cyklistická Tour de France patří každoročně k vrcholům sportovního roku. Ročník 2024 má tradiční červencový termín a začíná v Itálii. Kvůli přípravě olympiády však poprvé nebude končit v Paříži, ale na Azurovém pobřeží.

Článek

Nejslavnější cyklistický závod světa letos protne čtyři země a čtvero pohoří. Nejvíce etap však bude rovinatých, takže si na své přijdou také sprinteři.

Kdy se koná Tour de France 2024 a jak je dlouhá

V pořadí 111. Tour de France se koná od 29. června do 21. července 2024. Celková délka trasy je 3492 kilometrů, tedy o necelou stovku kilometrů víc než předchozí rok. Z tradičního počtu 21 etap bude sedm horských, osm rovinatých, čtyři středně kopcovité a dvě typu individuální časovky. Ve srovnání s loňskem tedy jedna přibyla.

Kde je start a konec

Pro letošní Tour de France bude řada věcí poprvé. Patří k tomu i slavnostní start neboli Grand Départ v Itálii, konkrétně ve Florencii. V této zemi se závod zdrží hned tři a půl dne. Začátek mimo Francii není nic neobvyklého, letos se koná už po 26. a Itálie se stane už 11. státem, který se dočkal této pocty. Tradice začala v 50. letech minulého století a v poslední době je častější, za hranicemi začíná závod zhruba v polovině ročníků. Vzhledem k vysoké oblíbenosti je dost možné, že se tento model stane standardem.

Ještě neobvyklejší je letošní cíl, i když zůstává na území Francie. V celé historii závodu se zatím vždy končilo v Paříži na třídě Champs Élisées, na okruzích kolem Vítězného oblouku. Tentokrát však konec „Staré dámy“ těsně předchází olympiádě a souběh obou akcí by byl příliš komplikovaný. Proto trasa výjimečně zamíří do jihofrancouzského Nice, na Azurové pobřeží.

„Vidím nějaké příležitosti pro sprinty, krásný začátek v Itálii a těžký cíl v Nice. Není to Champs-Élysées, ale doufejme, že (i my sprinteři) dostaneme šanci,“ okomentoval trasu elitní sprinter Jasper Philipsen z týmu Alpecin-Deceuninck a loňský vítěz zeleného trikotu, jehož zisk bude letos obhajovat.

Etapy Tour de France 2024

EtapaDatumTrasaDélkaTyp
1. etapa29. 6. Florencie / Rimini206 kmStředně kopcovitá
2. etapa30. 6.Cesenatico / Bologne200 kmStředně kopcovitá
3. etapa1. 7. Plaisance / Turín229 kmRovinatá
4. etapa2. 7. Pinerolo / Valloire138 kmHorská
5. etapa3. 7. Saint-Jean-de-Maurienne / Saint-Vulbas177 kmRovinatá
6. etapa4. 7.Mȃcon / Dijon163 kmRovinatá
7. etapa5. 7.Nuits-Saint-Georges / Gevrey-Chambertin25 kmIndividuální časovka
8. etapa6. 7.Semur-en-Auxois / Colombey-Les-Deux-Églises176 km Rovinatá
9. etapa7. 7.Troyes / Troyes199 kmStředně kopcovitá
8. 7.Volný den v Orléans176 km Rovinatá
10. etapa9. 7. Orléans / Saint-Amand-Montrond187 kmRovinatá
11. etapa10. 7.Évaux-les-Bains / Le Lioran211 kmHorská
12. etapa11. 7. Aurillac / Villeneuve-sur-Lot204 kmRovinatá
13. etapa12. 7.Agen / Pau171 kmRovinatá
14. etapa13. 7.Pau / Saint-Lary-Soulan Pla d'Adet152 kmHorská
15. etapa14. 7.Loudenvielle / Plateau de Beille198 kmHorská
15. 7.Volný den v Gruissan152 kmHorská
16. etapa16. 7.Gruissan / Nimes187 kmRovinatá
17. etapa17. 7.Saint-Paul-Trois-Chȃteaux / Superdévoluy178 kmHorská
18. etapa18. 7.Gap / Barcelonnette179 kmStředně kopcovitá
19. etapa19. 7.Embrun / Isola 2000145 kmHorská
20. etapa20. 7. Nice / Col de la Couillole133 kmHorská
21. etapa21.7.Monaco / Nice34 kmIndividuální časovka

Na co se těšit, vrcholy a favorité

Kromě Itálie a Francie trasu hostí ještě dvě malé země – San Marino a Monako. Ve Francii závod protne sedm regionů a 30 departementů. Téměř 40 míst nebo etapových měst se na mapě Tour objeví poprvé.

Cyklisté projedou čtyři pohoří – Apeniny, francouzské Alpy, Francouzské středohoří neboli Centrální masiv a Pyreneje. Na celé trase nastoupají celkem 52 230 výškových metrů. Vyjedou třeba na Col du Galibier, Col du Tourmalet nebo Plateau de Beille. Pomyslnou střechou celého závodu je průsmyk Bonette v Alpách, nejvyšší asfaltová silnice ve Francii, která jezdce zavede až do výšky 2802 metrů nad mořem.

Mapa závodu

Foto: A.S.O., Seznam Zprávy

Oficiální mapa Tour de France 2024

Za pozornost stojí také devátá etapa, která do Tour de France přináší šotolinové silnice zvané gravel plné bílého prachu, známé třeba ze závodů Strade Bianche a Paříž–Tours. Cyklisté během etapy projedou 14 sektorů takových cest v celkové délce 32 kilometrů.

Na startu bude 176 jezdců, rozdělených po osmi do 22 týmů. Očekává se bitva hlavně mezi vítězi minulých ročníků a několika dalšími jezdci ze světové špičky – Jonasem Vingegaardem a Seppem Kussem z týmu Visma – Lease a Bike, Tadejem Pogačarem z UAE Teamu Emirates, Primožem Rogličem nově ve stáji Bora-Hansgrohe a Remcem Evenepoelem ze Soudal Quick-Stepu, který pojede Tour poprvé.

České úspěchy v Tour de France

  • Roman Kreuziger – čtyřikrát v první desítce celkového pořadí, nejlépe páté místo (2013),
  • Leopold König – sedmé místo celkově (2014), třetí místo v horské etapě (2014),
  • Ján Svorada – dvě vítězství v etapě – (1998 a 2001), z toho jednou na Champs Élysées, jedno vítězství v etapě ještě jako Slovák (1994),
  • Zdeněk Štybar – jedno vítězství v etapě (2015),
  • Pavel Padrnos – dvě vítězství v týmové časovce (2003 a 2004),
  • Jan Bárta – třetí místo v individuální časovce (2014).

Zdroj: procyclingstats.com, letour.fr

Kde se rozhodne o vítězi

Vzhledem k obvyklým těsným rozdílům mezi nejlepšími jezdci se budou karty pro finální umístění v konečném pořadí zřejmě rozdávat až v posledním týdnu. „Poslední týden bude opravdu hodně náročný s mnoha stoupáními nad 2000 metrů nadmořské výšky. Bude to zajímavé a náročné,“ zhodnotil Felix Gall, stoupající hvězda týmu Decathlon AG2R La Mondiale.

Rozhodující budou zřejmě až tři poslední etapy, i podle našetřených sil jednotlivých jezdců. Nejprve je čekají dvě horské etapy, přičemž zvláště ta „královská“ s číslem 19 je opravdu extrémní – tvoří ji intenzivní triptych tří vrcholů s vysokou nadmořskou výškou. Následující den budou hory o trochu nižší, ale zase hned čtyři.

„Z trasy jsem opravdu nadšený, vypadá to super těžké, zvláště třetí týden. Myslím, že je to pro mě dobrá trasa, takže se na to samozřejmě těším. Etapa 19 je super, super těžká, s velkou nadmořskou výškou. Těším se na velkou bitvu,“ řekl k představení trasy Jonas Vingegaard.

Týmy na Tour de France 2024

Alpecin-Deceuninck (Belgie)Arkea B&B Hotels (Francie)
Astana Qazaqstan Team (Kazachstán)Bahrain Victorious (Bahrajn)
Bora-Hansgrohe (Německo)Cofidis (Francie)
Decathlon-AG2R-La Mondiale Team (Francie)EF Education Easypost (USA)
Groupama-FDJ (Francie)Ineos Grenadiers (Velká Británie)
Intermarché-Wanty (Belgie)Israel-Premier Tech (Izrael)
Lidl-Trek (USA)Lotto DSTNY (Belgie)
Movistar Team (Španělsko)Soudal Quick-Step (Belgie)
Team dsm-firmenich PostNL (Nizozemsko)Team Jayco Alula (Austrálie)
Team Visma | Lease a Bike (Nizozemsko)Totalenergies (Francie)
UAE Team Emirates (SAE)Uno-X Mobility (Norsko)

A to ještě není vše. Závod skončí těžkou individuální jízdou proti chronometru, která nemusí sedět klasickým časovkářům. Součástí je osmikilometrové stoupání s převýšením 400 metrů a sklonem téměř šest procent a poté ještě jedno kratší s osmiprocentním sklonem. Tedy ideální pole pro jezdce na celkové pořadí, kteří jsou výbornými časovkáři i vrchaři.

Finále s časovkou zažije závod po dlouhých 35 letech. To poslední je spojené se slavným soubojem Fignon – LeMond v roce 1989, který skončil těsným vítězstvím Grega LeMonda o pouhých osm sekund.

Vítězové Tour de France od roku 2010

RočníkJezdecNárodnostTým
2010Andy SchleckLucemburskoTeam Saxo Bank
2011Cadel EvansAustrálieBMC Racing Team
2012Bradley WigginsVelká BritánieTeam Sky
2013Chris FroomeVelká BritánieTeam Sky
2014Vincenzo NibaliItálieAstana
2015Chris FroomeVelká BritánieTeam Sky
2016Chris FroomeVelká BritánieTeam Sky
2017Chris FroomeVelká BritánieTeam Sky
2018Geraint ThomasVelká BritánieTeam Sky
2019Egan BernalKolumbieTeam Ineos
2020Tadej PogačarSlovinskoUAE Team Emirates
2021Tadej PogačarSlovinskoUAE Team Emirates
2022Jonas VingegaardDánskoTeam Jumbo-Visma
2023Jonas VingegaardDánskoTeam Jumbo-Visma

Co je Tour de France

Tour de France, v překladu Cesta okolo Francie, je nejslavnější cyklistický závod světa, s výjimkou období dvou světových válek se koná pravidelně od roku 1903. Založili ho novináři a obchodníci na podporu sportovního deníku l’Auto. Žlutý dres pro vedoucího závodníka a vítěze je zavedený od roku 1919 a zřejmě odrážel barvu papíru, na kterém zmíněný časopis vycházel.

Tour de France vznikla jako první etapový závod na světě, po jejím vzoru se pořádají podobné akce v mnoha zemích světa. Dnes je součástí celoročního seriálu silničních cyklistických závodů nejvyšší úrovně UCI World Tour. Spolu s italským Girem a španělskou Vueltou patří k největším, třítýdenním závodům zvaným Grand Tour.

Za umístění na Tour de France však jezdci získávají nejvíce bodů, což potvrzuje, že je tento závod vrcholem celého cyklistického roku. Startovní pole proto bývá nabito největším počtem cyklistických hvězd.

O jaké trikoty se soutěží

  • Žlutý trikot – pro vítěze celkového pořadí dle času. Během závodu vozí žlutý trikot průběžný lídr, nosit ho je velká pocta. Celkový vítěz nemusí nutně vyhrát žádnou etapu, důležitý je celkový součet časů v celé Tour de France. Vítěz žlutého trikotu však většinou v jedné či více etapách zvítězí. V cílech etap a na některých dalších místech mohou jezdci získat bonusové sekundy.
  • Zelený trikot – pro nejlepšího sprintera dle počtu bodů. Body se sbírají na prémiích během některých etap a hlavně v jejich závěrech. Když bodování vede nositel žlutého trikotu, ten zelený vozí druhý jezdec v pořadí bodování.
  • Puntíkovaný trikot – pro nejlepšího vrchaře dle počtu bodů. Body se sbírají na prémiích na vrcholech kopců, stejně jako v závěrech etap, které končí na kopci. Během závodu vozí puntíkovaný trikot průběžný lídr bodování. Pokud bodování vede nositel žlutého trikotu, ten puntíkovaný má při závodu druhý jezdec v pořadí bodování.
  • Bílý trikot – pro nejlepšího mladého jezdce do 25 let v celkovém pořadí dle času. Jestliže bodování vede nositel žlutého trikotu, ten bílý vozí druhý mladý jezdec v pořadí.

Finální umístění na Tour de France 2023

Vítězní jezdci na konci závodu

  • Celkové pořadí - žlutý trikot a vítěz závodu: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)
PořadíJménoTýmČasový odstup
1.Jonas VingegaardJumbo-Visma
2.Tadej PogačarUAE Team Emirates7:29
3.Adam YatesUAE Team Emirates10:56
4.Simon YatesTeam Jayco AlUla12:23
5.Carlos RodriguezIneos Grenadiers13:17
6.Pello BilbaoBahrain Victorious13:27
7.Jai HindleyBora-Hansgrohe14:44
8.Felix GallAG2R Citroën Team16:09
9.David GauduGroupama-FDJ23:08
10.Guillaume MartinCofidis26:30
  • Sprinteři - zelený trikot: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
  • Vrchaři - puntíkovaný trikot: Giulio Ciccone (Lidl-Trek)
  • Nejlepší mladý jezdec - bílý trikot: Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)
  • Nejlepší tým: Jumbo-Visma

Vítězové etap

  • 1. etapa: Adam Yates (UAE Team Emirates), 2. etapa: Victor Lafay (Cofidis), 3. etapa: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), 4. etapa: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), 5. etapa: Jai Hindley (Bora-Hansgrohe), 6. etapa: Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), 7. etapa: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), 8. etapa: Mads Pedersen (Lidl-Trek), 9. etapa: Michael Woods (Israel-Premier Tech), 10. etapa: Pello Bilbao (Bahrain Victorious), 11. etapa: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), 12. Etapa: Ion Izaguirre (Cofidis), 13. etapa: Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), 14. etapa: Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), 15. etapa: Wouter Poels (Bahrain Victorious), 16. etapa: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), 17. etapa: Felix Gall (AG2R Citroën Team), 18. etapa: Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), 19. etapa: Matej Mohorič (Bahrain Victorious), 20. etapa: Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), 21. etapa: Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe).

Podrobnější výsledky jednotlivých etap sledujte na Sport.cz

Reklama

Doporučované