Hlavní obsah

Tenisový zázrak na pokračování. Fruhvirtová je už v první stovce

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Linda Fruhvirtová s trofejí za vítězství na turnaji WTA v indickém Čennaí.

Reklama

Je jí 17 let a po prvním vítězství na turnaji WTA už sebevědomě nakráčela do první světové stovky ženského žebříčku. A to jí navíc na paty šlape její mladší sestra Brenda.

Článek

Tenisové rubriky tuzemských médií by se klidně mohly v posledních týdnech jmenovat „Sestry Fruhvirtovy“.

Neuplyne totiž měsíc, aby dvě mladičká, talentovaná děvčata neudělala nějaký další průlom v kariéře.

Ale samozřejmě by to bylo neuctivé vůči tenistkám, které jsou na okruhu už pár let a také ony zažívají příjemné skoro žně. Na US Open „veteránky“ Petra Kvitová a Karolína Plíšková došly až do 4. kola, resp. čtvrtfinále a hlavně dvě 26leté stálice Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková vyhrály debl.

To, co se ale děje za nimi, zaslouží velkou pozornost. Sestry Fruhvirtovy stoupají mimo jakýkoli systém českého sportu pod vedením svých rodičů krok za krokem do světové špičky.

Byla by nádhera, kdybychom jednou (se sestrou Brendou) získaly medaili na olympiádě nebo vyhrály grandslam.
Linda Fruhvirtová

A k tomu se skoro pravidelně střídají v zaplňování sportovních stránek médií novými úspěchy. Včera byla v hledáčku Brenda, dnes je to Linda. Tahle starší sestra Fruhvirtová během posledních tří týdnů vyletěla v žebříčku téměř o sto míst.

Ale pojďme pěkně popořádku, protože pozornost si zaslouží celý Lindin tenisový rok. Na jaře dostala divokou kartu na Miami Open. Odjížděla tam jako 279. hráčka ženského žebříčku WTA.

V prvním kole porazila Černohorku Danku Kovinićovou. Byl to hned dvojnásobný průlom – první vítězství na okruhu WTA 1000 a také první výhra nad hráčkou světové stovky. Ve druhém kole porazila 20. nasazenou a světovou 24. Belgičanku Elise Mertensovou. Další dva průlomy – největší dosavadní vítězství kariéry a zároveň poprvé porazila soupeřku z první 25 nejlepších.

„Nikdy jsem nehrála proti hráčce z Top 25. Nechce se mi tomu věřit, ale jsem strašně šťastná, že jsem to dokázala,“ říkala tehdy Linda na tiskové konferenci.

Ale ještě to nebyl konec. Poté zaznamenala své první vítězství nad soupeřkou z 20 nejlepších, když porazila bývalou světovou jedničku Bělorusku Viktorii Azarenkovou. Dál už to nešlo, ve čtvrtém kole prohrála se Španělkou Paulou Badosaovou.

Jeden průlom za druhým

Jenže… ten turnaj se dá číst i jinak. Linda se tam dostala dál než mnohem zkušenější a slavnější Karolína Plíšková, Karolína Muchová, Kateřina Siniaková, Marie Bouzková nebo Tereza Martincová. Jen Petra Kvitová se probila až do čtvrtfinále.

Úspěch v Miami Lindu okamžitě katapultoval na 188. místo.

Na French Open poprvé zažila kvalifikaci grandslamu. Pak si s těmi průlomy dala chvilku pauzu, až přišlo nedávné US Open, kam odjížděla na 167. příčce žebříčku. Do hlavního losování se jí podařilo dostat po třech kvalifikačních výhrách. A rázem tu byl další průlom – grandslamový debut.

V prvním kole vyřadila 20letou Číňanku Wang Sin-jü z osmé světové desítky. Ve druhém kole sice už prohrála se světovou desítkou Garbiñe Muguruzaovou, ale málem to byla senzace. První sadu sice hladce prohrála, pak se však zvedla a vedla už 4:1 a 40:0. Bohužel slibnou pozici neudržela, ale už tak měla vlastně splněno a znovu poskočila v žebříčku WTA – na 130. pozici.

A pak přišlo Čennaí

Ta čtyři vítězství na Flushing Meadows Lindě evidentně dodala sebevědomí. Minulý týden přišlo Chennai Open v Indii, kde zařídila zatím průlom poslední a největší. Získala svůj první titul na okruhu WTA, když ve finále porazila o 13 let starší Polku Magdu Linetteovou ve třech setech. Byl to neskutečný zápas plný dlouhých výměn, navíc ho Linda musela po prvním prohraném setu otáčet.

Rázem poskočila skoro o 60 míst na 74. místo světového žebříčku. V první stovce je nejmladší. Projevilo se to i na odměnách, vydělala už 385 000 dolarů (skoro 10 milionů korun).

Během zápasů vypadá chladnokrevně a soustředěně, jen tak ji něco nerozhodí. Když může, trénuje s mladší sestrou Brendou. Obě se účastní tréninků v akademii Francouze Patricka Mouratogloua v Nice, který trénoval i Serenu Williamsovou nebo Stefanose Tsitsipase. Obě mají mezi sebou dobrý vztah, hodně se podporují.

S tenisem začínala Linda na pražské Spartě ve školičce někdy ve třech letech. Pak se sestrou dělala navíc i atletiku, gymnastiku, o víkendu lyže. Tenis je ale bavil nejvíc, a tak postupem času musely jít ostatní sporty stranou.

Linda samozřejmě i studuje. Obchodní akademii na Praze 8. Plynně mluví anglicky a do toho dělá ještě španělštinu.

A její sny? „Byla by nádhera, kdybychom jednou získaly medaili na olympiádě nebo vyhrály grandslam,“ říká Linda.

Reklama

Související témata:

Doporučované