Hlavní obsah

Pokud přijde Rusko o hokejové MS, může Česko hostit turnaj už příští rok

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek ze ZOH v Pekingu. Světový šampionát v hokeji se v Česku uskuteční v roce 2024. Nebo možná už o rok dříve.

Reklama

Vedení českého hokeje nevylučuje, že by se MS v ledním hokeji mohlo v Česku konat o rok dříve, než se plánovalo. Odebrání volejbalového MS v Rusku může část turnaje posunout do českých hal už letos.

Článek

V pražské O2 areně a v Ostravě by se mělo uskutečnit MS v ledním hokeji v roce 2024. Nelze ale vyloučit, že by se přehlídka světového hokeje uskutečnila v Česku už o rok dříve.

„Pokud bychom byli vedením světového hokeje v tomto směru osloveni, určitě by se tím vedení Českého hokeje zabývalo,“ řekl Zdeněk Zikmund, mluvčí tuzemské asociace. „Je to přesně tak,“ doplnil ho posléze i Tomáš Král, předseda svazu.

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu výrazně zasáhl i do sportovního světa. Například světový hokej rozhodl, že na letošním MS ve Finsku nebudou smět startovat týmy Ruska a Běloruska.

Otazník však visí nad pořadatelstvím hokejového MS 2023, které bylo přiděleno Rusku, konkrétně Petrohradu. Pořadatelství tohoto turnaje zatím Rusku odebráno nebylo. Na rozdíl od příštího MS juniorů, které se mělo konat v Novosibirsku a Omsku.

„Situaci bude komplexně řešit vedení Mezinárodní hokejové federace, které se sejde tento týden, konkrétně 18. a 19. března,“ poznamenal k tomu Petr Bříza, viceprezident IIHF.

Varianty, kam případně šampionát spojený s rokem 2023 přeložit, ale rozvíjet nechtěl. „Nezlobte se, máme k tomu předepsaný protokol, než bude rozhodnuto, nesmíme tyto záležitosti nijak komentovat,“ poznamenal Bříza. „Devatenáctého vydáme rozhodnutí, se kterým bude veřejnost seznámena.“

Pro další rok, tedy 2024, je šampionát přidělen do České republiky. Měl se hrát v Praze a Ostravě, pokud by náhodou byla hotová nová aréna v Brně, pak v jihomoravské metropoli.

Předsunutí českého pořadatelství o rok by každopádně mohlo být jednou z variant, o kterých se vedení světového hokeje bude tento týden bavit. V roce 2025 mají společně pořádat hokejové MS Švédsko a Dánsko.

„Záleží, jak se k věcí postaví vedení světového hokeje. Pokud by nás oslovilo s variantou posunutí pořadatelství Česka už na rok 2023, výkonný výbor Českého hokeje by se tím dozajista zaobíral,“ říká Zdeněk Zikmund, mluvčí tuzemské hokejové asociace. „Je to jistě jedna z variant. Další ale může být například přesun pořadatelství do Švýcarska. Tam se měl světový šampionát konat v roce 2020 a musel být zrušen kvůli covidu-19.“

Po volejbalovém MS také ME?

Krátce poté, co ruská vojska vtrhla na Ukrajinu, snažila se Mezinárodní volejbalová federace ještě několik dní trvat na tom, že se letošní mistrovství světa mužů uskuteční v původním termínu 26. srpna až 11. září. A zejména v původních destinacích.

Turnaj mělo pořádat 10 ruských měst, konkrétně Moskva, Petrohrad, Kaliningrad, Jaroslavl, Kazaň, Ufa, Jekatěrinburg, Novosibirsk, Kemerovo a Krasnojarsk.

Jednotlivé národní asociace se ale postupně vyjádřily jasně proti startu na MS v Rusku, hrozily bojkotem, a tak byl Rusku turnaj odebrán.

V zákulisí se spekuluje o tom, že spolupořadatelem náhradního šampionátu „rozhozeného“ do několika zemí by mohla být i Česká republika.

„Turnaj bude podle všeho rozdělen do šesti skupin, hovoří se o šesti pořadatelích, ale víc vám v tuhle chvíli neřeknu, všechno se více vyjasní v příštích dnech,“ říká Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu.

Oficiálně zatím tedy odmítá potvrdit zájem Česka spolupořádat turnaj. Ale zákulisní zdroje se shodnou, že sportovně diplomatická snaha tímto směrem probíhá.

Ve prospěch Česka by hovořilo kvalitní zvládnutí spolupořadatelství ME ve volejbale mužů 2021, spolu s Polskem, Estonskem a Finskem. Proti hovoří fakt, že na původní MS 2022 se český tým neprobojoval. Nicméně je pravděpodobné, že bude zapotřebí nahradit účastníka z Ruska.

Reklama

Doporučované