Hlavní obsah

Ruští a běloruští sportovci mohou na OH do Paříže. Hrozí bojkot?

Foto: Wikimedia Commons

Olympijské kruhy.

Reklama

Mezinárodní olympijský výbor včera rozhodl, že se někteří ruští a běloruští sportovci mohou pod neutrální vlajkou účastnit olympijských her v Paříži. Odstartovalo tak nové kolo diskuzí o bojkotu her a vztahu sportu a politiky.

Článek

Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) není překvapivé. Jeho prezident Thomas Bach vyjádřil podporu účasti ruských a běloruských sportovců na OH už v únoru. „Dějiny ukážou, kdo dělá pro mír více. Ten, kdo se snaží o otevřenost a komunikaci, nebo ten, kdo chce izolovat a rozdělovat,“ řekl při té příležitosti.

MOV se od té doby vydal na velmi obtížnou misi, při které se snaží smířit na první pohled nesmiřitelné protiklady. Podporuje sankce proti Rusku a Bělorusku, vyjadřuje plnou solidaritu Ukrajině, trvá na zákazu reprezentací Ruska a Běloruska na OH. Zároveň ale trvá na tom, že „neutrální“ ruští a běloruští sportovci na hry mohou.

Co znamená ta „neutralita“? Už v únoru vyzvalo 30 zemí, včetně USA, Francie nebo Británie, aby MOV svoji představu upřesnil. Je vcelku jasné, že na hrách nebudou ruské a běloruské vlajky, nebudou se hrát hymny, nebudou tu národní reprezentace. Ale co dál charakterizuje „neutrálního“ sportovce?

Začala místy absurdní diskuze, na jejímž začátku hrozilo až 40 zemí bojkotem her v Paříži.

Olympijská charta

„Rusko zabíjí a terorizuje a představitelé tohoto teroristického státu nemají svoje místo v olympijské soutěži. A nemůže se to schovat pod předstíranou neutralitu bílé vlajky, protože Rusko je teď zemí, která všechno barví krví. Dokonce i tu bílou vlajku,“ reagoval v únoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Jenže Thomas Bach a MOV to vidí jinak, podle nich se nesmí uplatňovat princip kolektivní viny. To by bylo porušení Olympijské charty. A porušením Olympijské charty by byl i bojkot her. Ukrajině, která k bojkotu vyzývala, a všem ostatním zemím, které by na něj přistoupily, hrozí sankce.

Olympijské výbory jsou tu od toho, aby zajistily sportovcům podmínky pro přípravu a účast na OH. Nejsou tu od toho, aby hry bojkotovaly. Taková je oficiální olympijská představa o oddělení sportu a politiky.

A tak se v souladu s Olympijskou chartou vede celosvětová diskuze o tom, co je to „neutralita“ sportovců ze zemí, které vedou nebo podporují agresivní válku. Politici a sportovní funkcionáři se vcelku shodnou na tom, že „neutrální“ sportovci by neměli být členy armádních a policejních oddílů. A že by neměli podporovat válku.

Ale kdo bude tu „neutralitu“ kontrolovat, když na kvalifikační závody vyrazí jako členové nově vytvořeného federálního sportovního klubu? A jak moc musí „nepodporovat válku“? V tomto ohledu byl logický návrh radikálního kritika kompromisního postoje MOV, bývalého českého hokejisty Dominika Haška. Hašek odmítá účast Rusů a Bělorusů na OH pod neutrální vlajkou. Tvrdí, že by mělo jít o „uprchlický tým“.

Ano, pokud je někdo důsledným kritikem války, nemůže se vrátit do Ruska, aniž by riskoval dlouholetý žalář. Ale pokud někdo normálně žije a sportuje v Rusku? Je opravdu „neutrální“?

Foto: Ralf Roletschek, Wikimedia Commons

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Pohled z Česka

Český olympijský výbor (ČOV) se od začátku diskuzí postavil zásadně proti myšlence bojkotu her. Přesně v duchu Olympijské charty – jsme tu pro sportovce, nemáme právo zpochybňovat možný vrchol jejich kariéry, výsledek mnohaleté práce.

Zároveň je proti účasti ruských a běloruských sportovců na hrách v Paříži. Potvrdil to i v aktuálním prohlášení: „Nesouhlasíme s jakoukoli formou účasti Ruska a Běloruska v kvalifikacích na olympijské hry nebo na hrách samotných po dobu trvání válečného konfliktu na Ukrajině.“ Na první pohled to prohlášení vypadá jednoznačně a radikálně, ale abychom se dobrali jeho významu, musíme se vrátit ke stanovisku, které výbor vydal v červnu. V něm totiž připouští účast jednotlivých sportovců z Ruska a Běloruska na pařížské olympiádě.

Formulace „nesouhlasíme s účastí Ruska a Běloruska“ je tedy lehce matoucí a zavádějící. S tou totiž nesouhlasí ani Thomas Bach a MOV. Neříká se tady nic nového. Ve stanovisku z června ČOV požaduje, aby se nemohli her účastnit členové policejních a vojenských klubů. A navíc aby sportovci museli podepsat „čestné prohlášení o jednoznačném nesouhlasu s agresí proti svrchovanosti a územní celistvosti členského státu OSN“.

ČOV navrhuje tuto formulaci: „V souladu s cílem vytvořit mírovou společnost, obsaženém ve druhém základním principu olympismu Olympijské charty, prohlašuji, že se nepodílím na jakémkoli aktu agrese proti suverenitě a územní celistvosti členského státu OSN ze strany jiné země, ani ho nepodporuji, neomlouvám a neschvaluji.“

A jsme zpátky u otázky, jak moc je toto výraz „neutrality“, jak moc je to „jednoznačný nesouhlas“. Vždyť Putin tu válku nepovažuje za agresi. A pokud bude chtít, aby mu sportovci dělali v Paříži reklamu, jistě je takový papír nechá podepsat.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Radikální kritik účasti ruských a běloruských sportovců na OH v Paříži Dominik Hašek.

Každý dělá svoji práci

Organizátoři pařížské olympiády vzali páteční stanovisko MOV na vědomí. A dodali: „Odpovědností Paříže 2024 je hostit sportovce, kteří se kvalifikovali na hry, za nejlepších možných podmínek bez ohledu na jejich národnost.“

Další z řady těch, kdo pouze dělají svoji práci. A to v souladu s Olympijskou chartou.

MOV nepřipustí, aby byli sportovci diskriminování a byl proti nim uplatněn princip kolektivní viny. Zároveň zajišťuje fair play tím, že za bojkot her hrozí sankcemi.

Jednotlivé národní olympijské výbory jsou tu pro sportovce a nemají právo jim bránit v účasti na hrách.

A na hry se dostanou ti sportovci, kteří dobře dělají svoji práci.

Organizátoři z Paříže uhostí, jak nejlépe budou moci a umět, kohokoli, koho k nim MOV pošle. K jejich práci nepatří si vybírat nebo o tom přemýšlet.

Tak se zdá, že jediný, kdo selhal, je bývalý vynikající atlet Sebastien Coe, který je nyní šéfem Světové atletiky (dříve Mezinárodní asociace atletických federací). Coe a jeho organizace trvají na tom, že žádné ruské a běloruské sportovce do kvalifikačních závodů pro olympiádu nepustí.

Asi by měl Thomas Bach pro pařížské hry zrušit atletiku jako diskriminační sport. Ale pravděpodobně si netroufne.

Bojkot?

Přes mnohdy silná slova ukrajinských a části západních politiků a sportovních funkcionářů se nezdá příliš pravděpodobné, že by pařížským hrám hrozil nějaký rozsáhlý bojkot. Bojkot olympiády byl ostatně zatím velmi vzácný. Samozřejmě tu byly dvě výjimky. „Západní“ bojkot moskevských her v roce 1980, kvůli sovětské válce v Afghánistánu. A „východní“ odveta o čtyři roky později na hrách v Los Angeles.

Hry v roce 1956 bojkotovalo osm zemí. Část kvůli suezské krizi, část kvůli sovětské invazi do Maďarska. Hry v Montrealu v roce 1976 bojkotovalo 28 afrických zemí a jedna země z Jižní Ameriky, kvůli účasti Nového Zélandu. Jeho ragbyový tým se před olympiádou vydal na turné po Jihoafrické republice.

Zajímavé je, že olympiádu v Berlíně v roce 1936 bojkotovalo pouze Irsko, a to kvůli neshodám ohledně pohledu na sportovce ze Severního Irska. Jinak přijeli všichni. Zřejmě jim nevadilo, že v zemi už platily norimberské zákony, že Německo nesměli reprezentovat Židé nebo že z ulic byli odvlečeni všichni Romové, aby nekazili dojem.

Tehdejší šéf MOV Every Brundage řekl: „To, že Německo nenominovalo žádného židovského sportovce, neznamená, že jsou Židé diskriminováni. Pochybuji, že během čtyřicetileté olympijské historie bylo mezi reprezentanty všech zemí více než jedno procento Židů.“

Hitler využil olympiádu k mohutné propagaci nacistického režimu. Za uctivého přihlížení mezinárodního společenství, které nechtělo tahat sport do politiky. Nějaká podobnost s dneškem?

Dominik Hašek ji vidí: „Pustit ruské sportovce na olympiádu je reklama na ruskou válku a ruské zločiny. Jedná se prostě o životy lidí. Je to, jako bychom poslali Rusku tisíce tanků a letadel, v tomto případě jim věnujeme na tu válku reklamu. Mimochodem, dobrá reklama zvýší prodej řekněme o 10 procent. Mnozí ruští sportovci jsou snad jediná, ale velmi dobrá reklama pro ruské zájmy. Jejich vystupování v soutěžích zvedne počet obětí minimálně o těch 10 procent.“

Reklama

Doporučované