Hlavní obsah

Paříž chystá velkolepé zahájení her, hrozba terorismu jí ale zvolna mění plány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Paris 2024, Seznam Zprávy

Letní olympiáda v Paříži vyvolává otázky ohledně bezpečnosti (ilustrační fotografie).

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron se chce zasadit o olympijské příměří. Zároveň je přesvědčený, že zahajovací ceremoniál letních olympijských her bude bezpečný. A pokud ne, Paříž má v záloze alternativní scénáře.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zahajovací ceremoniál letních olympijských her v Paříži má být v mnoha ohledech jedinečný. Na rozdíl od těch předešlých by měl proběhnout na otevřeném prostranství. Paříž zároveň slibovala, že velkolepý zahajovací ceremoniál budou sledovat sta tisíce osob z nábřeží Seiny zdarma.

Během něj popluje přibližně 10 500 sportovců po řece centrem francouzského hlavního města. Ambiciózní plány počítají s lodí pro každý národ, který se olympijských her zúčastní. Plavba bude dlouhá zhruba 5,5 kilometru. Podle Mezinárodního olympijského výboru se akce zúčastní také asi 120 hlav států a vysokých vládních představitelů z celého světa. To vše má vypuknout 26. července.

Předběžné představy o zahájení her

Francie měla zkrátka už od začátku odvážné plány, které dodnes s hrdostí prezentuje. Tamní vláda a organizátoři si jsou ale zároveň vědomi toho, že takto velká událost může být i potenciálním cílem různých útoků. „První hrozbou je terorismus, což jsme začlenili do všech bezpečnostních plánů,“ konstatoval pro agenturu Reuters Thomas Collomb, výkonný ředitel pro bezpečnost olympijských her v Paříži. Dalším rizikem jsou pak kybernetické útoky nebo bezpilotní letouny.

Paříž má záložní plány

Ve Francii už několik týdnů platí nejvyšší stupeň pohotovosti. Tamní vláda ho vyhlásila poté, co v ruském Krasnogorsku došlo k teroristickému útoku, ke kterému se následně přihlásil Islámský stát. Francie zažila podobnou situaci v roce 2015, kdy došlo na několika místech v Paříži k sérii útoků, během kterých zemřelo 130 osob.

Francouzský prezident Emmanuel Macron si očividně uvědomuje, že zajištění bezpečnosti bude během olympijských her zásadní. V rozhovoru pro tamní televizi BFM-TV a rádio RMC proto sdělil, že Francie počítá s řadou opatření, aby zajistili poklidný průběh zahajovacího ceremoniálu i samotných her.

Kvůli zahájení dojde například k mimořádné mobilizaci tamních bezpečnostních složek. Se zajištěním bezpečnosti budou Francii podle serveru NBC News pomáhat i jiné země včetně Polska, které do Paříže vyšle své vojáky. Francouzští zákonodárci také povolili experimentální použití kamerového systému s umělou inteligencí, který může pomoci odhalit náhlé pohyby davu, opuštěné předměty a osoby ležící na zemi, píše The Washigton Post (TWP).

Macron v rozhovoru zároveň ujistil, že Paříž pracuje i s možností, že by se akce konala i jinde. „Pokud se budeme domnívat, že hrozí rizika, máme v závislosti na analýze kontextu záložní scénáře,“ ujistil francouzský prezident s tím, že „existuje plán B, dokonce i C“.

Podle serveru France24 je tak ve hře možnost, že by se zahajovací ceremoniál přesunul na stadion Stade de France. Druhou alternativou je pak náměstí Trocadero naproti Eiffelově věži, kde by měl částečně probíhat i zakončovací ceremoniál. Existuje i možnost, že by došlo ke zkrácení plavby po Seině. Někteří bezpečnostní experti už totiž v minulosti upozorňovali, že v případě útoku by se sportovci mohli stát „pevným cílem“.

I když francouzští představitelé, organizátoři a bezpečnostní složky pracují na několika verzích, Macron zdůraznil, že plány na zahajovací ceremoniál se prozatím nemění. „Je to světová premiéra. Můžeme to uskutečnit a uděláme to,“ prohlásil.

Návštěvnost by měla být rekordní

I když francouzský prezident tvrdí, že si Paříž za svými plány stojí, k jistým změnám už přeci jen došlo. Původně mělo grandióznímu zahájení olympijských her přihlížet celkem 600 tisíc diváků – část z nich měla navíc zahájení sledovat z břehu Seiny zdarma. Ministr vnitra Gérald Darmanin ale začátkem roku oznámil, že se tento počet snížil zhruba o polovinu.

Tamní vláda navíc rozhodla, že turistům nebude z bezpečnostních důvodů umožněn volný vstup na zahajovací ceremoniál. Ten tak bude z místa sledovat 104 tisíc fanoušků, kteří si zakoupili vstupenky, a dalších 220 tisíc volných vstupenek si rozdělí vybraní obyvatelé Paříže a dalších francouzských měst, ve kterých se budou hry konat.

Změny „odrážejí potřebu udělat z letošního ceremoniálu co nejpopulárnější událost a zároveň zvládnout všechny detaily po stránce bezpečnosti a ochrany,“ sdělila francouzská ministryně sportu Amélie Oudéa-Castéra deníku The Washington Post.

Francouzská vláda sice snížila počet návštěvníků, tamní organizátoři ale připomínají, že i tak bude jejich zahajovací ceremoniál tím největším – předchozí návštěvnické rekordy se totiž pohybovaly kolem hranice 100 tisíc diváků.

Macron chce nastolit olympijské příměří

Kvůli eskalaci situace na Blízkém východě a stále probíhajícímu konfliktu na Ukrajině se ale část veřejnosti domnívá, že takto velká událost na otevřeném prostranství vybízí k neštěstí. Podle experta na terorismus a politické násilí Petera Neumanna jsou ale venkovní hry jasným stanoviskem.

„Je dobré usilovat o otevřený ceremoniál, protože jde o signál, že se olympijské hry nenechají zastrašit,“ vysvětlil pro TWP. Vzápětí ale dodal, že riziko „tu samozřejmě nepochybně je“. Macron si nicméně stojí za tím, že situace je a bude pod kontrolou.

Na dotaz jedné z divaček, která se v rámci diskuzního pořadu francouzské televize BFM-TV svěřila, že se bojí pustit syna na zahajovací ceremoniál, odpověděl: „Jestli je nějaké místo, kde bude váš syn v bezpečí, pak je to tam.“

Francouzský prezident navíc dodal, že udělá vše pro to, aby během her platilo takzvané olympijské příměří. Jde o historickou tradici, podle které má v období her panovat klid zbraní. „Chceme pracovat na olympijském příměří a myslím, že je to pro mě příležitost, abych se spojil s mnoha našimi partnery,“ pronesl Macron s tím, že požádá čínského vůdce Si Ťin-pchinga, aby v tomto ohledu využil svého vlivu.

„Čínský prezident přijede za několik týdnů do Paříže a já ho požádám, aby mi pomohl. Je to diplomatický okamžik míru,“ dodal Macron.

Reklama

Doporučované