Hlavní obsah

Stačil den a řešení se našlo. Armáda i hasiči mohou dál pomáhat

Foto: Armáda ČR

Vojáci, ale i hasiči budou moci i po konci nouzového stavu dál pomáhat v boji s pandemií (ilustrační snímek).

Reklama

Během pátku se ukázalo, že řada černých scénářů, kterými spolu s koncem nouzového stavu hrozili vládní politici, nehrozí.

Článek

Nebude možné povolat armádu a hasiče nebo využívat dodávky ze státních hmotných rezerv. Není jisté, zda před soudy obstojí plošné zavření škol. To byly argumenty, kterými vládní politici varovali před ukončením nouzového stavu. To, co však s nouzovým stavem nejspíš opravdu skončí, bude plošné uzavření obchodů, sportovišť, wellness center a podobně.

Pouhý den poté, co Sněmovna vládě odmítla nouzový stav prodloužit, se ale ukázalo, že pomoc do regionů může proudit i bez nouzového stavu.

Ukončením vojenské pomoci hrozil například premiér Andrej Babiš hned v úvodu čtvrtečního jednání o prodloužení nouzového stavu. „Nouzový stav není výmysl vlády. Je to nutný prostředek, aby bylo možné realizovat plošná protiepidemická opatření, která mohou omezovat občanské svobody, a plně využít pomoci Armády České republiky a integrovaného záchranného systému,“ varoval premiér.

Že bude velký problém s nasazením armády či hasičů, tvrdil v předcházejících dnech také ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Potřebujete, aby vám hasiči rozváželi vakcíny nebo respirátory? Zavolejte si taxislužbu. Nemůžou. Nemáme nouzový stav. A mám pokračovat?“ hrozil Hamáček před poslanci.

Hned v pátek ovšem ministr obrany Lubomír Metnar uklidňoval, že vše se bez problémů vyřeší. „Armáda bude pokračovat v pomoci zdravotním a sociálním zařízením i bez nouzového stavu. Nasazení umožňuje zákon o ozbrojených silách. Ukončení nouzového stavu není v současné epidemické situaci dobré řešení, i po víkendu jsme ale připraveni pomáhat tam, kde bude třeba,“ napsal v pátek Metnar na Twitteru.

Stejně rychle našlo řešení i vedení Hasičského záchranného sboru ČR, které mělo v pátek poradu s krajskými řediteli.

„Na naší činnosti se mění pramálo. Fungujeme nejen na základě nařízení vlády, ale i na základě třetího paragrafu zákona o hasičském záchranném sboru. Je to takzvaný mimořádný úkol, který nám dává možnost nebo i povinnost fungovat v případech, kdy žádná složka státu nemůže takový úkol plnit,“ uvedl Rudolf Kramář, vedoucí komunikace generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Je podle něj pouze nutné, aby hasiči zároveň zvládli poskytovat hlavní činnost – tedy zjednodušeně řečeno hasit požáry.

Zároveň Rudolf Kramář ale dodává, že skutečně mohou nastat s koncem nouzového stavu i problémy – například administrativní – s rozvozem vakcín nebo v rámci koordinace jednotlivých krizových štábů.

Chcete ventilátory? Nedáme

Hamáček ve svém emotivním projevu argumentoval také tím, že pokud se neprodlouží nouzový stav, zavřou se státní hmotné rezervy.

„Nevím, jak v pondělí budeme odpovídat na žádosti hejtmanů o dodávky ze státních hmotných rezerv. Máme, ale nedáme, protože nemůžeme. Potřebujete ventilátory ze státních hmotných rezerv? Kupte si je. Sněmovna neodhlasovala nouzový stav. Potřebujete nějaká nová lůžka, která se odvezla z Letňan a naskladnila se do státních hmotných rezerv? Máme, nedáme, nemůžeme, kupte si je,“ popisoval ministr vnitra ve čtvrtek.

Podle informací Seznam Zpráv od zdroje ze Správy státních hmotných rezerv by celou věc vyřešilo usnesení vlády, které by využití prostředků zdarma – třeba na omezený čas – i nadále umožnilo. Podle zdroje už se na podobném usnesení pracuje, aby mohlo být projednáno na pondělním jednání vlády.

Na webu Správy státních hmotných rezerv se navíc lze dočíst, že se sklady českých rezerv otevřou a zásoby a technika budou poskytovány bezplatně nejen v případě, že krizový stav vyhlásí vláda pro celou republiku, ale také pokud ho vyhlásí „hejtman pro celý kraj“. A řada hejtmanů už oznámila, že pro své kraje stav nebezpečí hodlá vyhlásit. Z prezentace úřadu navíc vyplývá, že za některých okolností lze bezplatně vypůjčit materiál i mimo krizový stav.

Školy neotevřou

Nejasnosti panovaly i kolem toho, zda budou moci zůstat zavřené školy. V interním dokumentu Ministerstva vnitra, který mají Seznam Zprávy k dispozici, se píše, že podobně plošné opatření je diskutabilní a mohlo by být napadeno u soudu.

To ovšem odmítá ministr školství Robert Plaga (za ANO). „Školy zůstanou i po zrušení nouzového stavu ve stejném režimu jako doposud,“ ubezpečoval Plaga v pátek na Twitteru.

Jeho slova později po setkání s prezidentem Milošem Zemanem potvrdil i premiér Andrej Babiš. Argumentoval prezentací, kterou v pátek odpoledne předložil hejtmanům ministr zdravotnictví.

„Tam je jasně napsáno, co se nezmění, budou to třeba zavřené školy, ale bude problém s nákupem testů. U restaurací pokračuje take away. Ale obchody, ty nebudou uzavřeny. Otevřou tržiště, wellness, bazény, sauny. Tady se rozvolňuje hodně moc,“ uvedl premiér.

Reklama

Doporučované