Hlavní obsah

Sankce zmrazily Chelsea. Fanoušky straší zánik klubu či pád k amatérům

Foto: Profimedia.cz

Petr Čech má coby technický a výkonnostní ředitel Chelsea FC plné ruce práce.

Reklama

Článek

Co se stane s anglickou Chelsea FC? Britská vláda klub jakožto majetek Romana Abramoviče zmrazila a fungování klubu výrazně omezila. Trio Nosičů vody vnímá, že londýnskému velkoklubu nyní jde o existenci.

Už i počáteční zpráva o tom, že se pro Chelsea pod tlakem sankcí hledá nový majitel, byla sama o sobě senzační. Minulý týden se zájem širší veřejnosti o úspěšný londýnský velkoklub ještě prohloubil poté, co se britská vláda v reakci na vpád ruských vojsk na Ukrajinu odhodlala přijmout významná opatření vůči ruským oligarchům v čele s Romanem Abramovičem.

Ten neunikl ekonomickým sankcím, na území Británie byl zmražen jeho majetek včetně nemovitostí, ale i fotbalového klubu Chelsea. Ta je přitom aktuálním obhájcem titulu v Lize mistrů, vítězem nedávného MS klubů a pětinásobným vítězem Premier League, tedy moderní podoby anglické nejvyšší soutěže.

Jde o všechno

„Klub je teď ve velmi zvláštním stavu. Nic takového tu ještě nebylo. Chelsea nyní nesmí svým zaměstnancům prodlužovat smlouvy, nakupovat a prodávat hráče, obchodovat se vstupenkami nebo těžit z merchandisingu. Sám Petr Čech, tedy jeden z nejdůležitějších členů vedení, se k té aktuální situaci vyjádřil se slovy, že kolem něj vyvstává mnohem více otázek než odpovědí,“ konstatuje Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Nosiči dále rozvíjejí, na kolik milionů liber vyjde samotný chod klubu a jak dlouhou finanční soběstačnost Chelsea předpovídají britská média. Jako další nepříjemný dopad sankcí se rýsuje přísně stanovený rozpočet vyhrazený pro cestování na zápasy. S maximální povolenou částkou 20 tisíc liber mohou Bluesmani tvrdě narazit zejména při výletech v rámci Ligy mistrů.

„Pravda, po internetu kolují nejrůznější vtipy na toto téma. Spekuluje se, jestli budou hráči létat s nízkonákladovými společnostmi, jezdit na ligová utkání mikrobusem nebo snad po vlastní ose. My se tu sice nyní bavíme o tom, jak je to s klubem dnes, jenže ono bude stěžejní, jak to s nimi bude třeba za dva tři měsíce a jestli vůbec něco jako Chelsea toto období velké krize přežije,“ uvědomuje si závažnost situace Jaromír Bosák, moderátor podcastu Nosiči vody.

Pokud by Chelsea před prodejem novému vlastníkovi pozbyla svou ekonomickou sílu, potažmo by jí byly odebrány patřičné licence, mohla by naplnit scénář, který jsme mohli sledovat v minulé dekádě u glasgowských Rangers? Ti se po krachu klubu museli prokousat mezi skotskou elitu z amatérské ligy. Pokud by něco takového zasáhlo Chelsea, klub by se podle Nosičů zřejmě ocitl na pomezí páté a šesté anglické ligy.

V nejnovější epizodě fotbalového podcastu Seznam Zpráv se dozvíte i to, jak se k současnému problému s Chelsea staví britské ministerstvo kultury a co se musí stát, aby se klub dočkal hladkého převodu do rukou nového majitele.

Zaslepení fanoušci

Chelsea v neděli hostila Newcastle, tedy klub, který si na podzim prošel ostře sledovanou změnou majitele. Na domácím stadionu Stamford Bridge panovala mimořádně napjatá atmosféra. Nosiči postřehli transparent na jedné z tribun, jenž s ruskou trikolorou oslavoval Abramoviče coby „Romana imperátora“.

„Fanoušci Blues jsou z celé situace velmi rozladění. Mnozí z nich vnímají sankce od britské vlády jako křivdu, a to i proto, že Abramovič je v jejich očích hrdinou. To on je tím, kdo přišel, viděl a zvítězil. To on vybudoval pomocí svých investic kádr, který začal fotbalový svět válcovat a v jehož dresu se proslavili Frank Lampard, Petr Čech, Didier Drogba nebo John Terry. Většina místních fanoušků je pochopitelně plná sentimentu a nedokážou si připustit, že trest by mohl být namístě,“ míní Karel Tvaroh, obránce rezervy pražské Sparty.

Jak na současnou krizi reaguje kouč Bluesmanů Thomas Tuchel a co může nestandardní situace znamenat pro veleúspěšnou londýnskou akademii? V čerstvém vydání Nosičů vody zjistíte i to, proč se Slavii nevedlo v Liberci a jak je to s nekvalitními trávníky, které sabotují technický fotbal a ohrožují fotbalisty na zdraví. V zahraniční části podcastu se Nosiči věnují vzestupu Arsenalu a chválí dlouhodobou práci Mikela Artety. Referují také o Ronaldově senzační formě a jeho překonání rekordu Josefa Bicana.

Celou aktuální epizodu nového fotbalového podcastu Seznam Zpráv si poslechněte v přehrávači v úvodu článku nebo na Podcasty.cz.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované