Hlavní obsah

Česká tenistka jako Djokovič. „Bylo to jako v akčním filmu,“ řekla Voráčová

Foto: ČTK/Šimánek Vít, ČTK

Renata Voráčová a Andrea Sestini Hlaváčková v roce 2018.

Reklama

aktualizováno •

Austrálie prověřuje víza dalších zahraničních tenistů poté, co Novaku Djokovičovi odepřela vstup do země. Česká tenistka Renata Voráčová po problémech s dokumenty zemi v sobotu opustila.

Článek

Všichni hráči i členové personálu, kteří se chtějí zúčastnit turnaje Australian Open, musí být očkovaní nebo musí dostat výjimku udělovanou nezávislou odbornou komisí. Přestože Novak Djokovič výjimku dostal, je pravděpodobné, že se akce nezúčastní. Po jeho příletu do země totiž pohraniční stráž zjistila, že se srbská tenisová hvězda snažila dostat do země s typem víza, které zdravotní výjimku pro neočkované neumožňuje.

Australská ministryně vnitra Karen Andrewsová v pátečním rozhovoru s Channel 9 prozradila, že Djokovič možná není jediný, kdo bude mít s účastí na turnaji problémy. Objevily se totiž informace od zpravodajů, jež naznačují, že v zemi jsou momentálně další jednotlivci, kteří vstupní požadavky nesplnili. Neuvedla však, kolika hráčů se vyšetřování týká, a nezmínila ani konkrétní jména.

Narazila i česká tenistka Renata Voráčová. Předpokládá se, že do Austrálie přicestovala minulý měsíc s výjimkou získanou nedávným proděláním covidu-19. Ve čtvrtek ji ale zadrželi pracovníci australských pohraničních sil a odvezli ji do stejného hotelu, kde momentálně pobývá sám Djokovič. Zatím není jasné, zda česká tenistka hodlá rozhodnutí napadnout.

Jako v akčním filmu

Voráčová z prostředí hotelu poskytla rozhovor agentuře Reuters. „Nemůžu říct, že na mě byli zlí,“ řekla Voráčová na dotaz ohledně výslechu úřady. „Ale nebyla jsem připravená na to, jak se všechno odehrávalo. Připadala jsem si jako v akčním filmu,“ cituje tenistku agentura.

„Několik opatření v karanténě nebylo příjemných. Musíte se hlásit a vše je na příděl. Připadám si trochu jako ve vězení,“ řekla v rozhovoru z melbournského hotelu. „Nejhůř jsem se cítila, když mi řekli, že mi zruší vízum. I právník, který byl se mnou, řekl, že mám všechna potřebná potvrzení (dokumenty) v pořádku,“ řekla Voráčová.

Tenistka uvedla, že výjimku dostala, protože se před Vánoci zotavila z onemocnění covidem-19. Voráčová dodala, že se nebrání očkování, ale po minulé sezóně neměla čas se očkovat, jak původně plánovala. Proti rozhodnutí úřadů se Voráčová neodvolala.

Tenistka také uvedla, že doufá, že Djokovičův právní spor bude pro něj úspěšný. Dodala, že do Austrálie se „přijela soustředit na tenis, nikoli na spory o víza“. „Chci, aby nechali (Djokoviče) hrát. Jsme sportovci, přišli jsme kvůli tenisu,“ dodala Voráčová.

Podle vyjádření českého ministerstva zahraničí však bezinfekčnost pro start na turnaji prokázala dostatečně. V Austrálii navíc již absolvovala zahřívací turnaj.

„Podle našich informací prokázala bezinfekčnost způsobem opravňujícím k účasti na turnaji. Dokonce již odehrála jeden zápas. Z tohoto důvodu jsme podali prostřednictvím velvyslanectví v Canbeře u australských orgánů protestní nótu a žádáme je o vysvětlení situace,“ dodala pro Echo24 Aneta Kovářová z odboru komunikace ministerstva zahraničí.

„Vím, že se teď hodně mluví o vízu. Vízum ale podle mého názoru není problém, problémem je vstupní požadavek. Pohraniční síly jasně sdělily, že Novak nebyl schopen splnit požadavek na poskytnutí důkazů, které pro vstup do Austrálie potřeboval,“ informovala australská ministryně Andrewsová. Lidé mířící do země musí prokázat, že absolvovali očkování nebo mají zdravotní důvody, proč vakcinaci nepodstoupili.

V sobotu agentura AFP s odvoláním na zdroje z australské vlády informovala, že Voráčová opustila Austrálii prostřednictvím letiště v Melbourne. Místní úřady podle AFP české tenistce zrušily platnost víz.

Srbský tenista momentálně pobývá zavřený v imigračním hotelu v Melbourne. Tam zůstane minimálně do pondělí, kdy má soud rozhodnout a dalších krocích. Andrewsová také zdůraznila, že tenisová jednička není „držena v zajetí“, a pokud se tak rozhodne, může kdykoliv odejít a zemi opustit.

Djokovičovi rodiče již ubytování označili za „hrozné“ a tvrdí, že se s jejich synem zachází jako s vězněm. Srbský prezident Aleksandar Vučič uvedl, že jeho vláda požádala, aby byl sportovec přemístěn z „nechvalně známého hotelu“. V tom je ubytováno několik desítek uprchlíků, z nichž někteří žijí roky ve špatných podmínkách. A výjimkou není ani Park Hotel.

„Každý se mě chce ptát na Novaka, jaký je hotel pro něj. Ale neptají se na nás: my jsme byli na tomto místě zavření měsíce, roky,“ sdělil listu The Guardian uprchlík Mehdi, který je v Austrálii už devět let. „Nikdy jsem neviděl tolik kamer, tolik pozornosti. Doufám, že se Novak Djokovič dozví o naší situaci tady, a doufám, že o ní bude mluvit.“

Reklama

Doporučované