Hlavní obsah

Covidová smyčka se stáhla. Neočkovaný Djokovič nebude hrát na US Open

Foto: Profimedia.cz

Djokovič nebude hrát letošní US Open.

Reklama

aktualizováno •

21násobný grandslamový šampion nemůže vstoupit do USA, protože nemá očkování proti covidu-19.

Článek

Srbský tenista Novak Djokovič nebude kvůli chybějícímu očkování proti koronaviru startovat na nadcházejícím US Open, kde chtěl útočit na 22. grandslamový titul.

„Bohužel nebudu moci tentokrát přicestovat do NY na US Open,“ napsal hvězdný Srb na sociální síti Twitter. „Hodně štěstí ostatním hráčům. Já se budu udržovat ve formě a pozitivní náladě a budu čekat na další příležitost, až budu moci zase hrát,“ dodal trojnásobný vítěz newyorského grandslamu z let 2011, 2015 a 2018.

Z účasti či neúčasti Novaka Djokoviče na US Open byl dokonalý rébus, který zamotával před americkým turnajem roku hlavy organizátorů i samotných hráčů. Poslední naděje pro Djokoviče spočívala v tom, že pravidla ohledně covidu-19 byla nedávno v USA uvolněna. To se ale dosud nestalo.

Celý případ proto dostává pachuť absurdního divadla, protože se ukazuje, jak nelogické je, když po dvou a půl letech pandemie covidu-19 vyspělé země mají nastavena odlišná pravidla. V Austrálii Djokovič hrát nemohl, na French Open i ve Wimbledonu naopak ano, a dokonce se tam setkal s královskou rodinou. Na US Open hrát nebude.

Nemyslím si, že je to fér. Já sám bych si nechal dát vakcínu a šel hrát, ale on je o tom celém velmi silně přesvědčený a to musíš respektovat. V tuto chvíli, dva a půl roku od začátku pandemie, kdy všichni lidé o covidu-19 vědí víc, je představa, že sem do USA nemůžete přijet hrát, jako špatný vtip.
John McEnroe

Djokovič dostal začátkem tohoto měsíce naději, že by mohl na US Open být, když americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které je zodpovědné za zdraví a bezpečnost obyvatel USA, vydalo nové pokyny uvolňující pravidla, jež se týkají distancování a karantény. Slíbilo přitom v nejbližší době aktualizaci cestovních doporučení. To vypadalo pro Djokoviče nadějně.

Téměř dva týdny po tomto oznámení však žádnou aktualizaci CDC nevydalo. Jeho webová stránka uvádí, že nejnovější aktualizace se přezkoumává. Zatím proto platí původní, neaktualizovaná pravidla. Ta uvádějí, že všichni neameričtí občané a státní příslušníci musejí být před vstupem do země plně očkováni.

Hovořilo se také o možnosti udělení výjimky. Na základě dlouhodobé praxe s orgány USA to však vypadalo jako zcela nereálné. Djokovič na 99 % nemohl očekávat, že by mu (či komukoli jinému) byla udělena výjimka z pravidel očkování. Tak to prostě v USA nefunguje.

Navíc Americká tenisová asociace potvrdila, že se v této věci bude držet vládního postoje. Aspoň tedy nehrozí, že by nastal podobný „guláš“ jako před Australian Open, kdy tenisové orgány Srba k turnaji pozvaly, ale vládní instituce mu účast nejprve znemožnily, pak povolily a pak zase znemožnily.

Djokovič se připravuje a čeká

Sám Djokovič se k celé situaci stavěl se stoickým klidem. Po zisku 21. grandslamového titulu ve Wimbledonu v červenci ale nehrál, protože nemohl odcestovat na poslední turnaje ATP Tour v Kanadě a Spojených státech. Přišel tak o Cincinnati Open, což je generálka na US Open, stejně jako o významný Rogers Cup v Montrealu. Tím propásl klíčovou přípravu na tvrdých kurtech.

Momentálně trénuje v Srbsku. Objevil se na snímku z uplynulého týdne, jak sleduje zápas vodního póla, ale také basketbalový zápas ve Slovinsku.

Medveděv: Chci, aby hrál

Podpora Djokovičovi v účasti na turnaji spíš rostla. Už téměř 50 000 lidí podepsalo petici, která požadovala, aby mohl US Open hrát. Sám Srb zveřejnil 30. července na Instagramu, že je vděčný za tolik zpráv o podpoře. „Připravuji se, jako kdyby mi bylo dovoleno soutěžit, zatímco čekám, až uslyším, jestli budu moci cestu do USA uskutečnit,“ napsal k videu, jak trénuje na kurtu s tvrdým povrchem.

Solidaritu nacházel i mezi současnými a bývalými špičkovými hráči. Světová jednička Daniil Medveděv, který porazil Djokoviče v loňském finále US Open, řekl, že by rád viděl 21násobného grandslamového šampiona zpět v New Yorku. „Ano, jistě. Ale nemůžu nic dělat. Pravidla určuje vláda, takže nevím, jestli se to může změnit, nebo ne. Pokud se mě ptáte, tak určitě chci, aby Novak hrál. Líbí se mi, když jsou v turnaji nejlepší hráči na světě,“ zdůraznil Medveděv.

Americký tenisový veterán John Isner pak označil situaci za „šílenou“, zatímco sedminásobný grandslamový šampion John McEnroe řekl, že mu to celé připadá jako vtip. „Nemyslím si, že je to fér. Já sám bych si nechal dát vakcínu a šel hrát, ale on je o tom celém velmi silně přesvědčený a to musíš respektovat. V tuto chvíli, dva a půl roku od začátku pandemie, kdy všichni lidé o covidu-19 vědí víc, je představa, že sem nemůžete přijet hrát, jako špatný vtip,“ řekl McEnroe.

Anketa

Měl by podle vás Novak Djokovič hrát na US Open?
Ano.
72,8 %
Ne.
27,2 %
Celkem hlasovalo 2792 čtenářů.

Je to jednoduché? Vůbec ne…

Stejně jako v případě Zverevova odstoupení, ke kterému došlo v pondělí, tak se i v případě Djokovičova odstoupení před čtvrtečním losováním každý hráč v pavouku jednoduše posune o jedno místo výš. Současný šestý nasazený Casper Ruud by zaujal Djokovičovo místo jako pátý, sedmý Felix Auger-Aliassime by se posunul na šestku a tak dále. Konečně Srb Miomir Kecmanovič, aktuálně 33. nejvýše umístěný hráč v losování, by se v případě Djokovičova odstoupení ještě před losováním stal posledním nasazeným hráčem.

Djokovičovo místo v losování obsadí první „šťastný poražený“ hráč, který prohrál v kvalifikaci. To se ostatně stalo už na začátku letošního roku na Australian Open, kdy Djokovič mohl vstoupit do země, ale poté mu bylo zamítnuto vízum a musel se stáhnout z losování. Djokovičovo místo v prvním kole tak zaujal 146. hráč světového žebříčku Salvatore Caruso, který prohrál s Japoncem Taró Danielem ve třetím kole kvalifikace.

Pro někoho jsou Djokovičovy důvody, že se nenechal očkovat, možná nepochopitelné. Začátkem tohoto roku řekl, že se nechce nechat očkovat, protože podporuje svobodu volby, co si člověk nechá dát do těla. „Principy rozhodování o mém těle jsou důležitější než jakýkoli titul nebo cokoli jiného. Snažím se být v souladu se svým tělem, jak jen to jde,“ prohlásil.

Dodal zároveň už dříve, že je kvůli svému postoji ochoten vynechat velké turnaje. Paradoxně mohl bez jakýchkoli výjimek hrát French Open a Wimbledon. „Nejsem očkován a neplánuji se nechat očkovat, takže jedinou dobrou zprávou pro mne může být, že pro vstup do USA zruší nařízenou zelenou očkovací kartu nebo udělí výjimku,“ řekl Djokovič.

Reklama

Doporučované