Hlavní obsah

Sjezdař Kilde, hříčka přírody. Norové ve sjezdovém lyžování drtí zbytek světa

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Norský sjezdař Aleksander Aamodt Kilde.

Reklama

Země, která má kralovat – a také kraluje – světu v klasickém lyžování, je úspěšná i v tom alpském. Nor Aleksander Aamodt Kilde získal v Pekingu svou první olympijskou medaili.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Dnes už to nikoho nepřekvapuje, ale když se nad tím zamyslíte, je to skoro neuvěřitelné.

Od francouzského Albertville 1992, tedy po devět zimních olympiád, Norové vždy stáli v rychlostních disciplínách na stupních vítězů. Nasbírali už 15 medailí – 6 zlatých, 5 stříbrných a 5 bronzových. Z alpských soupeřů jsou na tom podobně jen Rakušané. Všichni ostatní hluboko zaostávají. A to nepočítáme obří slalom a slalom – tam posbírali Norové až dosud dalších devět cenných kovů.

Jak je to možné? Kdo to zjistí, zanalyzuje a okopíruje, bude možná brzy stejně dobrý jako Norové. Důvodem je celý balík norských vymožeností: dobré přírodní podmínky, nadšený a dlouholetý přístup veřejnosti ke sportování, účinná státní podpora sportu, která se zvýšila v období před konáním olympiády v Lillehammeru 1994, výborná práce s talenty a přenesení profesionálních přístupů z klasických disciplín i na ty alpské.

Norové se navíc nebojí inovací. Jak je známo z biatlonu, nezdráhali se přijmout na místo trenéra střelby francouzskou hvězdu Siegfrieda Mazeta. Neustále hledají nová řešení. A mladé naděje mají zářné vzory.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Kjetil André Aamodt, muž, který to všechno začal.

Celé to začal skvělý norský sjezdař Kjetil André Aamodt v Albertville 1992 – nakonec získal dohromady ve sjezdu a SG pět medailí (další tři v obřím slalomu a kombinaci). Po něm přišli Lasse Kjus, pak Aksel Lund Svindal a Kjetil Jansrud a teď Aleksander Aamodt Kilde.

Kilde už sbírá medaile ve světovém poháru od roku 2015 – dlouhých sedm let. Na jeho první olympiádě v Pchjongčchangu 2018 to byl však propadák – 13. a 15. místo. Donedávna byl tím třetím vzadu za Svindalem a Jansrudem a ne každý by sázel na to, že se stane jejich následovníkem. Téměř rok dokonce laboroval s přetrženým vazem v koleni.

V sezoně 2021/22 ale doslova vystřelil k nebesům. Má to i romantický kontext. Kilde se dostal až na vrchol teprve tehdy, když začal randit s nejlepší sjezdařkou světa, Američankou Mikaelou Shiffrinovou. Podle všeho si oba hodně pomáhají i v lyžařské kariéře. V Pekingu sice Nor nevyhrál, ale i bronzová medaile se počítá.

Kilde je hříčka přírody, neuvěřitelně silný.
trenér Daniel Tangen

Zásluhu na Kildeho formě má ale určitě víc faktorů. Také jeden hodně zajímavý člověk: kamarád z dětství a reprezentační kondiční trenér Daniel Tangen. Jak uvádějí olympijské stránky Olympics.com, tenhle zvídavý chlapík mimo jiné analyzoval novozélandský ragbyový tým, který je obecně považován za nejúspěšnější v historii. Vzhledem ke Kildeho skvělému poměru výkonu k rychlosti a kondici Tangen věří, že jeho svěřenec by přesně zapadl mezi ikonické ragbisty z Oceánie.

„Kilde je hříčka přírody,“ řekl trenér webu Myinfo Beijing 2022. „Dominuje fyzické přípravě, je perfektní sportovec, neuvěřitelně silný ve všech aspektech. Četl jsem docela dost o tom, jak trénují nejlepší ragbisté na Novém Zélandu. Ti kluci jsou podle testů jedni z nejlépe trénovaných sportovců na světě. Kilde je na tom podobně jako oni.“

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Reklama

Související témata:
Kjetil André Aamodt

Doporučované