Hlavní obsah

Tour de France nechce být ve stínu olympijských her. Oznámilo velké změny

Foto: Getty Images, Getty Images

Jonas Vingegaard při prezentaci Tour 2024.

Reklama

111. ročník Tour bude zlomový, nabitý novinkami. Ty hlavní? Začíná poprvé v Itálii a nekončí v Paříži, ale v Nice. Čtyři cíle budou na vrcholu, k tomu dvě časovky, jednou z nich závod skončí, a také 32 kilometrů šotolinových cest.

Článek

Na Tour de France 2024 bude mnohé jinak. Musí být. Cyklistickou dominantu roku totiž vážně naruší olympijské hry, které se odehrají v Paříži. Začínají 26. července, Tour končí 21., což pro Starou dámu není úplně dobře. Organizátoři museli mít těžkou hlavu, aby tomu dokázali čelit. Přimělo je to udělat mnoho změn, začlenit spoustu prvenství a dějových zvratů.

Už konkurence bude ohromující – dvojnásobný vítěz Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar, Primož Roglič, Sepp Kuss, ale hlavně Remco Evenepoel, který pojede Starou dámu poprvé. A pozor, mezi sprintery se objeví i nesmrtelný Mark Cavendish, který se pokusí překonat dosavadní rekord 34 vítězných etap.

Trasa bude mít 3492 km. Není to málo ani moc, ale spíš víc, než bylo v posledních letech obvyklé. Naposledy byla delší v roce 2017 – 3540 km.

Tour bude mít opět 21 etap a projede kromě Francie dalšími třemi zeměmi – Itálií, San Marinem a Monte Carlem. Peloton čeká sedm horských etap, čtyři skončí na vrcholech.

Právě kvůli olympiádě Tour nedojede do Paříže, ale vyvrcholí závěrečnou časovkou v Nice. Je to průlom, od zahájení Tour v roce 1903, závod vždy končil v Paříži.

Jen 28 tisíc policistů

„Chtěli jsme se vyhnout Paříži kvůli olympiádě,“ řekl agentuře Reuters ředitel Christian Prudhomme. „K dispozici je pouze 28 tisíc policejních sil, věděli jsme, že nemůžeme získat více.“

Start bude poprvé v historii v Itálii. Závod začne ve Florencii a i další tři etapy povedou italský územím, místy jako Rimini, Cesenatico, Bologna nebo Turín.

Už první týden závodu bude na trase 4. etapy ležet slavný kopec Galibier. „Tour ještě nikdy nebyla tak brzy tak vysoko,“ zdůraznil další novinku ředitel Prudhomme.

7. etapa bude první časovkou na 25 km napříč burgundskými vinicemi. Úvodní týden pak skončí náročnou etapou se 14 sektory štěrkových cest kolem Troyes jihovýchodně od Paříže.

Vše vrcholí v Alpách a časovkou v Nice

Druhý týden zavede peloton nejprve do pohoří Massif Central. 14. etapa pak přinese první velké finále na vrcholu hory hluboko v Pyrenejích. Nejdřív ale cyklisté budou muset překonat obávaný Tourmalet.

V 15. etapě, v den výročí dobytí Bastily, přijde závěrečné stoupání na Plateau de Beille (15,8 km a 7,9 %) a dohromady šest kopců s celkovým převýšením 4850 m.

17. etapa zamíří konečně do Alp. Závěr Tour bude jako hrom. První obří zkouška nastane v 19. etapě s výjezdem do 2800 m uprostřed trasy a závěrem na dvoutisícové Isole. 20. etapa bude mít čtyři těžká stoupání a všechno skončí následující den v Nice pořádně kopcovitou časovkou na 34 km.

Bude to poprvé od roku 1989, kdy Tour končí individuální časovkou. Tehdy Greg LeMond porazil Laurenta Fignona a zajistil si velké vítězství. Čeká velký zlom i Tour 2024? Všechno je možné.

Reklama

Doporučované