Hlavní obsah

Velvyslanec podpořil olympiádu prý na přání Zemana, od ministra dostal výtku

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman prý žádal velvyslance o podporu olympiády, která se v Číně bude konat za několik týdnů.

Reklama

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský si telefonoval s českým velvyslancem v Číně Vladimírem Tomšíkem kvůli jeho veřejné podpoře olympiády v Pekingu.

Článek

Český velvyslanec v Číně Vladimír Tomšík by se již neměl veřejně vyjadřovat k zimním olympiským hrám v Pekingu.

Tomšík podle projektu Sinopsis loni v rozhovoru s čínským deníkem Beijing Daily řekl, že na žádost prezidenta Miloše Zemana tyto olympijské hry podporuje. Řada západních zemí se kvůli stavu lidských práv v Číně naopak rozhodla pro diplomatický bojkot her.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) pak v neděli v České televizi uvedl, že si s Tomšíkem v této souvislosti telefonoval. A podle jeho slov mu během rozhovoru řekl, aby se dalších podobných výroků zdržel.

Podle Lipavského slova velvyslance Tomšíka nezapadají do připravované revize vztahů s Čínou. „Také jsem mu obratem telefonoval a požádal jsem ho, aby se zdržel dalších výroků v tomto smyslu, a vyříkali jsme si to,“ řekl Lipavský.

Na dotaz, zda je situace zralá na stažení velvyslance, Lipavský přímo neodpověděl. „Já nemůžu panu velvyslanci zabránit v tom, aby prezentoval názor prezidenta republiky,“ doplnil.

Tomšík prý osobně probíral nadcházející olympijské hry se Zemanem, když byl v létě na dovolené doma v Česku.

„Prezident (Zeman) mi řekl, že pokud se nebude moci zúčastnit zimních olympijských her, tak mě prosí, abych z pozice velvyslance vynaložil všechny své síly na podporu zimních olympijských her,“ uvedl podle projektu Sinopsis Tomšík v rozhovoru, který se objevil v čínštině na webu Beijing Daily.

Zeman původně odmítal právě Lipavského jmenovat ministrem zahraničních věcí. Vytýkal mu například nízkou kvalifikaci. Později ale po schůzce s premiérem Petrem Fialou prezident Zeman ustoupil. A nakonec Lipavského jmenoval.

„Já nevím, jaká je daň za moje jmenování, protože jsem nebyl u jmenování pana premiéra s panem prezidentem. Já jsem rozhodně žádnou cenu při jednání s panem prezidentem nemusel dát,“ dodal Lipavský.

Reklama

Doporučované