Hlavní obsah

Říkali mu Pohroma. Teď si sprinter Philipsen na Tour dělá, co chce

Foto: Getty Images, Getty Images

Takhle slavil vítězství na Tour s hvězdným Mathieu van der Poelem, který mu rozjel sprint.

Reklama

aktualizováno •

Jmenuje se Jasper Philipsen, ale v týmu mu říkali Jasper „Disaster“ – pohroma. Zapomínal věci, byl chvílemi nešikovný. Teď patří k nejlepším sprinterům světa a potvrdil to třetím vítězstvím na letošní Tour.

Článek

Aktualizováno o výsledky páteční etapy Tour de France do Bordeaux.

Mnozí o Jasperu Philipsenovi říkají, že je dnes úplně nejrychlejším sprinterem. Průběh Tour de France to potvrzuje, pětadvacetiletý Belgičan vyhrál třetí ze tří dosavadních sprinterských etap.

Je mu 25 let a už má 32 vítězství. Z toho pět na Tour de France, tři na Vueltě. V páteční etapě v dojezdu do Bordeaux přespurtoval Marka Cavendishe a připravil tak tuto sprinterskou legendu o nesmrtelnost, tedy o absolutní rekord v počtu vítězství na TdF.

Vždycky ale tak výrazný Philipsen nebyl. Poprvé jel Grand Tour v roce 2019 a hned to byla Tour de France. Nejlepšími výsledky ve sprinterských etapách bylo páté, šesté a sedmé místo. V roce 2021 dojel tenhle přátelský a empatický kluk na Tour de France šestkrát v Top 3, ale ani jednou se mu nepodařilo vyhrát. Konec závodu v Paříži zapíjel šampaňským se slzami v očích.

Loňskou Tour začal při sprinterské čtvrté etapě jásotem v cíli, jenže se spletl. Před ním byl ještě Wout van Aert a Jasper si toho nevšiml. Trapas. No jo, zase Jasper „Pohroma“, říkali kolem něj.

Jenže pak se ve stáji Alpecin–Deceuninck zásadně změnila situace. Hlavní hvězdě Mathieu van der Poelovi se vůbec nedařilo, nakonec kvůli celkové únavě odstoupil. A Jasper se stal pro tým rázem plánem B.

A v 15. sprinterské etapě mladík ukázal, co umí. Na pásce vyhrál a za sebou nechal van Aerta, Pedersena, Sagana i Groenewegena. A své umění pak potvrdil v poslední etapě, ve sprintu na Champs-Élysées. Stal se rázem nejlepším sprinterem 109. ročníku Staré dámy a obsadil druhé místo v bodovacím závodě.

Jasper Philipsen se i díky tomu stal jednou z hlavních postav seriálu Netflix Tour de France: Bez příkras.

Tour de France na Seznam Zprávách

Letos navíc obsadil skvělé druhé místo na ikonické klasice Paříž–Roubaix. Teď v prvních sprinterských etapách vytvořil úžasnou dvojici s kolegou van der Poelem, který mu rozjel oba vítězné sprinty.

Žije ve vlastním světě

Jaký vlastně je? Sám Mathieu van der Poel o něm říká, že si občas žije ve svém vlastním světě.

Jasper Philipsen se narodil ve stejném městě jako belgická cyklistická celebrita, bývalý mistr světa Tom Boonen. Mol u nizozemských hranic má méně než 40 000 obyvatel.

Podobně jako u Remka Evenepoela byl jeho prvním sportem fotbal. Už jako mladík měl ale silnou vítěznou mentalitu. „Vždycky to bylo stejné. Když jsem byl kluk, hrál fotbal a zápas se nevyvíjel tak, jak jsem chtěl, brečel jsem na hřišti,“ řekl.

Když mu bylo 12 let, měl vážnou nehodu na kole BMX. Zranění, která utrpěl, mu zkomplikovala pokračovat s fotbalem, a proto se zaměřil na cyklistiku.

Tour je sebevražda

Byl samozřejmě velkým fandou Boonena, jako dítě nosil repliku dresu mistra světa. A během posledních let Boonenovy kariéry ho Philipsen doprovázel na tréninkových jízdách domů.

V 17 letech získal svůj první národní titul, když triumfoval v časovce jednotlivců na mistrovství Belgie juniorů. V následujícím roce ho úspěšně obhájil.

Dnes už není žádnou pohromou pro tým, ale novou belgickou cyklistickou celebritou.

Vše ale nasvědčuje tomu, že zůstává skromný a přátelský. A má respekt k soupeřům i velkým závodům. „Tour de France, to je taková sebevražda pro lidské tělo,“ říká.

Reklama

Doporučované