Hlavní obsah

Starokatolický farář streamoval kázání, věřícím vozil i kočičky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Starokatolický farář Alois Sassmann připravuje na nedělní mši v Táboře, kde se po týdnech sejde s věřícími, nový zpěvník.

Článek

Kněz hned od prvních dní, kdy vláda kvůli koronaviru znemožnila mše, vysílal bohoslužby online, hlavně přes Facebook, z domova, z přírody i z kostela. Přenosů byla desítka, na dálku se jich účastnili i věřící z jiných církví, evangelíci, římští katolíci či adventisté. Sassmann hrál při streamovaných kázáních na kytaru, s manželkou lidem rozvážel i symbol Velikonoc, větvičky vrby zvané kočičky.

„Změna to byla v tom smyslu, že jsme se na fakultě neučili mít bohoslužby do kamery, kde není nikdo. Jsem vyučený elektroprodavač, vždycky jsem měl jako jeden z prvních magič, kazeťák, videokameru, baví mě tyhle věci, mám rád pokrok a vědu,“ řekl 58letý farář.

Od začátku epidemie věděl, že se musí pokusit vytvořit prostřednictvím technologií kontakt s lidmi. Cítil, že je pandemie zaskočila, že jsou sami. „A nechtěl jsem jako pastýř nechat svoje ovečky napospas. Vím, že jsou kolegové, kteří za celou tu dobu neudělali nic, seděli na farách,“ řekl Sassmann.

Největší zájem byl v březnu, při druhé postní neděli, kdy přímý přenos z farářova obývacího pokoje v Malšicích sledovalo přes 500 lidí. Jak říká, tolik by jich v kostele nikdy neměl, protože jich chodívá kolem třiceti.

Pomáhal mu jáhen Jakub Smrčka, profesí ředitel Husitského muzea v Táboře. Sestřihal předtočené materiály a pouštěl je jako bohoslužbu, na Květnou neděli a Velký pátek. Farníci předtočili biblická čtení. Sassmann natáčel kázání s manželkou doma, v přírodě i v kostele. „Na květnou neděli jsme natrhali kočičky a rozváželi je lidem, nechávali je za vraty,“ řekl.

Na Bílou sobotu kázal z domova od stolu, na němž rozsvítil svíci a měl tam i velikonočního beránka. V 19:49, kdy zapadalo slunce, se připojil k akci Rozsviťte svíci doma za oknem. Při kázání hrál i písničky na kytaru.

„Lidé z farnosti nám moc děkovali, že jsme je nenechali samotné, že si teď víc uvědomují, jak je vzácné být na mši. Oceňovali, že je někdo podpořil, a byli rádi, že se mohli zapojit. Psali nám i římští katolíci, že je vždy lákalo podívat se na starokatolickou bohoslužbu, ale vzhledem k tomu, že jsou na svých bohoslužbách, nemohli. Teď přivítali možnost to zhlédnout a psali, že se jim duch naší bohoslužby líbí,“ řekl Sassmann.

První mši s věřícími chystá na 26. dubna do táborského kostela svatého Filipa a Jakuba ze 14. století, který byl původně hradní kaplí. Podle vládního nařízení tam bude nejvýš 15 lidí, všichni v rouškách. Obvolal farníky, starší odmítli, že se bojí, přijdou až v červnu. Dezinfekce bude i na oltáři. Před svatým přijímáním si hostii vezme každý sám z misky a lehce ponoří do kalicha. Dezinfikovat se budou kliky i kostelní nádoby.

„Těšíme se na sebe, lidé už píšou Gloria, Aleluja. Je to pro mě poučení. Sám bych nikdy nezačal přenášet bohoslužby, teď budeme možná některé slavnostní mše vysílat. Jsou i farníci, kteří řekli: Nám to vyhovovalo, my jsme se dívali z postele,“ řekl Sassmann.

Reklama

Související témata:

Doporučované