Hlavní obsah

Stačilo pár dní a do registru spadlo několik desítek miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Večerní zprávy, úterý 4. 7. 2017.

 

Reklama

Jen pražský dopravní podnik vložil za týden do registru smlouvy za 54 miliard korun. Pokud by státní firmy a úřady kontrakty zveřejnily až v červenci a ukázalo se, že je v nich chyba, smlouvy by vůbec nemusely platit.

Článek

Smlouvy za desítky miliard korun se objevily v jediný červnový týden v registru smluv. Tam je musí státní firmy a úřady zveřejňovat už rok.

Začátek července byl ale zlomový. Doteď registr fungoval v testovacím provozu a za to, že se v něm smlouva neobjeví nebo je chybně, nehrozil žádný postih.

Teď už to tak není. Pokud smlouva v registru není, neplatí vůbec. A sankce můžou přijít i za chyby.

Firmy a úřady proto vzaly registr útokem a ještě před ostrým provozem do něj naládovaly, co mohly. Někdy i několik let staré smlouvy. Pravděpodobně proto, aby předešly případným problémům.

Více je někdy méně

Rekordmanem se stal pražský dopravní podnik. Ten vložil za poslední červnový týden do databáze smlouvy za 54 miliard.

Podobný postup zvolila i Česká pošta. Ta za stejnou dobu zvládla do databáze vložit třikrát víc smluv než za celý květen.

Pošta zároveň drží i jiný rekord. V registru od loňska zveřejnila přes 25 tisíc smluv, ve kterých neuvedla ani cenu, ani dodavatele. Svůj postup hájí obchodním tajemstvím.

Podívejte se ve videu nahoře, jak registr funguje a jak se ho politici v Parlamentu pokoušejí upravit.

Reklama

Související témata:

Doporučované