Hlavní obsah

Babišova nahrávka. Je autentická, nepořídil ji profesionál, analyzuje expert

Večerní zprávy, 4. 5. 2017.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš podal trestní oznámení kvůli záznamům nahrávek svých rozhovorů, které se tento týden objevily na internetu. Seznam Zprávy oslovily experta, který odposlechy analyzoval.

Článek

Na záznamu, zveřejněném anonymně na Twitteru, je slyšet, jak se domlouvají, jaké kauzy a na koho z politické konkurence připravit a kdy je má MF Dnes publikovat. Babiš si například objednává, aby jedna z kauz vyšla až příští rok, jinou chce načasovat na dobu parlamentních voleb.

Expert Tomáš Almer mluví o tom, jak mohly vzniknout odposlechy ministra Babiše.Video: Seznam Zprávy

Exšéf policejních odposlechů Tomáš Almer více než 15 let řídil útvary s nejutajovanější agendou: sledování a odposlechy. Seznam Zprávám řekl, co si o odposleších myslí.

„Autentická se mi nahrávka zdá. Rozumět je tomu poměrně slušně. V každém případě ten novinář je slyšet lépe, to znamená, že nahrávací zařízení mělo lepší podmínky pro snímání jeho hlasu než hlasu pana Babiše," řekl Seznamu bývalý elitní policejní důstojník Almer.

Podle expolicisty je nepravděpodobné, že by odposlech Babišovi do místnosti někdo umístil předem.

„Souhlasím, že není pravděpodobné se prostě dostat takhle blízko k panu vicepremiérovi a nainstalovat tam nějaké zařízení, které by tyto nahrávky pořídilo. Motivů samozřejmě pro to, aby někdo vlastně získal rozhovory nebo audionahrávky toho, co říká pan vicepremiér, tak těch je celá řada. To si tady asi nemusíme přeříkávat. Ale nepovažuji za pravděpodobné, že by takovéto zařízení někdo dokázal v jeho blízkosti umístit, aniž by se potýkal s obrovskými potížemi," říká Almer.

Seznamu bývalý šéf odposlechů také řekl, že nepovažuje za pravděpodobné, že by za autorstvím těchto nahrávek mohla stát policie. Almer se domnívá, že šlo o soukromou iniciativu.

Babiš doposud důrazně odmítal, že by jakkoli zasahoval do práce novinářů z médií, která vlastnil. A rozčiloval se, pokud mu někdo vyčítal, že je využívá ve svém politickém boji. Dnes ale řekl deníku Blesk, že kvůli odposlechům podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Reklama

Doporučované