Hlavní obsah

Stala se obětí domácího násilí. Ve druhém měsíci těhotenství se zabila

Svět bez obalu: Uzbecká dívka se stala obětí domácího násilí. Ve druhém měsíci těhotenství se oběsila.Video: RFE/RL

 

Reklama

Devatenáctiletá Muchlisa Kadambajevová byla v uzbeckém městečku Katqala nalezena mrtvá poté, co byla údajně zbita svým manželem a jeho rodinou. Už šest měsíců po svatbě se svému otci svěřila s tím, že je doma týraná.

Článek

„Řekla mi: ‚Otče, změnili se, když jsi odešel. Asi čekali, až odejdeš. Začali mě ponižovat, ale já se jim postavím. Neboj se.‘ Chtěl jsem v tu dobu odjet za prací do zahraničí,“ říká otec mrtvé dívky.

Muchlisa byla prý manželovými příbuznými zmlácena poté, co se zúčastnila večírku, aniž by požádala o svolení svého muže.

„Půjčila si trochu peněz od sousedky a šla na narozeninovou oslavu své tety. To je vše, co udělala,“ doplňuje svého manžela nešťastná matka.

„Večer ji přišel vyzvednout bratr jejího manžela. Když přišla k jeho autu, vtáhl ji dovnitř a začal ji bít. Dveře do auta byly otevřené a sousedovy děti všechno viděly,“ tvrdí strýc Muchlisy.

Případy domácího násilí jsou v Uzbekistánu vyšetřovány jen velmi zřídka. Zákon, který trestá tyto činy, byl přijat v této muslimské zemi teprve před dvěma lety. Lidskoprávní organizace uvádějí, že i tak se na domácí násilí v Uzbekistánu policie dívá jako na rodinnou záležitost. A ani příbuzní Muchlisy, kteří na oslavě také byli, nechtěli do tohoto případu policii zatahovat.

„Zavolal jsem své ženě a zeptal se, co se stalo. Řekla, že šli navštívit dceru. Že ji manžel zbil a udělal jí monokl. Zeptal jsem se: ‚A proč to udělal? Zavolali jste policii a doktora?‘ A moje žena mi řekla, že ne, že teta nechtěla její rodinu rozbít,“ říká otec Farhod a matka dodává, že pak dceru prosila, aby svého manžela opustila.

Následujícího dne ale byla dívka nalezena mrtvá. Rodina jejího manžela uvedla, že se prý sama oběsila. Dívka byla ve druhém měsíci těhotenství. Uzbecká policie mezitím zahájila vyšetřování její smrti.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované