Hlavní obsah

Student při tréninku marně prosil o vodu. Zemřel, univerzita platí miliony

Foto: Ahturner, Shutterstock.com

Americký student Grant Brace zemřel při wrestlerském tréninku. Ilustrační snímek.

Reklama

Univerzita v americkém státě Kentucky vyplatí v přepočtu přes 317 milionů korun rodině zápasníka, který před třemi lety zemřel při tréninku na úpal. Škola ale nadále věří, že případný soudní spor by vyhrála.

Článek

Dvacetiletý americký student Grant Brace zemřel 31. srpna 2020 na následky úpalu. Nepřežil první trénink svého univerzitního zápasnického týmu v sezóně.

Jeho průběh americká média, např. server Newsday, líčí na základě žaloby, kterou rodina podala na University of the Cumberlands v americkém státě Kentucky. K soudu ale nakonec nedošlo, škola spor tento týden urovnala dohodou.

Mladíci během osudného tréninku museli několikrát sprintovat do prudkého kopce a zpátky. Brace absolvoval několik okruhů, než si vyčerpáním sedl. Jeden z trenérů studentovi pohrozil, že ho vyhodí z týmu, a donutil ho tak, aby vyběhl kopec znovu.

Bál se, že umře. Stejně mu nepomohli, tvrdila žaloba

Když se Brace vrátil, řekl trenérům, že končí a dál už nemůže. „Grant prosil: ‚Potřebuji vodu, pomozte mi někdo,‘“ uvádí se v žalobě. Prý lidem řekl, že se cítí, jako by umíral, údajně mluvil v nesrozumitelných frázích. Trenéři mu podle žaloby vodu neposkytli a ani nekontaktovali zdravotníka. Naopak na něj měli křičet, píše server BBC.

Když se tým vracel do haly, Brace se oddělil od ostatních zápasníků, aby našel fontánku s vodou. Než ale našel funkční zdroj vody, zkolaboval. Asi o 45 minut později ho trenéři našli mrtvého, uvádí se v žalobě.

Brace navíc trpěl narkolepsií a ADHD, kvůli tomu bral předepsaný lék Adderall, který podle žaloby vyžaduje pravidelný pitný režim.

14 milionů dolarů a trenéři přišli o práci

Škola se soudnímu sporu vyhnula, když ve středu s Braceovou rodinou uzavřela mimosoudní vyrovnání. Univerzita pozůstalým vyplatí 14 milionů dolarů (317 240 000 Kč), uvedla instituce ve svém prohlášení.

Dva trenéři, kteří vedli cvičení onoho dne, na škole už nepracují.

Univerzita věří, že by se mohla tvrzením uvedeným v žalobě bránit, ale „soudní proces by byl dlouhý, obtížný a nákladný a skončil by až za několik let“.

Uvedla, že bezpečnost studentů a sportovců je pro ni nejvyšší prioritou a že „vítá možnost spolupracovat se zástupcem rodiny Braceových, aby zajistila co nejbezpečnější prostředí pro studenty-sportovce ve všech sportech“.

Boj proti dehydrataci

Podívejte se, jak hlídka mediků v americkém státě Washington během parných dní zachraňovala vyčerpané lidi v ulicích.

Součástí dohody je také program školení pro pedagogický personál o úrazech způsobených horkem, píše list The Guardian.

„Grant byl talentovaný a oblíbený mladý muž, který nastupoval do prvního ročníku a měl před sebou zářnou budoucnost,“ uvedl v prohlášení rektor univerzity Jerry Jackson. „Naše univerzitní komunita nadále truchlí nad jeho předčasnou ztrátou. Upřímně doufáme, že vyřešení této záležitosti v rané fázi soudního procesu nabídne rodině Braceových určitou míru klidu a času k úlevě.“

Reklama

Související témata:

Doporučované