Hlavní obsah

Věděl jsem, že to bude bolet, říká o zlatu David Svoboda

Hostem dalšího dílu Ušáku byl moderní pětibojař David Svoboda.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vzpomínky na zisk zlaté olympijské medaile z hlavy těžko někdy vymažete. Vlastně ani není důvod něco takového očekávat. Moderní pětibojař David Svoboda se na nejvyšší stupínek postavil v Londýně 2012.

Článek

Letos komentoval pro televizi snažení svých nástupců při hrách v Tokiu. Tentokrát se žádný český medailový úspěch nedostavil, ale dvě umístění do osmičky londýnského šampiona jistě potěšila. Už proto, že v současné době pracuje mimo jiné jako trenér mládeže a snaží se vychovat své případné nástupce v tradiční olympijské disciplíně.

Olympijský úspěch nebyl v kariéře jediný. David je mnohonásobným medailistou z mistrovství světa i Evropy, stal se i mistrem světa. Ale až olympijský úspěch z něj udělal velkou hvězdu i pro širokou veřejnost. „Věděl jsem, že to určitě bude bolet,“ říká k olympijskému zlatu.

Přesto se v závodech nenechal rozhodit a nebyl z nich zklamaný. „Měl jsem na to takovou fintu, abych ustál ten tlak. Vždycky jsem do toho šel s tím, že tam musím nechat všechno.“ Pak podle něj člověk nemůže být poražen. „Jít naplno a nikdy se nevzdat znamená nikdy neprohrát,“ říká.

Život se mu po londýnských hrách změnil. Najednou se stal objektem zájmu médií, absolvoval celou řadu společenských akcí, skoro nevěděl, co dřív. V nejnovějším díle Ušáku říká, že si dovede představit, že podobný scénář může řadě sportovců zpomalit, nebo dokonce úplně zastavit kariéru. Jemu nakonec vystavilo stopku zranění, ale to až dlouho po zlaté olympijské medaili.

Moderní pětiboj má jeden velký zádrhel. Parkur musíte absolvovat na neznámém koni. Máte dvacet minut na to, abyste se s vylosovaným koněm seznámili. Věru, to není moc. A když narazíte na zvíře jankovité, vznikne malér, jako se to stalo právě Davidovi na hrách v Pekingu, kdy před parkurem útočil z druhého místa, jenže s koněm nenašel společnou řeč a přišel pád o desítky příček dolů.

Společně s bratrem Tomášem, také velmi úspěšným sportovcem, vymysleli projekt Kalogahathia (řecky krása a dobro). Jde o školu, kde by se měly děti věnovat antickému modelu výchovy. Tedy pracovat na fyzické kondici a sportovních dovednostech, ale zároveň posilovat i ducha, klást velký důraz na vzdělání a připravit se na budoucí život. Hlavním krédem by, podle Davida Svobody, mělo být, aby z dětí vyrostli dobří lidé. Start projektu oddálila covidová doba, ale už teď je prý zájem dětí a hlavně rodičů velmi povzbudivý.

V nejnovějším díle Ušáku byla řeč také o StarDance. I v této soutěži dosáhl David na medaili, protože skončil na třetím místě. Pohybový talent se nezapře. Můžete se dozvědět i to, jestli mu více vyhovují laserové pistole, nebo by se raději vrátil k tradičním palným zbraním, a proč začal střílet z luku. Zavzpomínáme i na zlatý londýnský závod a na rozhodující pátou disciplínu. A pořád to nebude všechno, zkrátka další díl Ušáku, který vás nudit nebude.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované