Hlavní obsah

Stačilo pár hodin, útočící Zeman a Babišova nahrávka: Jak se ČSSD semkla kolem Sobotky

Hamáček: Nedokážu si představit, jak ze sebe teď Babiš dělá mučedníka, když všichni vědí, že lhal

 

Reklama

Ještě ve čtvrtek se v ČSSD porcoval vliv a hledal nástupce Bohuslava Sobotky. Teď se kolem něj strana semkla. Co přesně se odehrálo za kulisami událostí?

Článek

Dvě jednání grémia sociální demokracie během pouhých tří dnů měla pro premiéra Bohuslava Sobotku naprosto odlišný průběh.

Zatímco ve středu ho straníci tvrdě zkritizovali za nápad podat demisi celé vlády a bez skrupulí začali v zákulisí vyjednávat o jeho nástupci, v pátek už se kolem něj zase semkli.

Po čtvrtečním „trapasu“ na Hradě, kdy prezident přijímal demisi, kterou Sobotka nepřinesl, mohl očekávat další výprask ve vlastní straně. Jenže Zeman to zjevně přehnal a sociální demokraty navíc povzbudily problémy Andreje Babiše s nahrávkami, na kterých úkoluje novináře MF Dnes.

Zdroje z jednání se shodují na tom, že za současné situace jiné řešení nepřicházelo v úvahu. A že nikdo už premiérovi situaci, do které svou stranu dostal, znovu nevyčetl.

„Shoda byla naprosto jednoznačná. Když jsme zhodnotili události včerejšího dne, neměli jsme nikdo žádný spor o to, jaký postoj bychom měli zaujmout. To, co se odehrálo v posledních hodinách, jsou věci, které nás všechny poškozují,“ řekl po jednání grémia ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, jeden z původních možných náhradníků premiéra.

Další zdroj z jednání byl ještě konkrétnější: „Zeman a ta nahrávka nás semkli.“

Jak daleko znovunabytá podpora Sobotky sahá – tedy jestli zůstane lídrem do voleb, se ale nikdo komentovat neodvážil.

„Nepohybujeme se v personální rovině. Jestli to někoho posílilo nebo oslabilo, není úplně zásadní. My jsme se soustředili na budoucnost a diskutovali jsme o tom, jak ten problém, kterým je Andrej Babiš, odstranit,“ řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček (celý rozhovor s ním si pusťte v úvodu textu).

Premiér Bohuslav Sobotka oznamuje, že demisi podávat nebude.

Sociální demokraté ráno také spřádali plán, jak postupovat, pokud Miloš Zeman Babiše neodvolá nebo bude celý proces protahovat. Což už Jiří Ovčáček oznámil na Twitteru.

Může jít například o ústavní žalobu. „Možnosti jsou, ale není moudré o nich spekulovat,“ dodal Hamáček.

Premiér původně argumentoval, že Babiše samotného neodvolá, aby z něj neudělal mučedníka. Teď se ale sociální demokraté domnívají, že Babišovy nahrávky jejich pozici značně vylepšily. Mimo jiné proto, že kauza s ovlivňováním médií se bude voličům vysvětlovat lépe než složité spletitosti kolem dluhopisů.

„Nedokážu si představit, jak ze sebe někdo dělá mučedníka, když všichni vědí, že lhal celému národu. Doufám, že volič pochopí a že se ho do jisté míry dotkne, že člověk, kterému třeba věřil, otevřeně lhal,“ myslí si Hamáček.

Sociální demokraté se proto rozhodli, že upraví chystanou volební kampaň. První vlna měla začít už za čtrnáct dní a měla se týkat hlavně levicových témat. Až do léta ale bude strana podle zjištění Seznamu vysvětlovat také souboj s ministrem financí s ústředním mottem: Babiš je lhář.

„Kampaň se změní. Původně jsem kartu antiBabiš hrát nechtěl, ale teď si nedovedu představit, že bychom na to nereagovali,“ uvedl volební manažer Jan Birke.

Reklama

Doporučované