Hlavní obsah

„Ještě není konec.“ Legendární „Cannonball“ zkusí zlomit rekord Tour de France

Foto: Profimedia.cz

Takhle končil na letošní Tour de France Mark Cavendish. Rekord odolal, příští rok to zkusí znovu.

Reklama

Legendární silniční cyklista Mark Cavendish potvrdil, že bude usilovat o rekordní 35. etapové vítězství na Tour de France. Poté, co si na červencové Tour zlomil klíční kost, se přitom zdálo, že Cavendishova kariéra je u konce.

Článek

Osmatřicetiletý jezdec Mark Cavendish již během květnového závodu Giro d'Italia oznámil, že hodlá letos v zimě svou zářivou kariéru ukončit. Nyní ale potvrdil, že svůj odchod do sportovního důchodu odloží a v roce 2024 naposledy pojede Tour de France.

Závodit bude s týmem Astana Kazachstán, do něhož přišel před touto sezonou.

Cavendish, který si během neuvěřitelné kariéry vysloužil přezdívku Cav Cannonball (dělová koule - pozn. red.), totiž do letošní sezony vstupoval s nadějemi na překonání rekordu v absolutním počtu etapových vítězství na Tour de France. Ty ale náhle skončily v červenci, kdy si po těžkém pádu zlomil klíční kost. Jeho počet vítězství se tak zatím stále rovná belgické legendě Eddy Merckxovi - oba jezdci stojí na 34 vítězstvích.

„První věc, kterou mi Vino (šéf Astany Alexander Vinokurov - pozn. red.) řekl, když jsem ve Francii vypadl, byla: ‚Proč nejedeš ještě jeden rok?‘,“ řekl Cavendish ve videu na sociálních sítích.

„Byl jsem na konec připravený, byl jsem v klidu, ale čím víc jsem toho v létě najezdil… Prostě miluju jízdu na kole. Mluvil jsem s dětmi a ptal jsem se ‚Co by měl táta dělat?‘ A ony řekly, abych pokračoval. Tak jsme tady, ještě jeden rok!“ dodal v emotivním projevu.

Podle šéfa Astany Vinokurova není žádným tajemstvím, že vítězství v alespoň jedné etapě bylo pro Marka na letošní Tour hlavním cílem. „V sedmé etapě byl velmi blízko překonání historického rekordu. Těžký pád, k němuž došlo jen o den později, však překazil všechny jeho plány,“ reagoval Vinokurov, který Cavendishe k tomu, aby o vítězství ještě zabojoval, vyzýval.

Video

„Ještě není konec,“ napsala Astana na sociálních sítích.

„Jsem přesvědčen, že skutečný šampion by takto ukončit kariéru neměl. Proto jsem se Marka zeptal, jestli za pár let nebude litovat, že to ještě znovu nezkusil. Navrhl jsem mu, aby své rozhodnutí přehodnotil a ještě se jednou pokusil vyhrát etapu na Tour de France,“ řekl.

„Není snadné přehodnotit již učiněné rozhodnutí, ale nakonec Mark souhlasil a rok 2024 stráví jako jezdec Astany… Překonání rekordu v počtu vítězství etap by byl historický úspěch, máme šanci a musíme ji využít,“ vysvětlil Vinokurov.

Co se týče plánů po roce 2024, Vinokurov oznámil, že tým Astana na pokračování spolupráce s Markem Cavendishem zájem má. „Ale samozřejmě v první řadě myslíme na nadcházející sezonu,“ dodal.

Začne v Turecku

Cavendish od pádu na Tour nezávodil, zotavoval se z operace klíční kosti. Podle webu Independent se ale očekává, že se postaví na start závodu Kolem Turecka, který začíná 8. října.

Cavendish by tak mohl potenciálně ukončit kariéru v Paříži na olympijských hrách 2024, napsal web Eurosport. Závod mužů v silniční cyklistice je naplánován na 3. srpna.

Po zářivé sedmnáctileté kariéře je Cavendish všeobecně považován za nejlepšího sprintera všech dob. Dosud vybojoval 162 vítězství, závodil 18 let v profesionálním pelotonu v dresech osmi stájí a kromě výher na Tour zvítězil i 17× na Giru a třikrát na Vueltě a na všech grandtours se stal i vítězem bodovací klasifikace.

V roce 2012 se stal prvním mužem planety, který vyhrál poslední etapu Champs-Élysées na Tour de France ve čtyřech po sobě jdoucích letech. Je mistrem světa na silnici, ale i na dráze, stříbrným olympijským medailistou a zvítězil i v nespočtu dalších sprinterských etap a jednorázových klasik.

Reklama

Doporučované