Hlavní obsah

Drama na Tour de France: Pogačar proti Vingegaardovi

Foto: Getty Images, Getty Images

Takhle si Tadej Pogačar hlídal celou čtvrteční etapu zadní kolo Jonase Vingegaarda. Pak zabral a ujel mu.

Reklama

Tour de France 2023 je jako šílená houpačka. Jakékoli predikce se ukazují jako nesmírně ošidné. Už vývoj prvního týdne je nečekaně dramatický.

Článek

Ještě než Stará dáma začala, všichni spekulovali, co bude s jedním z hlavních favoritů Slovincem Tadejem Pogačarem. Před Tour si zlomil zápěstí a nemohl trénovat tak, jak by si představoval.

„To se určitě projeví, musí mít aspoň závodní manko, bude poloviční. A jeho soupeř, Dán Jonas Vingegaard, bude superfavoritem,“ říkali jedni. Druzí naopak věřili, že Slovinec je natolik mimořádný, že nouzová příprava jeho výkon vůbec neovlivní.

Po prvních dvou těžkých klasikářských etapách ve Španělsku připomínal Pogačar robota, kterého nic nedokáže zastavit. Doslova létal. Po čtyřech etapách vedl celkově jeho kolega Adam Yates, Slovinec byl hned za ním a jejich stáj Team UAE Emirates dominovala.

Vše podstatné o letošním ročníku

Pak ale přišla první pyrenejská, celkově 5. etapa z Pau do Laruns. A všechno bylo jinak. Vingegaard a jeho tým Jumbo-Visma zabrali, Dán v závěru udeřil a najednou měl na Pogačara skoro minutový náskok. Slovinec nevypadal dobře, nebyl schopen v závěrečném stoupání Vingegaarda udržet.

V cíli seděl trochu odevzdaně a vyprávěl reportérům, že závod ho zajímá míň než zdraví jeho přítelkyně Uršky Žigartové, která spadla na dámském Giru a utrpěla otřes mozku.

A pak přišel úder Pogačara

Ihned se rozjely nové teorie: „Je to jasné, Pogačar prostě nestačil dohnat tréninkové manko a chybí mu závodní kilometry. A Vingegaard je ještě lepší, než byl dříve,“ zdůrazňovali odborníci.

Jenže přišla čtvrteční druhá pyrenejská etapa přes Tourmalet do Cauterets. Prakticky celou dobu brilantně dirigovala boj o žlutý trikot stáj Jumbo-Visma. Ale tři kilometry před cílem se najednou zvedl Pogačar a Vingegaardovi ujel.

Zase je všechno jinak. Slovinec obživl a experti se už bojí cokoli predikovat. Rozdíly mezi soupeři jsou tak minimální, že nakonec hrají roli maličkosti. Například únava z vysokého výkonu předchozího dne. Nebo jen o chlup větší výdej energie v etapě, takže pak chybí síly na jejím konci.

Přehnali to

Skvěle nejnovější situaci vystihl Jonathan Vaughters, šéf týmu EF Education - EasyPost, v pořadu Eurosportu The Breakaway.

„Jumbo-Visma (tým Vingegaarda) jsou tak silní a mají v týmu tolik talentu, že to někdy přeženou. Mají tolik koňských sil, že si myslí: ‚Můžeme tenhle závod prostě ovládnout.‘ Jenže Vingegaard dnes vydal ohromné množství energie, zatímco Pogačar byl vždy za jeho zadním kolem. Hrál tak trochu chromou kachnu: ‚Bože, včera jsi byl o tolik lepší než já, já jsem jen skromný Tadej.‘ No a pak využil na konci všechnu tu ušetřenou energii, aby vyhrál,“ vyprávěl Vaughters.

Taktika nizozemského týmu prostě selhala. Chtěli po úspěšné 5. etapě zasadit Pogačarovi hned další den smrtící ránu. Jenže to nefungovalo a ohrozili nakonec sami sebe.

Tour de France je teprve na konci prvního týdne. V páteční – v podstatě rovinaté – etapě si oba hlavní sokové, Pogačar i Vingegaard, dopřáli bezsoubojový odpočinek.

Po Pyrenejích teď ale přijde Centrální masiv, pak Alpy a nakonec tvrdé kopce ve Vogézách. Ještě není konec a předpovídat, jak dopadne souboj dvou velikánů letošního ročníku, se skoro nedá.

Reklama

Doporučované