Hlavní obsah

Zoufalství v přímém přenosu. Televize čelí kritice po kolapsu šampionky

Foto: Profimedia.cz

Americká lyžařka Mikaela Shiffrinová před středečním závodem.

Reklama

Americké sjezdové lyžařce Mikaele Shiffrinové se na letošních zimních olympijských hrách v Pekingu nedařilo. Způsob, jakým mediální svět na její neúspěch reagoval, ale opět vyvolal debaty o duševním zdraví vrcholových sportovců.

Článek

Poté, co americká lyžařka Mikaela Shiffrinová tento týden na olympijských hrách v Pekingu neuspěla ve svých oblíbených disciplínách, se zdálo, že se v pátek vzpamatovala. V super-G žen skončila devátá. Když vjížděla do cíle, usmívala se. Dýchala ztěžka, ale vypadala, že se jí ulevilo.

„Prostě jsem lyžovala a je opravdu velká úleva, že jsem teď tady v cíli. Je to opravdu příjemné,“ řekla o svém výkonu.

Olympijské hry v Pekingu měly být pro Shiffrinovou šancí stát se první závodnicí v alpském lyžování z USA, která získá tři zlaté olympijské medaile. Očekávání, která ji dostala pod velký tlak.

Začátkem tohoto týdne Shiffrinová ujela v první kvalifikační jízdě obřího slalomu 11 sekund, pak uklouzla a vypadla. O dva dny později, v kvalifikační jízdě slalomu žen, se na trati udržela pouhých pět vteřin. Po kvalifikaci slalomu seděla Shiffrinová několik minut na kraji svahu s hlavou v klíně a vypadala sklesle.

„Za poslední týden je ve mně hodně zklamání. Je v tom spousta emocí. Nebylo úplně snadné se resetovat,“ řekla Shiffrinová po skončení ženského super-G.

Před svou třetí olympiádou se musela vypořádat s řadou osobních překážek. V roce 2020 jí nečekaně zemřel otec. Po jeho smrti prý často přemýšlela o předčasném ukončení kariéry. Shiffrinová nicméně uvedla, že se jí dostalo spousty podpory od ostatních sportovců a fanoušků.

To jí umožnilo vrátit se na sjezdovky, což se zřejmě ukázalo jako nejlepší řešení. „Nedokážu vyjádřit, jak jsem vděčná, že mám možnost znovu se soustředit na nový závod, ve sportu, který tolik miluji. Jen tak dál,“ napsala na twitteru.

Kritika pokrytí americké NBC

Když Mikaela Shiffrinová vyjela z trati a další očekávaná zlatá medaile jí utekla, sotva se rozjela, ozvala se spousta kritiky.

„Jeden z největších šoků v historii olympijského alpského lyžování,“ prohlásil komentátor NBC Dan Hicks. „Téměř začátečnická chyba,“ přidal se ve stejném segmentu na televizi NBC analytik Ted Ligety, sám dvojnásobný zlatý medailista.

Kamery NBC Shiffrinovou zabíraly po dobu více než 20 minut, když po závodě seděla na trati. Televize rovněž odvysílala drsný rozhovor, v němž se lyžařka bránila slzám a řekla, že zpochybňuje všechno, co posledních 15 let dělala.

„Zpochybňuji všechno, co jsem si myslela, že vím o svém lyžování, slalomu a závodní mentalitě. A cítím se opravdu špatně. Dnes se toho děje mnohem víc než jen moje malá situace, ale cítím se opravdu špatně, že jsem takhle vypadla,“ uvedla Shiffrinová v rozhovoru pro NBC.

Zpochybňuji všechno, co jsem si myslela, že vím o svém lyžování, slalomu a závodní mentalitě. A cítím se opravdu špatně, dnes se toho děje mnohem víc než jen moje malá situace, ale cítím se opravdu špatně, že jsem takhle vypadla.
americká olympionička Mikaela Shiffrinová

Shiffrinová sice řekla, že tlak zvládá a že má důvody k optimismu. Po slalomu dokonce novinářům poděkovala za povzbuzující slova. Zároveň se ale potýkala s tím, jak a proč její výkon zklamal. „Pokusím se znovu resetovat… Ale také nevím, jak to udělat lépe, protože… Prostě to neumím. Nikdy předtím jsem v takové pozici nebyla a nevím, jak se s tím vypořádat,“ řekla.

„Celý můj záměr, který se budoval od letošního léta, byl jezdit tyto závody agresivně. O to jsem se snažila. Problém je v tom, že musíte závod dokončit, a to je teď zřejmě můj hlavní problém, a to nikdy v celé mé kariéře nebyl,“ řekla Shiffrinová.

„Mám pocit, že se toho dá hodně analyzovat, ale mým cílem bylo tlačit na pilu a možná jsem to trochu přehnala. Možná je to kvůli tomu tlaku, na to je asi lepší se zeptat nějakého psychologa, nebo na to stejně bude mít každý svůj názor. Upřímně řečeno, jsem v rozpacích, takže je těžké opravdu vědět, co přesně bylo špatně,“ dodala americká sportovkyně.

Na americkou televizi a její pokrytí osudu závodnice se tak po odvysílání emocionálního rozhovoru snesla spousta kritiky.

Přítel Shiffrinové a rovněž úspěšný lyžař Aleksander Aamodt Kilde již v minulosti prohlásil, že tlak, který je na sportovce vyvíjen, je obrovský. Zároveň vyzval k podpoře „normálních lidí, jako je Shiffrinová“.

Olympijská lyžařka Lindsey Vonnová se ke slovům podpory také přidala a na twitteru Shiffrinové vzkázala: „To nic neubírá na její bohaté kariéře a na tom, čeho může dosáhnout a čeho ještě dosáhne. Hlavu vzhůru.“

„Neudělali jsme nic špatně,“ tvrdí NBC

Americká televize NBC však kritice oponuje. NBC jen dělala svou práci, řekla Molly Solomonová, výkonná producentka pro krytí olympijských her. „Jako vysílatel olympijských her máme v tomto okamžiku povinnost pokrýt tento okamžik,“ řekla Solomonová ve středu večer v rozhovoru pro agenturu AP.

„Když při sjezdu někdo vyjede z trati nebo někdo spadne při krasobruslení, neexistuje žádný scénář. Sledujeme skutečné lidi se skutečnými emocemi v reálném čase. Udělali jsme vše, co jsme měli,“ prohlásila Solomonová.

„Ženský sport by měl být analyzován stejnou optikou jako mužský. Nejslavnější lyžařka světa nedokončila dvě disciplíny, v nichž je nejlepší. Proto jsme ji, ukázali jak sedí na kopci. Chceme a budeme analyzovat, co se pokazilo,“ uvedla.

„Je to jedna z nejlepších alpských lyžařek všech dob. Je jí 26 let a je neuvěřitelně úspěšná. Takže pro nás všechny bude samozřejmě jednou z hlavních postav olympijských her,“ dodala Solomonová.

Duševní pohodou k úspěchu

Již podruhé za sebou se na olympijských hrách diskutuje o emocionálním zdraví sportovců. V čerstvé paměti zůstávají zejména zážitky gymnastky Simone Bilesové a tenistky Naomi Ósakaové.

Sportovní psycholog Gene Moyle souhlasil s tím, že pokud sportovec selže, může to ztížit odraz zpět. „Očekávání úspěchu mohou pocházet od lidí ze země, kterou reprezentujete, nebo od lidí ve vašem okolí. TI všichni chtějí, aby se sportovci dařilo opravdu dobře,“ řekl.

„To může být ještě umocněno z pohledu médií, to může být další tlak. Je tu ten pocit, že sportovec nechce lidi zklamat. A někdy musíte se sportovcem pracovat, abyste tento vnější tlak odsunuli stranou,“ dodal Moyle, který se zimními olympioniky dlouhodobě pracoval.

Potíže Shiffrinové mnohým připomněly problémy gymnastky Simone Bilesové na loňské olympiádě v Tokiu. Bilesová, která se potýkala s osobními problémy a obrovským tlakem, šokovala svět poté, co z několika disciplín odstoupila s odůvodněním, že se musí soustředit na své duševní zdraví.

Bilesová ve středu také Shiffrinovou podpořila, na twitteru sdílela emotikony se srdíčkem. Také připojila komentář spisovatelky Charlotte Clymerové, která uvedla, že „hanobení lidí jen proto, že se jim na olympiádě nedařilo, vypadá jako opak toho, proč olympijské hry vůbec máme“.

Debaty o duševním zdraví provázely i loňskou olympiádu

S mentálními dopady obrovského tlaku veřejnosti na sportovní výkony se potýkala i japonská tenistka Naomi Ósakaová. Ta se před letní olympiádou v Tokiu odhlásila z jiných velkých turnajů, aby se vyhnula médiím, která podle jejích slov ovlivňovala její psychickou pohodu.

Během loňských olympijských her nakonec ve dvou setech v osmifinále prohrála s Markétou Vondroušovou, která byla ve světovém žebříčku hluboko pod ní.

Třiadvacetiletá tenistka se stala vůbec první asijskou světovou jedničkou a vyhrála čtyři grandslamové tituly. Část světa jí poté, co přiznala, že se léčí s depresemi a úzkostmi, tleskala za otevřenost a nakousnutí tématu. Druhá část ji ale naopak kritizovala za slabost, sportovní svět a organizátoři hráčku kritizovali za malý kontakt s médii.

Další sportovkyně, která se vloni v Tokiu otevřeně vyjádřila ke svým psychickým problémům, je americká koulařka Raven Saundersová. Po zisku stříbrné medaile zkřížila ruce nad hlavou v symbol „křižovatky utlačovaných“. Pětadvacetiletá atletka přiznala boj s depresemi. Snaží se ale bojovat i za práva LGB+ komunity, jejíž je součástí.

Ke kvalitě mentálního zdraví také jistě nepřispívá jejich působení na sociálních sítích, kde jsou často terčem kritiky a urážek uživatelů. Nadávky a útoky na sociálních sítích se probíraly například i během loňského Mistrovství Evropy ve fotbale 2020, kdy se jejich terčem stala anglická rostoucí hvězda Bukayo Saka, který ve finále neproměnil penaltu.

Reklama

Doporučované