Hlavní obsah

Abramovič sám nesmí prodat Chelsea, britská vláda na něj uvalila sankce

Foto: Profimedia.cz

Výkonnostní a technický ředitel Chelsea Petr Čech vyhlíží budoucnost.

Reklama

aktualizováno •

Ruský oligarcha Roman Abramovič oficiálně prodává Chelsea FC. S rychlostí to ale zřejmě nebude tak horké, jak původně avizoval. Z čeho klub nejvíce těžil, o co přijde, co si přejí fanoušci a jakou roli má Petr Čech?

Článek

Britská vláda se rozhodla uvalit sankce na ruského miliardáře a majitele klubu FC Chelsea Romana Abramoviče. Ten před osmi dny prohlásil, že pod nátlakem okolností vyvolaných vpádem ruských vojsk na Ukrajinu klub prodá. Jeho plán ale nyní dostal několik zásadních trhlin.

Chelsea byla přidělena „speciální licence“, která jí umožní dokončit rozjetý ročník. Díky této licenci, jež Chelsea povoluje pouze esenciální sportovní aktivity, smí klub dohrát soutěžní zápasy, nadále vyplácet své zaměstnance a na domácí zápasy bude povolen vstup všem držitelům sezonních permanentek.

Chelsea jakožto majetek Abramoviče je v zásadě „zmražená“, což znamená, že například nesmí prodávat vstupenky, prodlužovat hráčské kontrakty, prodávat a nakupovat hráče apod. Abramovič ale podle The Telegraph a dalších médií může za určitých okolností Chelsea prodat. Takové transakci by musela asistovat britská vláda. Abramovič by z výsledné sumy ale samozřejmě nevytěžil ani libru.

V táboře Chelsea, jenž se dosud chystal na předání do péče nového majitele po necelých 19 letech a nasbírání 19 trofejí, převládá zvýšená koncentrace nejistoty, kterou rozhodnutí vlády o sankcích ještě umocnilo.

Nejprve si uveďme na pravou míru, že současná situace kolem prodeje londýnského velkoklubu nepatří ani zdaleka mezi zásadní zprávy posledních dnů, hledíme-li na celosvětové dění. Čistě fotbalovou optikou ale rychle dojdeme k závěru, že jde o vcelku převratný okamžik. Předání moci v Chelsea může zcela reálně zahýbat nejen s anglickou fotbalovou hierarchií, ale možná i s evropskými poměry. A kdo ví, jestli se v souvislosti s londýnským velkoklubem nebavíme o nefalšované existenciální krizi.

Alespoň tak na celou záležitost nahlíží někteří fotbaloví analytici z The Athletic, Sky Sports nebo The Guardian. Ačkoliv se kolem Chelsea vyrojilo mnohem více otázek než odpovědí, přece jen něco ke dnešnímu datu (10. 3.) víme s jistotou. Pojďme si shrnout fakta.

Chelsea je na vrcholu

Fotbaloví investoři se obvykle nikterak zásadně neliší od svých kolegů z jakékoliv jiné branže. Koupě fotbalového klubu patří mezi ty vůbec nejrizikovější podnikatelské kroky. Míru rizika „fotbalovým kupcům“ vynahrazuje možnost přiblížení se dětským snům nebo megalomanským vizím. Každý motivovaný investor by si přál ze skromnějšího klubu vybudovat globální mašinu. Každý sní o tom, že si pořídí „svou vlastní verzi“ Leicesteru City a dostane svou hračku na anglický piedestal, případně na blyštivé pódium Ligy mistrů.

Jenže přesně tímhle procesem si Chelsea pod Abramovičem už dávno prošla. Na nového majitele číhá tvrdá řehole. Udržet klub na vrcholu i přes nespočet překážek, s nimiž se teprve brzy seznámíme. Celá transakce si obecně v takových případech vyžaduje zdlouhavý proces pečlivého studia. Hypotetický prodej Chelsea se nyní přiblížil bodu mrazu, doslova.

Mise nového majitele londýnského velkoklubu nebude v žádném případě tak atraktivní, jako když Abramovič pořizoval Chelsea v létě roku 2003. Nejedná se ani náznakem o případ Newcastlu, tradičního klubu s obřím potenciálem, který si za „pouhých“ 300 milionů liber loni v říjnu pořídili movití arabští investoři. Newcastle se zmítal v krizi, Chelsea dlouhodobě aspiruje na obsazení těch nejvyšších met.

V dražební síni u nápisu Chelsea sice visí sleva, jejíž výše bude s přibývajícími týdny zřejmě narůstat, ale přesto se výsledná suma zřejmě vyšplhá klidně někam k jedné miliardě. Podle magazínu Forbes se hodnota Chelsea před ruskou invazí pohybovala kolem 2,5 miliardy liber, podle analýzy KPMG kolem 1,7 miliardy. Pokud by vás zajímalo, jak se odhaduje hodnota fotbalového klubu, doporučuji vám tento článek.

V balíčku „Chelsea FC“ si nový majitel pochopitelně pořídí i bezmála 42tisícový stadion, jenž zoufale volá po rekonstrukci v odhadované hodnotě kolem jedné miliardy liber. Po ní ostatně volají i příznivci Blues, kteří nelenili a sepsali seznam požadavků. Jednou z priorit je renovace stadionu.

Ztráta dopingu

Vidina obří výzvy se odkryje jen při letmém pohledu na klubové účetnictví. Abramovič svůj milovaný klub podporoval i na poměry nejbohatších majitelů mimořádně štědře. Do klubového rozpočtu pumpoval štědré příspěvky, kterými zajišťoval dlouhodobý sportovní úspěch. Chelsea si zvykla jet na jakýsi kvazi dluh vůči vlastnímu majiteli. Jak známo, sumu kolem 1,5 miliardy liber Abramovič nebude pohledávat. To ale jádro problému spjatého s udržitelností neřeší.

Podle vynikajícího twitterového vlákna od Swiss Ramble byla Chelsea v poslední dekádě suverénně nejzávislejším klubem na finanční podpoře svého majitele. Celkem se bavíme o injekci přesahující 700 milionů liber. Jinými slovy, Chelsea je pořádně rozmazlená.

Ať už nahradí Abramoviče kdokoliv, Chelsea se zřejmě bude muset vydat mnohem skromnější cestou. Jenže ambice fanoušků i samotných hvězd v kádru jen stěží ochabnou.

Prodej zboží

Co se týče příjmů, Chelsea se mohla opřít o prodej hráčů. V poslední dekádě patří Bluesmanům v tomhle ohledu suverénně první příčka v rámci Premier League, když na prodejích klub inkasoval přes 600 milionů liber. Abramovičova éra klubu zajistila zčtyřnásobení celkových příjmů. Pouze Manchester United, Manchester City a Liverpool si vedou v tomto ohledu ještě lépe.

Většina klíčových ofenzivních opor nedávno podepsala dlouhodobější kontrakty. Co se týče výše platového rozpočtu, i tady Chelsea nezahálí. V rámci Premier League jí náleží druhé místo, jen těsně za lídry z Manchesteru City. Právě astronomické sumy v hráčských kontraktech by mohly odradit nespočet potenciálních kupců. K tomu si přičtěme fakt, že Chelsea v tomto ohledu nesmí po dobu platnosti sankcí prakticky nic.

Co se týče kádru, v létě nový majitel zřejmě přijde o trio César Azpilicueta (32 let), Antonio Rüdiger (29 let) a Andreas Christensen (25 let). Ti všichni mají nakročeno ven z Londýna. O kompletní trio zadáků se zajímají španělští giganti z Barcelony, respektive Realu Madrid, ale také další evropské velkokluby.

Pro Chelsea by tak mohl jejich odchod představovat hned několik podpásovek. Nejenže by zmizelo trio superobránců, za jejich odchody by klub nedostal jedinou penci, jelikož jim v létě vyprší stávající smlouvy. A jak již víme, klíčovým zdrojem Chelsea býval výhodný prodej hráčského zboží.

Krizový manažer Čech

Podle nejrůznějších zdrojů převládá mezi fanoušky strach, že nejdůležitější osobnosti klubového managementu Chelsea v létě opustí společně s Abramovičem. Tím by personální krize řádně vyvrcholila. Patří sem hlavní představitelé vedení, kterými jsou Marina Granovská, Bruce Buck a pochopitelně i Petr Čech. Česká brankářská legenda v klubu zastává post technického a výkonnostního ředitele.

Co se týče Petra Čecha, ten podle zprostředkovaných informací serveru The Athletic v posledních dnech klubu doslova šéfoval. I proto, že Granovská onemocněla, se nakonec Čech ujal role jakéhosi krizového manažera a chopil se iniciativy.

Čech svolal schůzi, na kterou se dostavila drtivá většina personálu. Nechyběli také samotní hráči a realizační tým. Čech podle všeho zdůraznil, že základy, na nichž byl klub vybudován, pevně stojí. Čech následně adresoval všechny zaměstnance se slovy, aby si vážili své pozice a aby nezapomněli odkaz předchozího majitele.

V médiích se spekuluje, že o Chelsea má zájem přes 10 investičních skupin. Nejvýraznější zájem projevují američtí investoři. Mezi potenciálními uchazeči dokonce figuruje i jméno slavného zápasníka MMA Conora McGregora, o jehož vášni k fotbalu se všeobecně ví. Jenže to je vše zcela irelevantní v časech, kdy je zdravý chod klubu doslova zmražen.

Reklama

Doporučované