Hlavní obsah

Stadion pro stovky tisíc cvičenců dlouhá léta chátrá. Studentka navrhla radikální změnu pro Strahov

Strahovský stadion budocnosti? Bezmála 200 bytů, obchody a letní kino.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Jak by šla proměnit jedna z pražských dominant - Strahovský areál? Například na byty a park, podívejte se, jak by to mohlo vypadat. Studentka ČVUT za tento nápad dostala ocenění.

Článek

Až 180 bytů by mohlo vzniknout v tribunách Strahovského stadionu, pokud by se zpracoval návrh Veroniky Indrové, architektky, která oslovila i odborníky.

Její diplomová práce, ve které se zabývala využitím areálu známého jako místo, kde se odehrávaly megalomanské spartakiády, získala ocenění České komory architektů za nejlepší diplomovou práci.

Čerstvé architektce se nelíbilo, že tato unikátní památka chátrá a umírá a podobný dopad má i na nejbližší okolí.

„Je to velmi aktuální a problematické téma. Momentálně je Strahovský stadion jedním z největších brownfieldů na území Prahy. Téma, jak stadion využít, už bylo zpracováváno vícekrát, ale stále se nic neděje, a proto je pořád aktuální,“ vysvětluje Veronika Indrová.

Tribuny proto navrhuje předělat na byty a samotné hřiště na park. „Byty by se nacházely pod tribunami. Hlavní princip návrhu je ten, že bych odstraňovala některé z betonových panelů, které tvoří pochozí plochu, tak, abych dostávala slunce dovnitř bytů,“ popisuje architektka.

Vzniknout by takto mohlo pět různých typů bytů od garsonek až po velké rodinné byty, stejně tak i bezbariérové byty. Ve spodní části pak architekta navrhuje pasáže s obchody a kavárnami a celý stadion zprůchodnit.

Reklama

Doporučované