Hlavní obsah

Rady kyberspecialistů do Pekingu: Nepřipojujte se na wifi, hlídejte si mobil

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a Vojenské zpravodajství vypracovaly materiál, který má olympionikům poradit, jak bezpečně používat mobily nebo tablety na zimní olympiádě v Číně.

Článek

Materiál má sportovcům, ale i veřejnosti přiblížit základy kyberbezpečnosti a poradit jim, jak používat technologie, aby byla jejich komunikace v zahraničí bezpečnější.

Dvoustránkový manuál má deset bodů, čtyři z nich se věnují přípravě před cestou, šest zbývajících pak tomu, jak dodržovat kyberbezpečnost během samotné cesty.

V radách před cestou se například píše, že je lepší využívat v Číně mobily, které neobsahují žádná osobní data a důležité uživatelské účty. Může jít třeba o starý mobil nebo tablet, který se aktivně nepoužívá.

Veřejné WiFi sítě (v kavárnách, restauracích, MHD, hotelích) bez hesel, či chráněné veřejně dostupnými hesly, jsou velmi slabě zabezpečené a mohou být využity k monitorování připojených uživatelů a případně i napadení jejich zařízení. U masových akcí, jako jsou olympijské hry, je takové riziko vysoké.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost

Důrazně se také doporučuje, aby se v Číně nevyužívaly veřejné WiFi. „Veřejné WiFi sítě (v kavárnách, restauracích, MHD, hotelích) bez hesel, či chráněné veřejně dostupnými hesly, jsou velmi slabě zabezpečené a mohou být využity k monitorování připojených uživatelů a případně i napadení jejich zařízení. U masových akcí, jako jsou olympijské hry, je takové riziko vysoké,“ píše se v manuálu.

NÚKIB také radí, aby se sportovci v Číně nepřipojovali k internetovému bankovnictví. „Pokud to není nezbytně nutné, doporučujeme při cestě nepřistupovat k citlivým službám, jako je internetové bankovnictví, osobní účty apod. Pokud je to nutné, po návratu je vhodné změnit k těmto službám přihlašovací údaje,“ doporučuje se účastníkům zimních olympijských her.

DOPORUČENÍ PRO CESTY DO ZAHRANIČÍ

1. Vyvarujte se stahování neznámých či zranitelných aplikací.

2. Nepřipojujte se na veřejné WIFI sítě.

3. Pro připojení k internetu využívejte datový roaming a placenou VPN.

4. Ke komunikaci využívejte aplikace s šifrováním.

5. Vyhýbejte se přihlašování k citlivým službám.

6. Nenechávejte zařízení bez dozoru a nezamčená.

Zdroj: NÚKIB

„Doporučení jsme původně připravovali spolu s Vojenským zpravodajstvím pouze pro české olympioniky, na základě značného zájmu veřejnosti jsme se ale rozhodli materiál zveřejnit i pro ostatní zájemce a cestovatele. Materiál je určený především těm, kteří cestují do zemí, ve kterých je ochrana údajů uživatelů na nízké úrovní,“ říká ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Kompletní instrukce naleznete zde.

Obavy ze špionáže čínských tajných služeb mají například i Němci, kteří nakoupili všem olympionikům mobily speciálně pro olympiádu. A také třeba nizozemský olympijský výbor výslovně varoval před nebezpečím špionáže. Více jsme o tom psali zde.

Větší část českých sportovců nominovaných na zimní hry v Pekingu odlétá do dějiště olympiády dnes. Do Pekingu se kvalifikovalo aktuálně 112 sportovců, což znamená nejpočetnější českou zimní výpravu.

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Reklama

Doporučované