Hlavní obsah

Sportovci nedostanou letadlo do Pekingu kvůli česko-ruské „válce“

Foto: Profimedia.cz

Olympiádu v Pekingu kvůli nedodržování lidských práv v zemi bojkotují politici z USA či Velké Británie.

Reklama

Už za dva týdny začne olympiáda v čínském Pekingu, na rozdíl od předešlých her se ale na ně čeští sportovci musí dopravit sami. A nejen kvůli covidovým opatřením, ale také kvůli špatným vztahům Česka s Ruskem.

Článek

Český olympijský výbor (ČOV) koncem loňského roku žádal vládu o letecký speciál pro sportovce a sportovkyně, kteří Česko budou reprezentovat zimní olympiádě v Číně. Na rozdíl od předešlých her ale dostal zamítavou odpověď.

Jak zjistily Seznam Zprávy, důvodem má být i diplomatická tenze mezi Českem a Ruskem. Sportovci nakonec poletí strojem aerolinek Korean Air, který si na základě výběrového řízení ČOV najal.

Šéf výboru Jiří Kejval o vládní speciál žádal ještě kabinet Andreje Babiše (ANO) pár dní před předáním otěží premiérovi Petru Fialovi (ODS).

„Na posledním jednání v půlce prosince jsme dostali informaci, že když letadlo patří Ministerstvu obrany a je to vlastně letadlo NATO a Česká republika má vztahy s Ruskem, jaké má, je vysoká pravděpodobnost, že nedostaneme víza, abychom mohli udělat mezipřistání. Letadlo není schopné to uletět najednou. My bohužel nemůžeme riskovat, jestli na nás budou ruští úředníci hodní nebo ne,“ řekl Seznam Zprávám Kejval.

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Jde tak z pohledu veřejnosti o nejviditelnější dopad česko-ruské diplomatické krize od vzájemného vyhošťování diplomatů po kauze Vrbětice.

Ozvěny dávné exploze

Šéf českých olympioniků také uvedl, že o vládní letoun stáli hlavně proto, že by to byl levnější způsob dopravy. Jenže česko-ruské vztahy jsou skutečně v krizi. Na bod mrazu se dostaly loni na jaře, kdy vyšlo najevo, že podle českých úřadů za výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 stojí agenti ruské vojenské rozvědky GRU.

Po zveřejnění této informace vypukla česko-ruská diplomatická válka. Česká vláda, tehdy ještě pod vedením Andreje Babiše, využila příležitost pro personální osekání ruské ambasády v Praze. Ta měla i třicet let po sametové revoluci rozměry jako za nadvlády Sovětského svazu nad střední a východní Evropou. A podle bezpečnostních expertů byla veledůležitou základnou nepřátelských aktivit Kremlu vůči Západu. Nakonec ruský úřad nedobrovolně zeštíhlel o desítky pracovníků, z velké části zřejmě zpravodajců.

Dnes jsou vzájemné vztahy na diplomatickém minimu – Česko má v Moskvě velvyslance a naopak – a k tomu každý z nich jen pár lidí. Nová vláda má v programovém prohlášení, že chystá „revizi vztahů s Ruskem“. Co přesně to znamená, není zatím jasné. Když byly současné vládní strany v opozici, volily vůči Moskvě tvrdou rétoriku.

Už v minulosti nejednou spory východu a západu „vyhřezly“ v nečekané podobě v letecké dopravě. Loni běloruský režim přinutil k přistání v Minsku letadlo ze země EU na trase z Atén do Vilniusu a následně zatkl běloruského disidenta a novináře Ramana Prataseviče.

Covidový let do Tokia

Tvrdá anticovidová opatření platila už loni v létě, kdy se v japonském Tokiu konaly letní olympijské hry. Tehdy ale vláda letecký speciál vyslala. Byla z toho ale blamáž, během letu se covidem nakazilo několik sportovců, zřejmě od jednoho z lékařů výpravy, který nebyl očkovaný.

Letos se poletí letadlem Korean Air, který cestu zvládne bez mezipřistání. Předseda ČOV ve středu informoval poslance na podvýboru pro sport, jaká opatření v něm budou platit. V letadle poletí zhruba 160 lidí, z toho půlka sportovců. Tým bude rozdělen tak, aby si například při jídle respirátory sundala jen polovina cestujících.

„V charterovém letu bude většina výpravy. Kapacita letadla je zhruba 270 lidí, počítáme tedy se 160 tak, aby tam byly dostatečné rozestupy, zároveň to letadlo veze zhruba 15 tun vybavení,“ nastínila poslancům mluvčí ČOV Barbora Žehanová, jaká je organizace opřed odletem do Číny.

„Budeme úplně odděleni od posádky, posádka bude mít svoje záchody, my budeme mít svoje záchody,“ popsal poslancům Kejval, jak se budou snažit chránit sportovce a doprovod během letu Praha–Peking.

Před odletem budou nutné dva testy, třetí se bude dělat hodinu před odletem. Všichni členové výpravy dostali manuál, jak se chovat 14 dní před samotným odletem. Hlavní je například naprosté omezení kontaktů.

Spory se Zemanem

Nevyslání vládního speciálů také ilustruje jistý distanc, který si od her udržuje nová vláda. Kolem české účasti na globální sportovní akci v autoritářské Číně se na české politické scéně našlapuje opatrně.

Zatímco země, s nimiž chce nová vláda tužit vztahy, jako jsou USA, Velká Británie či Austrálie, zvolily otevřený diplomatický bojkot her. To znamená, že sportovci se účastní, ale žádní politici či jiní hodnostáři těchto států do Číny na společenské akce, jako je třeba slavnostní zahájení, nepojedou.

Ministři vlády Petra Fialy, která si uložila návrat k havlovské diplomacii s důrazem na lidská práva, sice vyjadřuje diplomatickému bojkotu sympatie, k jednoznačnému kroku a prohlášení se ale kabinet jako celek zatím neodhodlal. Nepochybně je i pod tlakem Pražského hradu, prezident Miloš Zeman na blízký vztah s Čínou politicky vsadil v zásadě vše. Politici od ČOV ani nedostali pozvánku, aby se příliš nečeřila voda.

O jak citlivé téma jde, ukázal i konflikt mezi vládou a českým velvyslancem v Číně Vladimírem Tomšíkem, kterého si na minulé vládě vyvzdoroval právě Zeman. Ten v čínských médiích v posledních týdnech vyjadřoval podporu hrám. Ministr zahraničí Jan Lipavský se mu to následně pokusil zatrhnout. „Obratem jsem mu telefonoval a požádal jsem ho, aby se zdržel dalších výroků v tomto smyslu, a vyříkali jsme si to,“ uvedl Lipavský v České televizi.

Reklama

Doporučované