Hlavní obsah

„Teď mě tady sežerou.“ Brit, který přeběhl Afriku, přiznal nejtěžší chvíle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Mladý Brit se snaží svou běžeckou cestou pomáhat a zároveň motivovat k výkonu i ostatní.

Reklama

Sedmadvacetiletý Russ Cook o sobě přiznává, že dříve holdoval spíše alkoholu než běhání. Teď je ale prvním člověkem, který uběhl velkou délku Afriky. A to i přes řadu překážek. O prvenství se ale hlásí hned několik osob.

Článek

Je to skoro rok, co Brit Russ Cook vyběhl z Jihoafrické republiky, aby se stal prvním člověkem, který přeběhne „velkou délku Afriky“ – tedy delší stranu afrického kontinentu. Extrémní běžec a youtuber – známější jako „Hardest Geezer“, v češtině „nejtvrdší chlápek“ – svou cestu zakončil v neděli 7. dubna po 352 dnech. Celkem proběhl 16 zemí a zdolal 16 tisíc kilometrů. A i když má za sebou i jiné náročné trasy, přiznal, že africká výzva byla „zatím tou nejtěžší“.

Cookovu cestu sledovaly statisíce lidí – ať už skrze jeho profil na YouTube, nebo sociální sítě jako Instagram či TikTok. Sedmadvacetiletý mladík původem z britského Západního Sussexu je známým běžeckým nadšencem, který se snaží motivovat ostatní. Ostatně i to byl jeden z cílů jeho charitativního běhu po Africe.

„Mám pro vás vtipný fakt: Všichni umřeme. Byla by proto zatracená škoda promrhat ten vzácný čas, který máme na téhle otáčející se hornině plující vesmírem. Ať už chcete dneska dokázat cokoliv, posílám vám sílu a energii. Jděte si za tím a uvidíme se zítra,“ říká zapáleně ve videu ze 144. dne běhu po Africe.

Foto: Seznam Zprávy

Russ Cook překonal během 352 dnů 16 tisíc kilometrů. Vyběhl z nejjižnějšího bodu Jihoafrické republiky a svou cestu zakončil v nejsevernějším bodě Tuniska Cape Angela.

Od tlouštíka a gamblera k nejtvrdšímu chlápkovi

„Jsem úplně normální chlap, takže když to dokážu já, doufám, že to lidé mohou aplikovat i na svůj vlastní život, ať už se rozhodnou jakkoli. Pro 99 procent lidí to nebude běh napříč Afrikou, ale může to vypadat tak, že se budou trochu víc honit za svými sny,“ řekl předtím, než se vydal na svou africkou misi.

I když je Cook známý pro své běžecké úspěchy, nebyl vždy odhodlaným sportovcem. Sám o sobě tvrdí, že býval „tlusťochem a zmatkářem, který neměl chuť do života“. Britskému deníku The Times otevřeně přiznal i problémy s alkoholem a sázením. „Hodně jsem pil. Měl jsem nadváhu, bojoval jsem s hazardními hrami a pracoval jsem v mizerných zaměstnáních, kde jsem byl osamělý a která jsem opravdu nenáviděl. Už jsem neměl žádnou chuť do života,“ svěřil se.

Vše se ale změnilo po jedné propité noci v nočním klubu v Brightonu. Asi ve tři ráno se Cook rozhodl, že doběhne domů – cesta byla dlouhá asi 19 kilometrů. Co si naplánoval, to také splnil a cítil se dobře. Následně ho jeden z jeho přátel přemluvil, aby se pokusil uběhnout půlmaraton, což Cook udělal. Běhání si nakonec oblíbil natolik, že už nepřestal. Vedle „Projektu Afrika“, jak běh označuje, čelil už mnohým výzvám – od běhu z Istanbulu do Londýna až po maraton, během kterého za sebou táhl auto. Všechna svá dobrodružství sdílí na YouTube nebo na sociálních sítích, na kterých vystupuje právě jako Hardest Geezer.

V Africe zažil únos i ozbrojenou loupež

Cookovi přátelé mladého běžce popisují jako odvážného chlapíka, který si jde za svými sny. Zároveň se svém koníčkem snaží pomáhat ostatním a rád své příznivce motivuje. Předtím než se plně položil do Projektu Afrika, pracoval v rámci charitativní organizace The Running Charity. „Je to odhodlaný člověk, který překonal spoustu věcí, stejně jako lidé, se kterými pracujeme,“ řekl pro The Guardian jeho přítel a zakladatel organizace Alex Eagle.

Popsal, že se občas o svého kamaráda bál, protože běh po celé délce Afriky byl krokem do neznáma. Když ale s Cookem mluvil, byl pokaždé pozitivní a na nic si nestěžoval. „Vždy byl o krok napřed a byl skutečně vděčný za tu zkušenost a lidi, které na své cestě potkal,“ dodal Eagle s tím, že takový je Cook od přírody.

Že Cook přistupuje pozitivně i k těm nejhorším situacím, dokazuje i jeho zkušenost z Konga. Tam ho uneslo několik mužů poté, co se musel oddělit od svého podpůrného týmu kvůli nesjízdné cestě. „Narazil na venkovskou osadu, kde mi náčelník řekl, že mu musím dát peníze. Vysypal jsem batoh a zjistili, že nemám nic než půlku rozjedené sušenky,“ líčil s úsměvem svůj nebezpečný zážitek pro Good Morning Britain.

Několik mužů pak Cooka odvedlo do buše, odkud se pokusil uniknout. Bohužel marně, dva muži na kole ho totiž dohonili. „Následovala sedmihodinová jízda na motorce hlouběji do džungle. V duchu jsem si říkal, že to je konec. Já – samozvaný nejtvrdší chlápek – jsem byl na cestě nechat se zavřít do konžského gulagu, než mi roztrhají končetinu po končetině a sežerou,“ popsal Cook. Jeho týmu se nakonec podařilo zorganizovat záchrannou akci a dostat běžce do bezpečí.

O prvenství se přihlásilo více osob

Jen pár dní před únosem v Kongu se setkal s podobně nebezpečnou situací i v Angole. Věčně energický běžec v jednom ze svých videí popisuje, jak se svým týmem zažil v Angole loupežné přepadení. K dodávce podpůrného týmu, ve které měl Cook základní vybavení, ale i kamerovou techniku, přistoupil muž s pistolí. Následně ukradl peníze, pasy, telefony i kamerovou techniku.

Přepadení, únos ani každodenní bolesti ale Cooka nemohly zastavit. Svou misi ukončil v neděli v Tunisku a během 352 dní se mu podařilo vybrat celkem 600 tisíc liber – tedy 17,7 milionu korun. Peníze, které během této výzvy, známé jako Projekt Afrika, vybral, budou věnovány charitativní organizaci The Running Charity, která se zaměřuje na duševní zdraví mladých lidí s komplexními potřebami nebo lidí bez domova, a organizaci Sandblast, která vzdělává lidi o saharské kultuře.

Pro Cooka je však jeho africké dobrodružství spíše životním úspěchem. Je totiž přesvědčený, že je prvním člověkem, který uběhl velkou délku Afriky. Světová asociace běžců (WRA) to ale zpochybňuje.

Sedmičlenná skupina osob, které úspěšně obešly Zemi pěšky, tvrdí, že jeden z jejích členů tuto vzdálenost pokořil už v roce 2010. Dán Jesper Olsen měl svou cestu z Taby v Egyptě do mysu Dobré naděje v JAR zvládnout za 434 dní, píše The Independent. Olsenova trasa byla nicméně přibližně o 3,5 kilometru kratší než Cookova.

Vedle Olsena a Cooka si úspěch nárokuje i Brit Nicholas Bourne, který tvrdí, že je držitelem rekordu v délce Afriky. Bourne se stal prvním člověkem, který v roce 1998 uběhl trasu z Kapského Města do Káhiry – přes pouště a válečné zóny urazil více než deset tisíc kilometrů – a v roce 2000 získal certifikát Guinnessovy knihy rekordů. Tak či tak se ale Cookovi musí nechat, že je rozhodně prvním člověkem, kterému se podařilo uběhnout 16 tisíc kilometrů z jihu Afriky na její sever.

Reklama

Doporučované