Hlavní obsah

Napětí kvůli olympiádě v Číně: Vláda nedostane pozvánku, sportovci letadla

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Členové kabinetu Petra Fialy nemohou bojkotovat olympiádu v Číně – olympijský výbor je nepozve.

Reklama

Vláda si uložila návrat k „havlovské“ zahraniční politice akcentující lidská práva. Nevyhnutelně bude narážet na prezidenta Miloše Zemana. První měření sil je za rohem – olympiáda v Číně. Našlapuje se kolem ní opatrně.

Článek

Za měsíc začne v Číně globální sportovní klání a už nyní je jasné, že ji bude bojkotovat hned několik spojenců Česka: USA, Velká Británie či Austrálie. Sportovci do Pekingu zamíří, na slavnostním zahájení her ale nebudou po boku čínských komunistů politici a představitelé těchto států.

Jak již dříve informovaly Seznam Zprávy, česká vláda ke gestu ve jménu lidských práv ale ani nedostane příležitost – Český olympijský výbor (ČOV) ji na konání her nepozve. Oproti minulým olympiádám české reprezentanty navíc nepoveze do dějiště her vládní letecký speciál. Národní sportovní agentura Seznam Zprávám potvrdila, že ČOV ji o jeho vypravení žádat vůbec nebude. Schválit by jej opět musela právě vláda.

ČOV však svůj postup s novou politickou reprezentací nekonzultoval. Ta faktické odříznutí od rozhodování považuje za nestandardní.

„S ČOV jsme o takové věci nejednali a nemám k ní více detailů. Je ale standardní, že o své (ne)účasti rozhoduje vláda sama,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí Fialova kabinetu Václav Smolka.

Premiér Petr Fiala ještě před svým jmenováním do čela vlády avizoval, že k české politické účasti na hrách v Pekingu zaujme postoj celá vláda. To se zatím oficiálně nestalo.

„Jednotliví politici již sami deklarovali, že se takové akce nezúčastní. Určitě by tomuto velmi důležitému gestu slušelo i rozhodnutí vlády jako celku,“ řekl Seznam Zprávám šéf zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek z TOP 09.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) očekávala debatu s ČOV v rámci žádosti o vypravení leteckého speciálu. „Schvalování letecké dopravy českého reprezentačního týmu sportovců je na rozhodnutí vlády. ČOV se debatě s vládou rozhodně nevyhne,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Jenže i ve věci leteckého speciálu se tentokrát ČOV podle zjištění Seznam Zpráv plánuje obejít bez vlády. „V letošním roce nás Český olympijský výbor nebude žádat o zajištění speciálu na zimní olympijské hry v Pekingu,“ uvedl Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury, která takové lety administruje. Prý kvůli nemožnosti mezipřistání v Rusku není let z technických důvodů možný.

Případný bojkot olympiády v Číně s jednoznačným odkazem na lidská práva v komunistické mocnosti by byl pro vládu Petra Fialy první příležitostí předvést svou novou diplomatickou tvář – a to rovnou na tak ostře sledovaném mezinárodním jevišti. Ostatně kritika autoritářských režimů patřila k základním kamenům politiky vládních stran, když byly v opozici.

Vymezení od vlády by bylo symbolické ve chvíli, kdy přímo v Číně obchází místní média český velvyslanec Vladimír Tomšík a předává vzkazy prezidenta Miloše Zemana podporující olympiádu v čínské režii.

Kvůli pandemii

Rozhodnutí, že ČOV nebude politiky zvát, bylo hotové už v listopadu, tedy před jmenováním nového kabinetu. Jeho postoj k účasti politické reprezentace na hrách v komunistické Číně tedy ani ještě nemohl být známý.

„Vzhledem k aktuální situaci a všem protipandemickým opatřením panujícím v dějišti her neplánujeme zvát představitele státu na zimní olympijské hry v Pekingu 2022,“ uvedla mluvčí Barbora Žehanová.

Nyní, když už Česko novou vládu má, potvrdila Seznam Zprávám, že stanovisko ČOV se nezměnilo. „Ano, to stále platí,“ uvedla. Bude to poprvé v historii, kdy čeští politici pozvánky od výboru na olympiádu nedostanou, potvrdila také Žehanová.

Spolek zaštiťující olympismus v Česku a dotovaný také českým státem se ve věci pozvánek odvolává na pandemii covidu-19.

Jenže podle dobových informací v českých médiích na poslední olympijské hry v Tokiu loni v létě politiky olympijský výbor pozval. A to i přestože pandemická situace na místě byla také velmi vážná. Že tam představitelé Česka nebyli, tak bylo čistě jejich rozhodnutí. V případě japonských her ale nešlo o politiku.

Za Ujgury a lidská práva

Čína je jiný případ. Česko by se v případě otevřeného bojkotu her připojilo ke svým spojencům. Například mluvčí americké vlády Jen Psaki v prosinci uvedla, že Bílý dům nebude přispívat k „fanfárám“ olympiády v Číně. „Americká diplomacie či oficiální politická reprezentace by tyto hry musela přijmout jako standardní akci, jenže tváří v tvář křiklavým porušováním lidských práv a obětem v Xinjiangu (ujgurské území - pozn. autorky) to prostě nemůžeme udělat,“ uvedla.

Když byly vládní strany v opozici, nešetřili jejich představitelé a představitelky kritikou autoritářských režimů v Rusku a v Číně a zejména sbližování s nimi, které v Česku tlačí prezident Miloš Zeman. Silně odmítali také ústupky expremiéra Andreje Babiše (ANO) Zemanovi v zahraniční politice, zejména právě v jeho pročínské a proruské inklinaci.

Sílu hlavy státu vyzkoušeli politici nové vlády na vlastní kůži během dojednávání vlády, kdy všichni ministři museli k prezidentovi na audienci. Nejvíc výhrad měl Zeman právě k ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti). Nakonec nečekaně Fialovi Zeman ustoupil a vládu jmenoval komplet - včetně Lipavského. Vládní představitelé trvají na tom, že žádné zákulisní dohody a ústupky v tom nehrály roli.

Nyní je obtížné získat vyjádření českých vládních politiků k citlivému tématu olympiády v režii čínských komunistů. Seznam Zprávám do uzávěrky neodpověděl ani vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti), ani vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vicepremiér a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) po své mluvčí Evě Davidové vzkázal, že o účasti na hrách ve vládě neuvažovali zejména kvůli „covidově složité době“.

Podpora od velvyslance

Oproti vládnímu tichu působí kontrastně aktivita českého velvyslance v Číně Vladimíra Tomšíka. Muž, kterého na post velmi silově prosadil právě Hrad, podle akademické organizace Sinopsis v čínských oficiálních médiích vyjadřuje hrám podporu jménem prezidenta Zemana.

„Prezident (Zeman) mi řekl, že pokud se nebude moci zúčastnit zimních olympijských her, tak mě prosí, abych z pozice velvyslance vynaložil všechny své síly na podporu zimních olympijských her,“ cituje Tomšíka z čínského webu Guancha Sinopsis.

Na dotaz Seznam Zpráv Ministerstvo zahraničí - podle svého vyjádření - „muselo uvést slova pana velvyslance Tomšíka na pravou mírou“. „Podpora, o které hovořil, byla míněna především jako podpora českým sportovcům, kteří mají v Pekingu reprezentovat naši zemi. Velvyslanectví ČR v Pekingu se dlouhodobě zapojuje do podpory našich reprezentantů a snaží se jim vytvořit ty nejlepší podmínky, například v případě poskytování informací o jejich zázemí a sportovištích,“ uvedla mluvčí Černínského paláce Lenka Do.

Reklama

Doporučované