Hlavní obsah

Otec liverpoolského fotbalisty promluvil o únosu kolumbijskými ozbrojenci

Foto: Profimedia.cz

Luis Manuel Díaz.

Reklama

„Nikomu bych nikdy nepřál být v situaci, v jaké jsem byl já,“ řekl novinářům otec liverpoolského fotbalisty Luise Díaze. Ten byl téměř dva týdny v zajetí kolumbijských partyzánů. Stále přitom neví, proč ho unesli.

Článek

Otec liverpoolského fotbalisty Luise Díaze poprvé veřejně promluvil o tom, jak prožil téměř dva týdny v zajetí ozbrojenců na kolumbijsko-venezuelské hranici, informuje The Independent. Osmapadesátiletý Luis Manuel Díaz uvedl, že během náročných pochodů téměř nespal.

„Bylo to hodně jízdy na koni, hodně hor, hodně deště, a až příliš mnoho hmyzu. Nemohl jsem klidně spát. Bylo to extrémně náročné, protože jsem skoro 12 nocí nezamhouřil oči,“ řekl novinářů, ve svém rodném městě Barrancas v Kolumbii zesláblý Díaz, kterému musela rodina pomáhat z vozíku. „Nikomu bych nikdy nepřál být v situaci, v jaké jsem byl já.“

Když Díaz 28. října padl do zajetí partyzánské skupiny Národní osvobozenecké armády (ELN), domníval se, že byl unesen kvůli výkupnému. O žádné peníze si ale partyzáni neřekli. Jako rukojmí si ELN pohrůžkou střelby vzala i jeho manželku Cilenis Marulandovou. Tu ale během několika hodin propustili, píše list The Guardain.

„Stále jsem nepochopil, co bylo příčinou mého únosu. Říkali, že nemám s nikým žádné problémy,“ vyprávěl Díaz.

Nemůže být mír

Policie měla původně podezření, že Díaze unesl místní gang z Barrancas v severní provincii La Guajira. 2. listopadu se ale při vládních mírových jednáních ukázalo, že je v rukou levicových povstalců. Diazovo zajetí postavilo ELN do centra pozornosti mezinárodního společenství a hrozilo, že přeruší právě probíhající mírová jednání mezi ozbrojenou skupinou a kolumbijskou vládou. V něm se podařilo dosáhnout šestiměsíční příměří.

Vrchní velitel ELN tento týden místnímu tisku řekl, že únos otce prvoligové hvězdy byl „chybou“. S únosy kvůli výkupnému nepřestane ani poté, co 9. listopadu propustili otce anglického fotbalisty. Uplynulo pět dní, než povstalecká skupina ELN přiznala, že unesla místního fotbalového trenéra. Uveřejnila tak 4. listopadu, že ho zadržuje jedna z jejích jednotek.

ELN založili v roce 1964 radikální kněží a nyní má podle odhadů přibližně 2500 bojovníků, kteří se zaměřují na únosy a obchod s drogami. Sama si tyto praktiky odůvodňuje tím, že se k únosům kvůli výkupnému musela uchýlit, protože byla „chudá“.

„Neexistuje žádná dohoda, v níž by se ELN zavázala zdržet se finančních operací, včetně zbavení někoho svobody z ekonomických důvodů,“ napsal v prohlášení zveřejněném na sociálních sítích.

Povstalecký velitel dále obviňuje kolumbijskou vládu, že neposkytla „řešení“ pro financování ELN, a obviňuje ji, že se snaží ELN „finančně zadusit“. Na což mu několik komentátorů na sociálních sítích vmetlo do tváře, že by jeho milice „místo vydírání a únosů těžce pracujících Kolumbijců měla poctivě pracovat“.

Policie nyní pracuje s teorií, že Díaze prvně zajala tamní mafie Los Primos (bratranci) a teprve až později ho předali ELN, informoval kolumbijský list El Tiempo. Podle výpovědi uneseného s ním partyzáni zacházeli mnohem lépe a předali ho představitelům OSN a katolické církve

„Řekli mi, abych byl klidný, že se mi nic nestane, protože věděli, že jsem ve svém městě oblíbený pro práci, kterou dělám,“ řekl. Díaz totiž ve svém rodném městě vede fotbalovou nadaci pro místní děti, připomíná BBC.

Kolumbijský prezident Gustav Petro se kvůli těmto jednáním stal terčem silné kritiky opozice. Bývalá hlava státu Álvaro Uribe prohlásil, dokud partyzáni zajímají lidi „nemůže být mír“.

Ve čtvrtek se mohl konečně vidět se svým synem a stihl si s ním promluvit těsně předtím, než hráč nastoupil proti Toulouse. „Měl jsem možnost ho pozdravit ještě předtím, než odehrál zápas za svůj klub. Byl spokojený a šťastný, protože jsme už byli spolu,“ uvedl. Jeho syn se případ svého otce snažil medializovat a minulou neděli po vyrovnávacím gólu v poslední minutě zápasu s Lutonem Town zvedl dres Liverpoolu a odhalil vzkaz vyzývající k propuštění jeho otce.

Díaz prohlásil, že navzdory traumatickému zážitku Barrancas neopustí. Vyzval zemi, aby se nadále snažila najít mírovou cestu z více než šest desetiletí trvajícího vnitřního konfliktu. „Zahoďme zbraně a používejme pera,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované