Hlavní obsah

Srážecí stanice na fosfor bude na Košínském potoku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Tábor chce na Košínském potoku vybudovat srážecí stanici na fosfor, která by měla zvýšit kvalitu vody v nádrži Jordán. Náklady činí asi šest milionů korun.

Článek

Novinářům to dnes řekl na online tiskové konferenci táborský místostarosta Václav Klecanda (Piráti). Fosfor se do vodní nádrže, která byla před několika lety odbahněna, dostává především ze špatně čištěných komunálních odpadních vod a také z rybářského hospodaření v povodí. „Fosfor krmí sinice, které se v nádrži Jordán vždy přemnoží. Tím pádem je kvalita tamní vody velmi špatná,“ uvedl Klecanda.

Město problém řeší několik let. Původně chtělo srážecí stanici vybudovat pod hrází košínské nádrže, z níž také přitéká voda do Jordánu. „Ale to se kvůli majetkoprávním vztahům nepodařilo vyřešit. Navíc cena tehdy byla kolem 10 milionů korun, takže jsme hledali jiné řešení,“ řekl Klecanda.

Srážecí stanice bude zachytávat řadu nežádoucích látek, ale nejčastěji jde právě o fosfor. Podle vědců je v průměru v Jordánu 20 až 40 mikrogramů fosforu na litr, a maxima jsou dokonce 80 mikrogramů. Pro rekreační využití je ideální hodnota pod 20 mikrogramů na litr.

Jordán byl vybudován v roce 1492 a je pravděpodobně nejstarší přehradní nádrží v Česku. Je určen k zásobování Tábora pitnou vodou. Jeho odbahnění, které po více než dvou letech skončilo v létě 2014, stálo 466 milionů korun. Ze dna Jordánu postupně zmizelo přes 260 000 krychlových metrů bahna. Rozsáhlou revitalizaci zkomplikovalo dvojí protržení hráze.

Reklama

Doporučované