Hlavní obsah

Mark Cavendish se zranil. Legendární sprinter už rekord na Tour nezíská

Foto: Getty Images, Getty Images

Mark Cavendish málem získal vysněné 35. vítězství na Tour v letošní sedmé etapě. Skončil těsně druhý.

Reklama

Největší celebrita Tour de France 2023, sprinter Mark Cavendish, nešťastně skončil po banálním pádu 50 km před cílem osmé etapy. Znamená to na 99 % definitivní konec jeho šancí na zisk rekordního počtu 35 vítězství na Staré dámě.

Článek

Nejlepší cyklistický sprinter Tour všech dob tak smutně uzavírá neskutečnou pouť, která i k překvapení odborníků vůbec nebyla bez šancí. V sedmé etapě totiž Cavendishovi jen o pověstný fous uteklo vysněné 35. vítězství, když dojel druhý za vítězem Jasperem Philipsenem.

38letý Brit zvaný „Dělová koule“, „Raketa Manx“, „Manxman“ nebo jen „Cav“ se na letošní Tour ve sprintech neustále zlepšoval. Ve třetí etapě dojel ještě šestý a vůbec to nevypadalo, že by mohl někdy bojovat o vítězství. Jenže ve čtvrté etapě byl už pátý a v sedmé druhý.

Bájného Eddyho Merckxe dorovnal Cavendish v počtu 34 vítězných etap na „Staré dámě“ v roce 2021. Loni britský rychlík šanci nedostal a už už to vypadalo, že jeho šance definitivně skončily.

Vše podstatné o letošním ročníku

Jenže Manxman se nevzdal a „upekl“ na první pohled zvláštní spojenectví s kazašským týmem Astana, aby se o rekordní vítězství na Tour mohl aspoň ještě jednou pokusit. Za zmínku stojí i materiálové pozadí celé dohody. Přesedlal na špičková kola značky Wilier Triestina a rodina majitelů Gastaldelliových se podílela na poskytnutí části finančních prostředků potřebných k přivedení Cavendishe do Astany.

Nepravděpodobnější kombinaci si přitom těžko mohl někdo představit. Astana nikdy nebyla protřelým sprinterským týmem. Na Tour snad nevyhrála sprinterskou etapu.

Ani Mark už nebyl v poslední době tím rychlíkem, jakým býval, když v dresech HTC nebo Quick-Stepu sbíral na Tour jedno vítězství za druhým a jeho rozjížděcí vlak decimoval zbytek pelotonu.

Letošní nástupce Marka Cavendishe

Jenže Manxman není člověk, který se jen tak snadno vzdává. Ukázal to už několikrát. V letech 2017 a 2018 žádnou etapu Tour nevyhrál. Další dva ročníky Starou dámu ani nejel. Vypadalo to na konec, protože už ho nechtěl nikdo angažovat.

V roce 2021 znovu povstal

Pak ale Cavendish dokázal umluvit šéfa cyklistické stáje Quick-Step Patricka Lefevera, kde už jednou působil a vyhrával. Musel si ale sehnat vlastní sponzory.

Přesto ten návrat zvládl. Hned čtyřikrát vyhrál sprinterskou etapu na Tour 2021, a navíc získal i bodovací dres. Prostě počínal si jak v dobách největší slávy a k tomu dohonil Merckxe.

Tour de France na Seznam Zprávách

Teď ten zázrak málem zopakoval. Všichni odborníci zpozorněli a nevyloučili, že to Cavendish ještě do konce tohoto ročníku dokáže. Obrovská smůla ho o tuto šanci připravila. A protože Brit před startem Tour prohlásil, že letos s cyklistikou skončí, další pokus už s vysokou pravděpodobností mít nebude.

Kariéra jako hrom

Cavendish má za sebou kariéru jako hrom. Za 18 let v profesionálním pelotonu v dresech osmi stájí kromě výher na Tour zvítězil i 17× na Giru a 3× na Vueltě a na všech grandtours se stal i vítězem bodovací klasifikace. V roce 2012 se stal prvním mužem planety, který vyhrál poslední etapu Champs-Élysées na Tour de France ve čtyřech po sobě jdoucích letech.

Je mistrem světa na silnici, ale i na dráze. Stříbrným olympijským medailistou a zvítězil i v nespočtu dalších sprinterských etap a jednorázových klasik.

Během sezony 2009 vytvořil pozoruhodné partnerství se svým vedoucím „rozjížděčem“ Markem Renshawem.

Za dlouhou kariéru utrpěl i mnoho zranění, několikrát zlomené rameno, zlámaná žebra, propíchnutou plíci… V dubnu 2017 mu diagnostikovali Epstein-Barrův virus, nezávodil a vrátil se až na Tour de France. V srpnu 2018 mu pak našli virus podruhé, a tak se stáhl z tréninku i závodů, aby se zotavil.

Začínal na BMX

Dva momenty z jeho mládí nezná zdaleka každý. Doma na ostrově Isle of Man začínal na kolech BMX. Už tehdy podle jeho trenéra Dota Tilburyho nerad prohrával. Po ukončení školy pak pracoval dva roky v bance, aby si vydělal dost peněz na pokus o profesionální kariéru.

Cavendish nikdy nebyl extra populární a oblíbený. Byl typický sprinter, tvrdý, sebevědomý, někdy arogantní, soupeři si nejednou stěžovali na styl jeho jízdy. „Když se mě novináři na Tour ptají, jestli jsem nejlepší sprinter, odpovím: ‚Ano.‘ A to je považováno za aroganci, ale pokud se mě nezeptají, neřeknu to sám od sebe,“ vyprávěl v roce 2008.

Nakonec ho ale všichni v pelotonu uznávali, respektovali a označovali za legendu. A v cíli nešťastné sobotní etapy se mluvilo hlavně o Britově smůle.

Reklama

Doporučované