Hlavní obsah

Srdečné pozdravy Číně a příjemné otázky. Tak vypadala Zemanova debata s čínskými a ruskými studenty

My jsme proti Číně ekonomický trpaslík, řekl Zeman čínským studentům.

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman na přednášky pražských vysokých škol téměř nechodí. Pozvání od Vysoké školy finanční a správní ale přijal.

Článek

V minulosti například podpořil její česko-čínsko-americký vzdělávací program. V sále univerzity, kam se řada studentů vůbec nedostala, na prezidenta čekala i padesátka čínských studentů.

Ti měli vyhrazená místa a zajištěného tlumočníka. A pracovník univerzity jim na poslední chvíli udílel pokyny, jak se po příchodu hlavy státu chovat - například neležet na lavicích.

Konfrontační dotazy nepadly ani od čínských studentů, ani od posluchačů z Ruska.

„Budete více spolupracovat s Čínou?" ptal se například čínský student. Zeman na to mimo jiné odpověděl, že by si nedovolil srovnávat ekonomického giganta Čínu s ekonomickým trpaslíkem Českem.

Rovněž prohlásil, že je pročínský, proruský i proamerický prezident. „Ale ve skutečnosti jsem pouze český prezident," dodal. A pochválil se, že do Kremlu veze „místo pouhého žvanění o významu kulturní spolupráce" výstavu Poklady Pražského hradu.

Pusťte si celý přenos přednášky Miloše Zemana:

Vysoká škola finanční a správní měla v minulosti problémy s kauzou „rychlostudentů". Nestandardně rychle tu vystudoval například někdejší starosta Prahy 13 David Vodrážka nebo zastupitel Prahy 10 Tomáš Hrdlička (oba z ODS).

Akreditační komise tehdy zjistila několik pochybení. Škola ale nebyla nijak potrestána, šlo prý o výjimečné prohřešky. Vedení školy se bránilo mimo jiné tím, že šlo o mimořádně nadané studenty.

Reklama

Doporučované