Hlavní obsah

Jak neopakovat covidový průšvih z Tokia? Toto jsou pravidla pro olympioniky

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie z olympiády v Tokiu.

Reklama

Olympiáda v Pekingu se blíží a stejně jako loni i letos ovlivňuje covid-19 konání her. Seznam Zprávy zjistily, jak chce Český olympijský výbor chránit sportovce před nákazou.

Článek

Český olympijský výbor si chce při odletu na zimní olympijské hry v Číně napravit reputaci. A zabránit tomu, aby se opakovala loňská blamáž, kdy se při letu na olympiádu v Tokiu nakazilo covidem několik sportovců.

„Máme heslo, že chyba se může stát, ale nesmí se opakovat. Tím narážím na to, co se stalo v létě. Pro nás je vždy první sport. Abyste byli schopni podat dobré výkony, tak musíte být v dobré psychické pohodě a nesmíte se bát, že se něco stane. Stalo se to, co se stalo. Nechceme, aby se ta situace opakovala,“ řekl šéf Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval poslancům ve středu na sportovním podvýboru.

V to, že se nebude opakovat černý scénář z Tokia, doufá i šéf Národní sportovní agentury.

„Pevně doufám, že se z loňské ostudy zodpovědní činovníci Českého olympijského výboru poučili a na letošních olympijských hrách nás nic podobného nečeká. Naši sportovci díky skvělým výkonům proslavili Českou republiku po celém světě, bohužel někteří členové výpravy nás proslavili přesně naopak,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy šéf agentury Filip Neusser.

A jak chce ČOV zabránit tomu, aby se sportovci nakazili? Sází se na očkování, tři testy před odletem, vlastní letadlo a přísná hygienická opatření. Sportovci a doprovod dostali také podrobné příručky, jak se před cestou a při ní chovat.

Tři testy před odletem

„Organizátoři dali pravidla, že v zásadě všichni musí být očkovaní. Kdo není očkovaný, nejede. Povinnost PCR testů je 96 a 72 hodin před odletem. My jsme se dohodli s národní laboratoří a pražskou hygienou, že uděláme ještě jeden test, který bude hodinu před vstupem na letiště,“ nastínil poslancům předseda ČOV Kejval.

Značná část výpravy má podle Kejvala i posilující, tedy třetí dávku očkování. „Ještě nemáme to finální číslo, ale myslíme si, že okolo 50 procent všech lidí, kteří tam pojedou, budou mít třetí dávky. U těch, kteří nemají třetí dávky, se snažíme, aby měli zkontrolované protilátky. Zhruba 150 lidí si to nechalo udělat,“ upřesnil Kejval.

Organizátoři dali pravidla, že v zásadě všichni tam musí být očkovaní. Kdo není očkovaný, nejede.
Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru

Myslí se také na izolace před cestou. Účastníci her by před letem měli omezit sociální kontakty na minimum.

Sportovci nepoletí vládním speciálem, ale letadlem Korean Air, jež cestu zvládne bez mezipřistání. V letadle poletí zhruba 160 lidí. Tým bude rozdělen tak, aby si například při jídle respirátory sundala vždy jen polovina cestujících.

„V charterovém letu bude většina výpravy. Kapacita letadla je zhruba 270 lidí, počítáme tedy se 160 tak, aby tam byly dostatečné rozestupy. Zároveň to letadlo veze zhruba 15 tun vybavení,“ nastínila poslancům mluvčí ČOV Barbora Žehanová, jaká je organizace před odletem do Číny.

Reklama

Doporučované