Hlavní obsah

V šestnácti se golfistka Spilková dostala mezi elitu, teď si zvyká na Ameriku

Hostem pořadu Ušák byla golfistka Klára Spilková.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Od malička věděla, že se chce věnovat golfu. V šestnácti se dostala do evropské série Ladies European Tour. V golfu také reprezentovala Česko na olympijských hrách v Riu a Tokiu. Hostem nového dílu pořadu Ušák byla Klára Spilková.

Článek

Když Klára Spilková s golfem začínala, vůbec netušila, že by se někdy její zamilovaná sportovní disciplína mohla stát olympijským sportem a ona sama by se olympijských her mohla zúčastnit. Dnes má za sebou dvě účasti na golfovém turnaji pod pěti kruhy. Poprvé si vyzkoušela roli reprezentantky na této vrcholové akci před pěti lety v Riu, repete si dala před velmi nedávnou dobou v japonském Tokiu.

Hlavní témata Ušáku s Klárou Spilkovou

01:10 - Vzpomínka na dobu, kdy vstupovala mezi golfovou elitu

03:30 - O vztazích a cestování po světě

05:10 - Jak se poznala se svým partnerem

07:01 - Co bylo nejtěžší, když se přestěhovala do USA

09:58 - O náročnosti evropské série Ladies European Tour

16:01 - Srovnání olympijských her v Riu a Tokiu

18:59 - O konkurenci hráček z Asie

20:41 - O meditaci a zálibě v hlubokých tématech

22:56 - O rodině a nejbližších plánech

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Na vrcholové golfové scéně se Klára pohybuje celou jednu dekádu. Golf ji ovšem chytil už jako dítko školou ještě nepovinné. Podmanil si ji, a proto mladičká slečna Spilková necítila jako újmu, že se mu musí věnovat denně dlouhé hodiny. Trénink jí bavil a na výsledcích to bylo znát. Už jako žákyně a juniorka sbírala velké úspěchy. Ne náhodou se stala v šestnácti letech nejmladší členkou nejvyšší evropské série Ladies European Tour. A v konkurenci se rozhodně neztratila.

Mimo jiné se zapsala do listiny vítězek na tomto prestižním okruhu, v roce 2017 vyhrála svůj oblíbený turnaj v Maroku. To už ale měla za sebou svou první olympijskou zkušenost. Do Ria de Janeira odlétala s tím, že zase tak moc neví, co jí na olympijských hrách čeká. Zároveň jí ale atmosféra v olympijské vesnici pohltila a hry jako takové si užila, včetně oslav úspěchů českých sportovců.

Přišel další krok v kariéře, stěhování do USA. Světová elita se snaží uspět na LPGA, nejbohatším a nejoceňovanějším ženském okruhu na světě. V nejnovějším díle Ušáku Klára vypráví i o tom, jaké to bylo, vyrovnávat se s přechodem na odlišná hřiště a vůbec si přivyknout životu za oceánem. Časem se naučila zvládat i přesuny na dlouhé vzdálenosti, které k životu špičkové profesionální golfistky neodmyslitelně patří. Proto jí nikterak nevadila cesta do Tokia, kde si zopakovala olympijský golfový turnaj. Byl pro ni výjimečný i proto, že jí stál po boku jako caddie její přítel. Což byl, vedle solidního umístění, další důvod k tomu, užít si pobyt v hlavním městě Japonska ještě o něco více.

V Ušáku 178 se nejlepší česká golfistka zmiňuje i o tlaku, který je na hráčky vyvíjen pravidly pro setrvání na nejlepší sérii. Je potřeba každý rok obhajovat svou členskou kartu a k tomu jsou nutné body a především vyhrané peníze. Nevynechali jsme ani otázku na možné založení rodiny, vliv meditačních cvičení na Klářinu výkonnost i situaci golfistek, které stejně jako třeba tenistky tráví spoustu času samotné na cestách a po hotelech. Ušák je pro vás opět připraven.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované