Hlavní obsah

Správa hradu Svojanov opravuje hradební zdi

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Hrad Svojanov na Svitavsku využívá období bez návštěvníků k statickému zajištění hradebních zdí. V průběhu let se na zdivu začaly objevovat statické poruchy a trhliny, uvedl kastelán Miloš Dempír.

Článek

Nejkritičtější stav byl na hradbě pod renesančním palácem, v místech naproti hradní restauraci. Hradba proto byla zajištěna mohutnými podpěrami. „V těchto místech se zdivo vyboulilo, hrozilo jeho protržení a zřícení. Všechna provedená zabezpečení by měla zajistit životnost zdí pro další generace,“ řekl kastelán.

Podle statika se na trhlinách podepsaly změny teploty, vlhkosti a vnitřního pnutí zdiva, vyboulení způsobilo také porušení vnitřních vazeb zdiva. Oprava na plášti renesančního paláce vyžaduje speciální postup. Vyboulená zeď se nemůže jen rozebrat a znovu vystavět. Pracovníci ze specializované brněnské firmy vyvrtají zhruba stovku děr, aby plášť, který obepíná hradní palác, vyztužili.

„Musí se provést zpevnění zdiva, kdy se zešikma navrtávají pět metrů dlouhé díry. Podle zkušebních vrtů víme, že pod dvoumetrovou hradbou je v podloží pouze část hlušiny, jinak samá skála,“ řekl Lukáš Novotný, hlavní dodavatel stavebních prací.

Pracovníci firmy používají zavrtávací ocelové tyče, které zároveň poslouží jako výztuže, a cementovou směs se speciálními přísadami. Drobnější trhliny, které vedou až ke koruně hradební zdi, zpevní injektážními trubkami. Zdivo potom vyčistí vzduchem a vodou a hloubkově zaspárují cementovou maltou, která všechny nedostatky také uvnitř hradby zaleje.

Další „sešívání“ trhlin je v plánu také u obou vstupních bran do nádvoří. U hlavní brány do nádvoří a u brány Boskoviců jsou porušená i nároží. Řemeslníci přezdívají a zpevňují také zdi u schodů do gotické zahrady a pod domem zbrojnošů.

„Některé zdi byly v minulosti už opravované, ale zatékala tam voda, čímž došlo k jejich roztrhání. Původní části havarijních úseků jsme rozebrali. Pod nimi jsme vybudovali základy, aby se hradba zpevnila a dál neujížděla,“ řekl Novotný.

Hrad Svojanov byl založen kolem roku 1224 jako královské věnné sídlo. Od roku 1910 je v majetku města Poličky. Patří k nejoblíbenějším památkám v Pardubickém kraji. V minulém roce si cestu na hrad našlo 54.653 výletníků. V roce 2019 hrad navštívilo rekordních 83.474 turistů. Kvůli koronaviru letos hrad brány zatím ještě neotevřel.

Reklama

Doporučované