Hlavní obsah

Tři vikingové se chystají smést atletickou konkurenci a pokořit rekordy

Foto: Getty Images, Getty Images

Norská hvězda Karsten Warholm.

Reklama

Tři famózní atleti budou útočit od soboty na MS v atletice v Budapešti na zlaté medaile i světové rekordy. Spojuje je původ, všichni tři jsou ze severu Evropy, z Norska a Švédska, a fantastická výkonnost.

Článek

Máme se opravdu na co těšit. Karsten Warholm, Jakob Ingebrigtsen a Armand Duplantis slibují mimořádnou podívanou ve třech velmi atraktivních sportech. Jsou zároveň důkazem, že stará Evropa není v atletice ještě tak stará. Naopak, zejména norská škola udivuje v poslední době vzestupem atletických talentů.

Karsten Warholm - 400 m překážek

Toto bude hvězda první velikosti. Na olympiádě v Tokiu 2021 zaběhl světový rekord na 400 m překážek 45,94 sekundy a samozřejmě zvítězil. Jen tak mimochodem, hladkou čtvrtku má z roku 2017 (to mu bylo 21 let) za 44,87.

Loni na MS v Eugene se mu nedařilo, zbrzdilo ho zranění, ale vyhrál alespoň Evropu. V této sezoně se plně zotavil ze zranění hamstringu a vrací se do skvělé formy. Už stačil předvést dva z pěti nejrychlejších výkonů všech dob, když dal v Oslu nejprve 46,52 a v červenci v Monaku pak 46,51.

Teď všichni očekávají, že minimálně zaútočí na svůj čtvrtý velký titul a možná i světový rekord.

27letý partner Norky Ody Djupvikové ve volném čase miluje rybaření, krásná auta a rád staví lego.

Jakob Ingebrigtsen – 1500 + 5000 m

Další norská superstar Jakob Ingebrigtsen by mohl cílit na světový rekord Hichama El Guerrouje. Pochopitelně na kratší trati 1500 m. Ale pozor, on zároveň skvěle běhá i mnohem delší „pětku“, kde drží vynikající čas 12:48,45.

Jeden světový rekord už ale na svém kontě má – letos v Paříži zaběhl dvě míle za 7:54,10.

Teprve 22letý potetovaný mladík je zároveň olympijským vítězem na 1500 m a zlatým medailistou z MS na 5000 m, ale loni se na kratší trati v Eugene musel spokojit se stříbrem za Britem Jakem Wightmanem.

To bude chtít v Budapešti určitě napravit. V červenci se stal čtvrtým nejrychlejším běžcem na 1500 m v historii a zlepšil svůj evropský rekord na 3:27,14 sekundy. Díky tomu je už jen kousíček od světového rekordu Hichama El Guerrouje 3:26,0. Ten rekord by si zasloužil změnu, padl totiž před dávnými 25 lety.

Nějaký čas už chodí s Norkou Elisabeth Assersonovou. Hrál i v norské reality show s názvem Team Ingebrigtsen, která se točila kolem něj, jeho dvou starších běhajících bratrů i trenéra-otce a ukazovala radosti i strasti běhu na střední tratě.

Armand Duplantis - skok o tyči

Už několik let svádí Armand „Mondo“ Duplantis souboje jen sám se sebou v honbě za světovými rekordy. V té dominanci připomíná Usaina Bolta.

Zázračnému 23letému Švédovi se to podařilo už šestkrát (venku i v hale). Letos na únorovém halovém mítinku ve Francii vylepšil svůj nejlepší skok o jeden centimetr na závratných 6,22 m.

Syn amerického skokana o tyči s francouzskými kořeny a švédské volejbalistky a pětibojařky zkusil poprvé tyč v pouhých třech letech a v deseti už uměl 3,86 m. Dnes má za sebou 60 skoků nad hranicí šesti metrů a brzy by chtěl skočit 6,30 m.

Málokdo tuší, že partner 20leté švédské modelky Desiré Inglanderové ale s tyčkou jednou málem skončil. Ve 12 letech se tak zamiloval do baseballu, že to už bylo na pováženou. Naštěstí se brzy rozhodl pro atletiku.

Reklama

Doporučované