Hlavní obsah

Starosta Ria chtěl zakázat komiks Avengers kvůli „gay polibku“ na obálce. Případ se obrátil proti němu

Foto: Jim Cheung/Marvel Entertainment

Obálka komiksu Avengers: The Children's Crusade neuznávaného starostou Ria de Janeira.

Reklama

Podstatou soudního sporu v brazilském městě Rio de Janeiro se staly dvě líbající se mužské postavy na přebalu komiksové knížky o superhrdinech. Bývalý biskup a současný starosta města ji chtěl stáhnout z obchodů kvůli její „nevhodnosti pro mladistvé”. Ještě před tím, než soudce vyhověl svobodě projevu, ale titul kvůli náhlé pozornosti obchody vyprodaly a obrázek se dostal i na titulní strany médií.

Článek

Organizátoři knižního veletrhu v brazilském Riu se museli potýkat s nenadálým problémem. Jeden z nabízených titulů se dostal do hledáčku starosty města pro obrázek na jeho obálce, na kterém se líbají dva mladí superhrdinové. Komiksová knížka s názvem Avengers: The Children's Crusade je přitom podle brazilského deníku Folha de Sao Paulo se stejným přebalem v zemi k prodeji už od roku 2016.

Soudce vyhověl svobodě projevu. Komiksy se vyprodaly

Bývalý biskup Marcelo Crivella, který je nyní v čele města, chtěl komiks úplně sklidit ze stánků. „Lidé, musíme chránit svoje děti. Proto jsme se rozhodli, že organizátoři festivalu Biennial stáhnou knihy s obsahem nevhodným pro mladistvé z prodeje. Ti by neměli mít přístup k takovým tématům, která nejsou přiměřená jejich věku,” uvedl konzervativní politik na svém Twitteru.

Crivellovo snažení nicméně nemělo dlouhého trvání a patrně ani smyslu. Pořadatelé odmítli starostu poslechnout a podali žádost o předběžné opatření s odvoláním na svobodu projevu, kterému brazilský soud podle deníku New York Times vyhověl. K tomu se ale titul krátce po zásahu pohlavára na veletrhu úplně vyprodal, uvedl server BBC.

Postoj starosty: do černého igelitu a varovně označit

„Takovéhle knihy by měly být zabalené v černých plastových pytlích s nápisem, který by upozorňoval na jejich obsah,” uvedl Crivella v pátek ve svém dalším videu na Twitteru v reakci na svůj neúspěch.

Den na to zareagovali na sociálních sítích i organizátoři veletrhu. Na Instagramu napsali, že jejich žádost o předběžné opatření mělo „zajistit konání akce v jejím plném rozsahu a tedy i s právy vystavujících nabízet literární díla o nejrůznějších tématech tak, jak to uvádí i platná brazilská legislativa”.

V sobotu k tomu navíc zmíněné lokální noviny Folha de Sao Paulo otiskly obrázek na své titulní stránce. Marvelovské mužské charaktery Wiccan a Hulkling jsou na něm v objetí a líbají se, autoři je vyobrazili jako superhrdinský mladistvý pár. Komiksové vydavatelství Marvel publikuje příběhy s homosexuálními svazky už od 90. let.

Svazky lidí stejného pohlaví jsou v Brazílii legální od roku 2013. Starosta Marcelo Crivella označil podle televize CNN homosexualitu jako „zlé chování” už v roce 1999 v jedné ze svých knih s názvem „Evangelizing Africa”.

Radši syna pod koly, než aby byl gay

Kontroverzní a často kritizovaný postoj k LGBT komunitě má ale i brazilský prezident Jair Bolsonaro, kterého server Sky News označuje jako „tropického Trumpa”. V roce 2011 například uvedl, že „by byl radši, kdyby jeho syn zemřel při autonehodě, než aby byl gay”, nebo ještě dříve v roce 2002 prohlásil, že „nehodlá na nikoho útočit nebo někoho diskriminovat, ale jak uvidí na ulici dva líbající se muže, zmlátí je”. Před dvěma lety pak dodal, že jeho páté dítě, první dcera po čtyřech chlapcích, se mu narodila v momentě slabosti. Do případu s komiksovou knížkou se podle BBC nezapojil.

Pilíř demokracie. Marvel snahy zintenzivní

Největší brazilská literární událost Rio Biennial má tradici už od roku 1951 a koná se každým druhým rokem. Organizátoři pro agenturu AFP uvedli, že „dává hlas všem čtenářům, bez jakýchkoliv rozdílů tak, jak by to v demokracii mělo být”.

Studio Marvel, které je filmovou divizí nadřazené komiksové společnosti, už dříve přislíbilo, že hrdinové z LGBT komunity v budoucnu dosáhnou v jeho kinematografickém univerzu ještě větších výsad než dosud.

Reklama

Doporučované