Hlavní obsah

STAN překvapil počet poslanců. Jedou na seznamovací kurz

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda STAN Vít Rakušan.

Reklama

Starostové a nezávislí mají víc poslanců, než očekávali. Teď nováčky čeká školení ze sněmovní praxe.

Článek

Je to poslanecký klub, který ve Sněmovně nečekali ani jeho současní lídři. Místo šesti současných starostenských poslanců jich do sněmovních lavic zasedne díky masivnímu kroužkování třiatřicet. Nejoptimističtější odhady přitom počítaly s devatenáctičlenným klubem.

Do Sněmovny se tak dostali i lidé ze středu kandidátek, u nichž se příliš nepočítalo, že by se mohli stát poslanci.

Byť vedení Starostů tvrdí, že alespoň oni znají všechny své nové poslance osobně, straníky teď čeká velká seznamovací akce.

Čerstvě zvolení poslanci se tento pátek sjedou v rekreačním areálu Sněmovny v Lipnici nad Sázavou. Do prostor Sněmovny, které obývá dosluhující poslanecký klub, by se nevešli. Starostové navíc chtějí, aby se „adaptační kurz“ odehrál v neformálním prostředí, areál v Lipnici navíc umožňuje přespání.

Předseda dosluhujícího starostenského klubu Jan Farský dostal za úkol všechny nové poslance obvolat a zjistit, jestli jsou připraveni do Sněmovny nastoupit. „Nikdo mandát neodmítnul. V roce 2017 jsem jako lídr objel celou republiky, takže až na dva či tři lidi všechny znám,“ řekl Seznam Zprávám Farský.

Nové poslance prý víceméně zná i poslankyně Věra Kovářová. Seznámila se s nimi při akci „ženy na tahu“, kdy spolu s další poslankyní Janou Krutákovou objížděly regiony.

Podle informací Seznam Zpráv si prostory, kam jezdí poslanci na výjezdní zasedání výborů, STAN zamluvil již 14 dní před volbami. Hlavním programem pak bude podle šéfa STANu Víta Rakušana zejména „nalejvárna“, jak to ve Sněmovně chodí. Na vstup do poslaneckých lavic se totiž předem připravovali jen ti, u kterých byla nějaká šance, že poslanci skutečně budou.

„Byť jsem nějakou zkušenost měl, sám jsem pociťoval ze začátku určitý deficit znalostí. Bude to takový kurz pro nově zvolené poslance,“ říká k tomu Rakušan. Starostenští matadoři by tak měli během společného výjezdu vysvětlit sněmovní procedury od toho, jak a kdy se hlasuje až po pojmy jako „výborový týden“ nebo „variabilní týden“, aby se necítili první dny ve Sněmovně nesví.

Starostům se podařilo získat 33 poslanců, půjde o třetí nejsilnější sněmovní klub po ANO a ODS. Jejich voliči využili možnosti kroužkování a upřednostnili je před koaličními Piráty. Ti budou mít ve Sněmovně jen čtyři zástupce.

Reklama

Doporučované