Hlavní obsah

Tenisové sestry přišly o domov. Na turnajích hrají za celou Ukrajinu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Dajana a Ivana Jastremské s ukrajinskou vlajkou.

Reklama

Tenisové sestry Dajana a Ivana Jastremské z Ukrajiny nebyly donedávna dvakrát výjimečné. Teď děvčata z Ukrajiny putují světem bez šance na brzký návrat a bojují za těžce zkoušenou vlast alespoň na sportovním poli.

Článek

Obě dívky dnes mají velkou podporu soupeřek i fanoušků. Ačkoli harcují po světě podobně jako další tenisté, jsou vlastně uprchlice. Ostatní mohou domů, 21letá Dajana a 15letá Ivana v žádném případě. Koncem února musely uprchnout z rodné Oděsy, kde bydlely s rodiči v krásném výškovém domě hned u moře.

Starší Dajana od té doby kromě své kariéry musí dohlížet na mladší Ivanu a trochu jí nahrazovat rodiče. „Když jsem prohrála finále v Lyonu, vrátili jsme se do pokoje a ona začala plakat. Říkala, že chce domů a vidět maminku a tátu. Taky jsem se cítila špatně, ale musela jsem se ji snažit uklidnit,“ řekla Dajana BBC. „Nepamatuji si, kdy jsme spolu trávili tolik času nebo spolu cestovali, ale teď na mně leží docela velká zodpovědnost. Snažím se, co můžu, občas udělám nějakou legraci, aby se cítila uvolněně. Vypadá vysoká a velká, ale uvnitř je to malá holka a moc jí chybí matka s otcem.“

Poté, co začala ruská invaze na Ukrajinu, sestry se dvě noci ukrývaly s rodiči v podzemním parkovišti v Oděse. Pak jejich otci došla trpělivost a rozhodl, že musejí i s matkou zemi co nejdříve opustit. Vydaly se proto k rumunským hranicím přes řeku Dunaj. Svět oběhlo video, jak se dívky loučí s otcem a nastupují s tenisovými bágly na malý trajekt. Na rumunských hranicích se však maminka rozhodla, že se vrátí k manželovi, a sestry nakonec odcestovaly bez ní do Lyonu, kde se zúčastnily WTA Tour.

Teď na mně leží docela velká zodpovědnost. Snažím se, co můžu, občas udělám nějakou legraci, aby se sestra cítila uvolněně. Vypadá vysoká a velká, ale uvnitř je to malá holka a moc jí chybí matka s otcem.
Dajana Jastremská

Dajaně se mimořádně dařilo, až skončila ve dvouhře na druhém místě. Vydělaných 14 500 eur (asi 365 000 korun) za finálovou účast v Lyonu věnovala na pomoc Ukrajině. Ivana pak debutovala na okruhu WTA po jejím boku ve čtyřhře. Z Francie obě ihned zamířily do kalifornského Indian Wells na turnaj, který je nazýván pátým grandslamem. Dajana nejprve v prvním kole po třísetové bitvě prohrála s Francouzkou Caroline Garciaovou a pak i se sestrou podlehla rumunskému páru Irina Camelia-Beguová a Monica Niculescuová.

Dajana teď chodí na kurty s ukrajinskou vlajkou přes ramena. „Pochopila jsem, že musím hrát dobře. Nejen za sebe, ale i za svou zemi. Protože když hrajete dobře, máte více příležitostí mluvit o svém příběhu a Ukrajině. Lidé vás pak víc poslouchají,“ uvedla tenistka.

Zmínila se při tom i o svém postoji k ruským tenistům, kteří na rozdíl od většiny ostatních sportů nedostali v tenisu stopku. „Snažím se nespojovat lidi s politikou, takže když potkám ruské hráče, chovám se k nim normálně. A oni se mne ptají, jak se má moje rodina. Myslím, že trochu rozumí tomu, co se děje.“

Dajana Jastremská momentálně poskočila na singlovém žebříčku WTA o 37 míst na 103. pozici, ale před časem už byla dokonce 21. a třikrát vyhrála turnaj. Jeden čas ji soupeřky obviňovaly ze simulování a zbytečného protahování zápasů, kdy si brala lékařské pauzy. A do toho pak přišel trochu bizarní dopingový skandál.

Komisaři při rutinním testu koncem roku 2020 odhalili v jejím těle zakázanou látku mesterolon, a od ledna 2021 proto dostala zákaz hraní. Dajana přišla s netradičním vysvětlením, pozitivní výsledek mohl vzniknout kontaminací od druhé osoby. A protože prý látku využívají zejména muži jako lék, kontaminoval ji údajně přítel při sexu. Ten ale následně před komisí popřel, že by někdy léky obsahující mesterolon užíval.

Dajana tak přišla o šest měsíců hraní, zato se věnovala hudbě – nahrála písničky v ruštině (Tisíce mě a Oblíbená skladba), pracovala dál se sponzory a zásobovala fanoušky atraktivními fotografiemi. Zákaz byl nakonec navzdory nejasnostem kolem případu zrušen nezávislým soudem. A tak po půl roce zase začala hrát.

Za pozornost stojí i její příspěvek na sociálních sítích z července 2020, po vraždě George Floyda v Minneapolisu v Minnesotě. Po celosvětových protestech a nástupu hnutí Black Lives Matter zveřejnila Dajana své čtyři sportovní portréty s napůl černým a napůl bílým make-upem a nápisem „Rovnost“. Schytala však za to od fanoušků spíš kritiku, a proto příspěvky smazala a omluvila se těm, které urazila, s tím, že nebyla pochopena.

Obě sestry teď plánují přesun do Miami a pak možná do Bogoty nebo Istanbulu. „Pokud válka skončí, pojedeme za rodinou. A když ne, tak půjdeme dál z jednoho turnaje do druhého,“ vypověděla Dajana. Styk s rodiči je nyní pro ni i sestru složitý. Internet v oblasti Oděsy stále padá, navíc část dne tráví otec s matkou dál v úkrytu pod zemí. Na jedné straně je to trochu odlehlé místo, proto se na něj nesoustřeďují útoky, ale dům je vysoký a mohl by být snadným terčem střelby.

Reklama

Doporučované