Hlavní obsah

Správa parku České Švýcarsko prosí návštěvníky, aby odnášeli svíčky z jeskyně

Foto: Ivan O. Straka

Obyčejný rampouch není třeba nasvítit, ale ty z Jeskyně víl si to zaslouží.

Reklama

Správa parku žádá návštěvníky, aby poté, co si ledové rampouchy osvětlí a pořídí fotografie, svíčky opět odnesli s sebou domů.

Článek

Nejčastěji si lidé umělecky nasvěcují ledové stalagmity, tedy rampouchy rostoucí od země vzhůru, v Jeskyni víl. Jde o nešvar, který jeskyni mění ve skládku vyhaslých svíček. Správci parku uvítají dobrovolníky, kteří s úklidem vyhaslých svíček pomohou.

Nejznámější ledové útvary jsou v terénu vyznačeny sezonním značením s názvem ledopádu. Útvary, které se nenacházejí přímo u turistické trasy, ale hlouběji v lesním porostu, v letošním roce označeny nejsou. Místo označení je v terénu umístěno upozornění na hrozbu samovolného pádu stromů. Nebezpečí představují smrkové souše, které se postupně rozpadají.

Park také apeluje na výletníky, aby byli ohleduplní při parkování. „Řidiče správa parku žádá, aby byli ohleduplní k ostatním účastníkům provozu a odstavovali automobily tak, aby netvořily překážku v provozu ani jinak nikoho neomezovaly,“ uvedl mluvčí parku Tomáš Salov. Návštěvníci se mohou k jeskyním dostat také autobusem nebo vlakem.

S očekávaným oteplením se podle mluvčího zvyšuje riziko rozpadu objemnějších ledopádů. Správa parku proto žádá návštěvníky, aby nevstupovali do prostoru, kam rampouchy mohou dopadnout. Podle správců by se měli na vycházky za ledovými útvary vhodně vybavit, a to například turistickými hůlkami, ideálně protiskluzovými návleky na obuv. Ve skalách je chladněji než na výchozích místech národního parku, proto je odpovídající teplé oblečení nezbytností.

Reklama

Související témata:

Doporučované