Hlavní obsah

Srazilo ho auto. „Lékaři mi řekli, že s cyklistikou končím,“ vzpomíná Bábek

Hostem Ušáku byl dráhový cyklista Tomáš Bábek.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před deseti lety přišel málem o život, když ho srazilo auto. Přestože mu lékaři nedávali moc šancí, k vrcholovému sportu se vrátil a závodil i na olympijských hrách v Tokiu. Hostem pořadu Ušák byl dráhový cyklista Tomáš Bábek.

Článek

Tomáš Bábek má za sebou životní příběh, o němž by se dal napsat román. Co román, jestli po takovémto námětu nesáhnou scenáristé z Hollywoodu, udělají obrovskou chybu. Z kluka, který se původně o cyklistiku nezajímal ani trochu, se v průběhu let stal jeden z nejlepších evropských dráhařů. Svědčí o tom celá řada medailí a úspěchů na velkých závodech a šampionátech. Ale před deseti lety Tomáše srazilo auto a z bojů o stupně vítězů se stal boj o život. Několik dní to vypadalo hodně špatně, nakonec se ale brněnský rodák dokázal nejen uzdravit z mnoha těžkých zranění, ale také vrátit se zpátky na velodrom.

Hlavní témata Ušáku s Tomášem Bábkem

02:25 - O olympijských hrách v Tokiu a tlaku před závodem

05:06 - O nehodě a návratu k dráhové cyklistice

09:20 - O závodech a úspěších v keirinu

14:03 - Proč chtěl do Tokia dres za čtvrt milionu korun

16:55 - Jak to vypadá se smlouvou v Japonsku

18:22 - Japonský keirin jako bojový sport

22:50 - Nejbližší plány a závody

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Návrat to byl hodně těžký. Samotná touha posadit se zase na kolo nestačila. Dlouhé měsíce se Tomáš snažil dostat se opět zpátky do obvyklé formy, ale nedařilo se. Dokonce začal sám o sobě pochybovat. Ale nevzdal se. Vzpomíná na moment, který ho vrátil do pozitivního směru – když měření síly stehenních svalů ukázalo, že ten velmi pochroumaný na pravé noze (dodnes jeho část Tomášovi chybí) je na tom se silovými parametry jako ten na noze levé. Od té doby se začaly věci vracet k normálu.

Velkým mezníkem se pro Tomáše stal evropský šampionát v Bulharsku. Získal dvě medaile. Nejprve si dojel pro bronz v pevném kilometru. Domácí pořadatelé si s ním docela pohráli, když po Bábkově dojetí svítil na světelné tabuli čas, za nějž se Tomáš podle svých slov ihned zastyděl, co je to za hrůzu. Naštěstí se po pár minutách dozvěděl, že šlo o chybu a půjde si pro bronzovou medaili. O něco později vystoupal na úplný vrchol, když vyhrál závod v keirinu. Po všech prodělaných těžkostech a problémech muselo jít o obrovské zadostiučinění.

Keirin je tak trochu Tomášův osud. Tato disciplína je velmi populární v Japonsku a jako světová extratřída se český reprezentant stěhoval na dva roky právě do Japonska, aby jezdil v tamní keirinové sérii. Hodně ho překvapilo, že Japonci považují tuto součást dráhové cyklistiky za bojový sport a odpovídá tomu i chování jezdců během závodů.

Byly to dva poměrně složité roky, přesto by se Tomáš rád do Japonska ještě jednou vrátil, pokud odmyslíme nedávné olympijské hry v Tokiu. Už má podepsanou smlouvu na nový keirinový projekt, dokonce už měl podle původní domluvy na japonské ostrovy odletět, ale současná covidová situace v japonském císařství neumožňuje do země cestovat.

V nejnovějším díle Ušáku se můžete dozvědět i to, jaká alchymie stojí za vývojem a výrobou cyklistického dresu, jaké to je „sestřelit“ na dráze hned několik soupeřů najednou, jestli Tomáš uvažuje i o dalších olympijských hrách v Paříži i mnohé další…

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované