Hlavní obsah

Nejstarší tenista světa nechápe, proč umírají lidé. Chce hrát do stovky

Foto: Archiv Leonida Stanislavského, Seznam Zprávy

Leonid Stanislavskij hraje tenis i po devadesátce.

Reklama

Ukrajinec Stanislavskij je v 98 letech nejstarším tenistou světa. Když začala válka, žil v Charkově, ale po několika týdnech ostřelování nakonec odešel za dcerou do Polska. Teď si zahrál s bývalou světovou dvojkou Radwańskou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Leonid Stanislavskij hraje tenis už přes 60 let. Vždycky jen amatérsky, ani v mládí nebyl žádný přeborník. Začal totiž, když mu bylo 30 let, poté co ho s krásným sportem seznámil kolega.

Tenisový superveterán se narodil v roce 1924. Přežil druhou světovou válku, tehdy byl inženýrem, který pomáhal stavět sovětská válečná letadla proti nacistům. Teď prožívá doslova černou můru. „Nikdy jsem si nemyslel, že budu muset prožít další, děsivější válku, kde umírají lidé – matky přicházejí o své děti, manželky o své syny a své manžely. Co je to? K čemu je to dobré? Ve 21. století nemůže být válka. Válku je třeba zastavit, je třeba dosáhnout dohody.“

Opravdu vážně začal tenis hrát až po devadesátce. Právě díky němu zavedla Mezinárodní tenisová federace v roce 2021 turnaje pro novou věkovou skupinu „superseniory“ – pro osoby starší 90 let. Stanislavskij tehdy zaslal písemnou žádost úřadům a ty ho vyslyšely. Už předtím se dostal s tenisem do zahraničí, hrál na mistrovství Evropy i světa. A hlavně se zapsal do Guinessovy knihy rekordů, když získal ocenění jako nejlepší tenista planety ve věkové kategorii 90+. Loni v říjnu si pak zahrál dokonce exhibici s 21násobným grandslamovým šampionem Rafou Nadalem.

Lidé do 70 let říkají: Díky bohu, že jsem žil ještě rok. Mezi 70 a 90 lety říkají: Díky bohu, že jsem žil ještě měsíc. Já už počítám každý den a říkám: Díky bohu, že jsem prožil další den.
Leonid Stanislavskij

„Tenis je můj život, můj osud. Nikoho se nebojím. Doufám, že válka skončí a já budu moct zase hrát,“ říkal ještě předtím, než odešel z ostřelovaného Charkova, kde chtěl původně počkat na konec války. Nakonec ho ale dcera přesvědčila, aby odešel.

Leonid Stanislavskij věří, že tenis lze hrát v každém věku, a sní o tom, že si jednou zahraje i s Rogerem Federerem. „Je to elegantní sport. Dobré fyzické cvičení, krásná hra. A na tenisu je skvělá ještě jedna věc – můžete hrát bez ohledu na věk,“ řekl agentuře Reuters.

Vypadá to, že tenis Stanislavského vlastně drží naživu. „Doufám, že se dožiju 100 let. Musím tu děsivou situaci přežít. Od 24. března, kdy začala válka, jsem prakticky nešel ven. Zůstával jsem doma… Zásoby mám, lednice je plná. Sedím doma a nikam nejdu,“ řekl ještě před útěkem z Charkova. „Špatně slyším, takže v noci spím. Neslyším moc ani ječení sirén nebo výbuchy,“ vypovídal ještě v Charkově.

Stanislavskij myslí na ukončení konfliktu z mnoha důvodů. I proto, že by mohl mít šanci znovu hrát tenis. A možná se objevit na příštím mistrovství světa superseniorů. Pobyt v Polsku a obnovené tréninky mu teď ale vlévají novou krev do žil. Před pár dny ho překvapila bývalá druhá hráčka světového žebříku Agnieszka Radwańská. „Mnoho lidí mi psalo, že je tu člověk, který se mnou chce hrát. Nemyslela jsem si, že by to šlo, protože to není snadné,“ řekla a ihned souhlasila, že bude s ukrajinským rekordmanem hrát. Peníze ze zápasu slavný Ukrajinec navrhl poslat na pomoc ukrajinským dětem.

Stanislavskij prozradil, že tajemstvím jeho dlouhého života je kombinace genů a sportu. Kromě tenisu je také vášnivým plavcem. „Když mi bylo 95 let, cítil jsem se mnohem lépe než teď. Když je vám 97 let, je skoro těžké i chodit,“ svěřil se. „Lidé do 70 let říkají: Díky bohu, že jsem žil ještě rok. Mezi 70 a 90 lety říkají: Díky bohu, že jsem žil ještě měsíc. Já už počítám každý den a říkám: Díky bohu, že jsem prožil další den,“ dodal Ukrajinec.

Reklama

Související témata:
Agnieszka Radwańská

Doporučované