Hlavní obsah

Serena vypadla, US Open mohlo konečně normálně začít

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Serena Williamsová se na US Open rozloučila s kariérou. Pravděpodobně.

Reklama

Hysterie kolem Sereny, vzestup Kyrgiose, čtvrtfinále pro Kvitovou, Plíškovou a osvědčený pár Krejčíková–Siniaková… US Open vstoupilo do druhé poloviny, v té první se děly věci.

Článek

Poslední grandslam roku začal trochu prapodivně. Silně ho ovlivnily dvě události.

První je neúčast jednoho z nejlepších tenistů světa Novaka Djokoviče. Američané nepustili Srba na turnaj kvůli tomu, že není očkovaný proti covidu-19. Turnaj to sportovně poškodilo.

Zastavme se víc u účasti odcházející tenisové superhvězdy Sereny Williamsové a cirkusu, který se kolem toho vytvořil. Americká tenistka budí emoce, jen jich tentokrát bylo ještě trochu víc, než bylo zdrávo. „Naštěstí“: Serena už byla vyřazena.

Nejdříve to vypadalo, že vůbec nebude hrát, pak se na turnaji skutečně objevila a vypuklo šílenství. Když v druhém kole porazila druhou nasazenou Estonku Anett Kontaveitovou, začali někteří odborníci hned spekulovat, zda z toho nebude další vítězné tažení až k titulu.

Nebylo. Serena nejdříve podlehla hned v první kole čtyřhry se sestrou Venus českému páru Lucie Hradecká a Linda Nosková. A ve třetím kole ženského singlu si ji podala Australanka Ajla Tomljanovičová ve třech setech.

Je mi to v první řadě strašně líto. Miluju Serenu stejně jako vy diváci, sledovala jsem ji jako malá holka…
Ajla Tomljanovičová po vítězství nad Serenou Williamsovou

Utkání mělo zvláštní atmosféru a daleko k fair play. Publikum při chybách soupeřek burácelo. Serena Williamsová mohla odejít jako královna, kdyby zastavila řev zdviženou rukou a řekla: „Díky, že mi fandíte, ale já chci úctu k soupeřkám.“ Publikum by ji poslechlo. Ale ona to neudělala, soustředila se jen na sebe. Tak to ostatně dělala vždycky.

Promiňte, že jsem vás porazila

V té atmosféře to její soupeřky neměly snadné, až došlo na zcela absurdní situace. Představte si, že by v neděli čeští basketbalisté bývali v Praze porazili srbské favority a hráči pak chodili za smutnými srbskými hvězdami a omlouvali se jim, že je porazili. Nemožné? Ve Flushing Meadows se přesně tohle dělo. Vítězné tenistky se omlouvaly Sereně a publiku, že nad ní vyhrály.

„Je mi to v první řadě strašně líto. Miluju Serenu stejně jako vy diváci, sledovala jsem ji jako malá holka…,“ spustila po vyhraném utkání Ajla Tomljanovičová.

Překvapivé na tom je, že už se tomu nikdo ani nedivil a neprotestoval. Umíte si představit bučící publikum ve Finsku či kdekoli jinde v zahraničí, když hází Barbora Špotáková?

A tak Serena Williamsová, 23násobná grandslamová vítězka, která se stala vzorem pro miliony černých sportovců, ale pro někoho byla trochu zpovykanou a nepříliš sympatickou hvězdou, odešla tak, jak odešla. US Open se mohlo konečně soustředit na tenis, na sport.

Kyrgios ubral i přidal

V mužské dvouhře zatím pokračuje ve skvělém tažení, které začal ve Wimbledonu, Australan Nick Kyrgios. Ve Wimbledonu podlehl až ve finále ve čtyřech setech Novaku Djokovičovi. Na US Open porazil ve čtvrtém kole největšího favorita, obhájce titulu a nasazenou jedničku Rusa Daniila Medveděva a jde do čtvrtfinále. Takhle daleko na Flushing Meadows ještě nikdy nebyl a v 27 letech zažívá nejlepší rok své kariéry. Připomeňme, že začátkem roku na Australian Open vyhrál ještě čtyřhru.

Čím to je? Možná tím, že lehce ubral na provokacích – opravdu jen lehce, nebojte Kyrgios zůstane Kyrgiosem. Ale zároveň přidal na soustředění a tenisovém umění.

Dobrou formu z předchozích měsíců potvrzují Ital Matteo Berrettini, Nor Casper Ruud, Španěl Carlos Alcaraz, ale i jeho krajan Rafael Nadal. V ženách se znovu nastartovala Polka Iga Swiateková a parádně si to do semifinále namířily Francouzka Caroline Garciaová nebo Američanka Coco Gauffová.

Potlesk i Češkám, ať už je to osvědčené duo Barbora Krejčíková – Kateřina Siniaková ve čtyřhře, nebo Karolína Plíšková a Petra Kvitová, které jsou už ve čtvrtfinále. Obě to ale nebudou mít vůbec snadné. Plíškovou čeká rozjetá Běloruska Viktoria Azarenková a Kvitovou Američanka Jessica Pegulaová, která už byla letos ve čtvrtfinále v Melbourne i v Paříži.

Reklama

Doporučované