Hlavní obsah

Evropské země posilují kvůli útoku v Moskvě protiteroristická opatření

Foto: Mohammad Bash, Shutterstock.com

Vlajka Islámského státu na domě v syrském Aleppu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Itálie i Francie ohlásily, že posilují bezpečnostní opatření v reakci na páteční útok Islámského státu na kulturní centrum Crocus City Hall v Moskvě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Italská policie posílí bezpečnostní opatření před nadcházejícími velikonočními svátky. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo vnitra v návaznosti na revizi národní bezpečnosti po pátečním teroristickém útoku v Krasnogorsku u Moskvy, kde zemřelo nejméně 137 lidí.

„V očekávání nadcházejících velikonočních svátků bylo dohodnuto zintenzivnění dohledu a kontrolních činností ze strany policie,“ uvádí se v prohlášení. Zvláštní pozornost bude podle něj věnována „všem citlivým cílům“.

Po pátečním útoku na ruskou koncertní halu už posílila bezpečnostní opatření na nejvyšší stupeň Francie, informuje agentura Reuters.

Francouzský předseda vlády Gabriel Attal ve svém příspěvku na síti X uvedl, že toto opatření bylo přijato „s ohledem na to, že se Islámský stát přihlásil k odpovědnosti za (moskevský) útok, a na hrozby, které doléhají na naši zemi“.

Francouzský systém varování před terorismem má tři stupně. Nejvyšší stupeň se aktivuje v důsledku útoku ve Francii či v zahraničí nebo v případě, že je hrozba takového útoku považována za bezprostřední. Umožňuje výjimečná bezpečnostní opatření, například zesílené hlídky ozbrojených sil na veřejných místech, jako jsou nádraží, letiště a náboženská místa.

Reklama

Doporučované