Hlavní obsah

Pokyny pro let do Pekingu: Žádné společné fotky, ani procházky po palubě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Opakovat průšvih s loňským odletem na olympiádu letos nikdo nechce. České sportovce proto čeká řada přísných opatření, která platí před odletem, v letadle i v Číně.

Článek

Letadlo s největší částí výpravy na zimní olympiádu v Pekingu odletí zítra z Terminálu 1 pražského letiště. V Pekingu je už přímo na místě sportovní ředitel Českého olympijského výboru a šéf olympijské mise Martin Doktor. Novinářům popsal, jaké je v Číně pro sportovce připravené zázemí.

„Vesnice vypadá hezky. Je to sídliště, ale třeba apartmány, byty jsou konkrétně tady v Pekingu prostorné, pěkné. Každý je ubytován sám na pokoji, apartmány jsou po dvou nebo po čtyřech. V horských vesnicích je to trošku menší, tam je to s ubytováním na hraně, ale také jsou to pěkné nové stavby. Bude záležet na tom, jak to bude všechno fungovat,“ řekl přímo z čínské metropole Martin Doktor. Dodal, že Číňané tam mají na všechno hodně lidí.

Asistenti jsou v respirátorech a mají štíty, úklidové čety a další pracovníci chodí většinou v bílých skafandrech zahalení a se štítem.
Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV a šéf olympijské mise

Popsal také, jak se Číňané chrání proti covidu-19, stejně jako v Tokiu je samozřejmost, že všichni nosí respirátory, a když si ho někdo na chvíli sundá, hned je u něj člověk, který ho požádá o nasazení.

„Všichni naši asistenti jsou v respirátorech a mají štíty, úklidové čety a další pracovníci chodí většinou v bílých skafandrech zahalení a se štítem,“ popsal Doktor, jak to vypadá v dějišti zimních olympijských her.

Jak chce ČOV zabránit tomu, aby se sportovci nakazili? Sází se na očkování, tři testy před odletem, vlastní letadlo a přísná hygienická opatření. Sportovci a doprovod dostali také podrobné příručky, jak se před cestou a při ní chovat.

„Organizátoři dali pravidla, že v zásadě všichni musí být očkovaní. Kdo není očkovaný, nejede. Povinnost PCR testů je 96 a 72 hodin před odletem. My jsme se dohodli s národní laboratoří a pražskou hygienou, že uděláme ještě jeden test, který bude hodinu před vstupem na letiště,“ nastínil předseda ČOV Kejval.

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Sportovci nepoletí vládním speciálem, ale letadlem Korean Air, jež cestu zvládne bez mezipřistání. V letadle poletí zhruba 160 lidí. Tým bude rozdělen tak, aby si například při jídle respirátory sundala vždy jen polovina cestujících.

Žádná společná selfie, žádné rozhovory

Striktní pravidla platí i pro pohyb na letišti. ČOV doporučuje minimalizovat fyzický kontakt s lidmi. Neměly by se podávat ruce, objímat se, dodržovat rozestupy 1,5 až 2 metry a nepořizovat jakékoliv společné fotografie.

Charter s největší částí výpravy bude odlétat ve čtvrtek 27. ledna 2022 z Terminálu 1 pražského letiště Václava Havla.
Barbora Žehanová, mluvčí Českého olympijského výboru

Český olympijský výbor také oznámil, že bude muset co nejvíce omezit kontakt mezi novináři a sportovci v den odletu kvůli špatné epidemiologické situaci. „Charter s největší částí výpravy bude odlétat ve čtvrtek 27. ledna 2022 z Terminálu 1 pražského letiště Václava Havla, které nám je velmi nápomocné při organizaci všech opatření a co nejrychlejšího průchodu výpravy až k letadlu. Chápeme, že i v souvislosti s problematickým odletem výpravy do Tokia loni v létě jde o let velmi sledovaný,“ uvedla mluvčí ČOV Barbora Žehanová.

Redakce jsou proto požádané, aby vyslaly nejvýše kameramany nebo fotografy. Tradiční předodletové rozhovory se sportovci jsou zakázané. „Je to jedno z opatření, které má minimalizovat riziko nákazy našich olympioniků koronavirem,“ vysvětlila Žehanová.

ČOV chce letos zabránit tomu, aby se neopakovaly loňské problémy, kdy se při letu na olympiádu v Tokiu nakazilo covidem několik sportovců a měli kvůli tomu zkaženou olympiádu, protože buď nenastoupili do turnaje, nebo jen částečně. Kvůli tomu měli i finanční škodu a později se domáhali odškodnění.

Jak se chovat v letadle

- Organizace letu a všechny záležitosti na palubě spadají do gesce letecké společnosti, proto se bez výhrad řiďte pokyny posádky.

- Mějte nasazený respirátor po celou dobu letu – s výjimkou doby jen nezbytně nutné pro občerstvení. V odletové hale obdržíte respirátor FFP3, případně je vhodné respirátory typu FFP2 během letu vyměňovat každé čtyři hodiny. Použité respirátory v žádném případě nenechávejte ležet volně, uložte je do uzavíratelného sáčku nebo odevzdejte posádce.

- V letadle je naplánováno sezení v menších skupinkách osob nebo realizačních týmů, které jsou spolu v téměř nepřetržitém kontaktu.

- Mezi skupinami budou naplánované volné řady sedadel, do kterých si v žádném případě nesedejte.

- Dbejte opatrnosti při konzumaci jídla a pití, protože v té době nebudete mít nasazený respirátor. Jídlo a pití se bude vydávat po předem určených skupinách. Před jídlem a po něm si vydezinfikujte ruce.

- Pokud půjdete na toaletu, pak mějte po celou dobu správně nasazený respirátor, po toaletě si umyjte a dezinfikujte ruce. Na palubě budou vyhrazené toalety pro jednotlivé skupiny. Prosím, dodržujte toto rozdělení.

- Neprocházejte se po letadle, nechoďte za přáteli z jiných skupin – držte se na svém místě.

- Z letadla vystupujte po malých skupinkách dle toho, jak jste seděli v letadle.

Zdroj: Český olympijský výbor

Značná část výpravy má podle předsedy ČOV Jiřího Kejvala i posilující, tedy třetí dávku očkování. „Ještě nemáme to finální číslo, ale myslíme si, že okolo 50 procent všech lidí, kteří tam pojedou, budou mít třetí dávky. U těch, kteří nemají třetí dávky, se snažíme, aby měli zkontrolované protilátky. Zhruba 150 lidí si to nechalo udělat,“ upřesnil Kejval.

Reklama

Doporučované