Hlavní obsah

Srbové mu zabili matku i čtyři sestry. I po 24 letech stále hledá jejich hroby

Během války ztratil svou matku a čtyři sestry. Nyní svědčí proti důstojníkům zodpovědným za jejich smrt.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bekim Gashi byl svědkem masakru etnických Albánců v kosovském městě Ternje. Bylo mu tehdy 24 let. Téměř o 20 let později si musí tragédii znovu prožít, vystupuje jako svědek u soudu se dvěma bývalými jugoslávskými důstojníky.

Článek

„Během války jsem ztratil svou matku a čtyři sestry. Také jsem přišel o 17 svých dalších příbuzných z rodiny mého strýce – celkem je to 22 lidí. K této tragédii došlo 25. března 1999 v 6 hodin ráno,“ říká Bekim Gashi. Muž, který teď pravidelně dojíždí do srbského hlavního města Bělehradu, kde se koná soud se dvěma bývalými důstojníky jugoslávské armády.

Pavle Gavrilovič a Ranko Kozlina jsou obviněni z toho, že dohlíželi na zabití nejméně 27 civilistů v Ternje včetně dětí a starých lidí. Oba dva svou vinu popírají.

Masakr se odehrál během nemilosrdného útoku jugoslávské armády proti etnickým Albáncům během dva roky trvajícího konfliktu.

Gashi masakr přežil jen díky tomu, že se dva dny ukrýval na půdě jednoho z domů. „Podařilo se mi odplížit se pryč. Viděl jsem svou zraněnou matku, jak prosí o vodu. Trochu se pohnula, ale já jsem jí a ani svým sestrám pomoct nemohl,” popisuje tehdejší události Bekim.

Některé oběti kosovské války byly pohřbeny v masových hrobech v Srbsku. Po konci války byla mnohá těla identifikována a předána rodinám. Ale Gashiho nejbližší mezi nimi nebyli.

„Pokaždé, když přivezli nějaká těla, měl jsem strašný pocit. Dokázal jsem tu bolest překonat možná jen proto, že jsem byl mladý a silný. Ani nevím, kde jsem tu sílu v sobě našel. Pokaždé, když jsem uviděl pytel s tělem, tak jsem si myslel, že to je někdo z nich. Bylo to strašné. A když jsem dostal výsledek testu DNA, tak následovalo další zklamání,” říká Bekim Gashi. Pro přeživší bývá nalezení ostatků úlevou – končí měsíce a roky pochybností, obav, sebetrýznění. A přichází možnost se konečně rozloučit.

Gashi však pokračuje v hledání svých milovaných. A v soudu s válečnými zločinci vidí alespoň částečnou spravedlnost pro svou rodinu.

Jeho příběh si můžete pustit v úvodním videu, které je součástí pořadu Svět bez obalu. Sledovat ho můžete v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované