Hlavní obsah

Starosta se zakousl olympijské vítězce do medaile, sklidil kritiku

Foto: Profimedia.cz

Členka japonského vítězného týmu a softballová nadhazovačka Miu Gotoová.

Reklama

Japonská olympionička Miu Gotoová dostane náhradní olympijskou medaili poté, co se do té původní zakousl při oslavném ceremoniálu starosta jejího rodného města.

Článek

Takashi Kawasura, starosta japonského města Nagoja, se stal terčem kritiky poté, co poškodil zlatou medaili japonské softballové nadhazovačce při slavnostním ceremoniálu. Na něm Miu Gotoová a její spoluhráčky oslavovaly vítězství nad americkým týmem. Kromě kritiky za neúctyhodné gesto vůči samotné sportovkyni si starosta vysloužil kritiku především kvůli nerespektování protikoronavirových opatření. Roušku si totiž před fotografy a panelem s pokyny, jak zásadní je dodržovat protikoronavirová opatření, sundal a medaili stiskl zuby.

Japonské sociální sítě tak následně zahltily statusy poukazující na „germ medal“ neboli „nakažlivou medaili“. Jen na tamním městském úřadu bylo na starostu nahlášeno přes sedm tisíc stížností. Kriticky se k němu vyjádřili i další sportovci. „Kromě toho, že projevil nedostatek respektu vůči sportovkyni, do ní (medaile) navíc kousl, přestože (sportovci) během medailových ceremonií a v rámci preventivních opatření si je předávali sami nebo svým spoluhráčům či spoluhráčkám. Promiňte, nerozumím tomu,“ uvedl například na Twitteru japonský stříbrný medailista a šermíř Yuki Ota.

Chování Kawasury zkritizovala i společnost Toyota, jež vlastní tým Red Terriers, za který Gotoová hraje, a označila jeho chování za „nevhodné“ a „velice politováníhodné“.

„Zapomněl jsem na své postavení starosty města Nagoja a jednal jsem extrémně nevhodným způsobem,“ obhajoval se následně starosta, který uvedl, že chce domácí vítězce novou medaili zajistit. Podle dnešního oznámení japonských organizátorů her ale její vyhotovení zajistí a zaplatí Mezinárodní olympijský výbor, informuje britská BBC.

Japonci se aktuálně v zemi potýkají se zhoršenou situací kolem epidemie covidu-19 v zemi. Od konce minulého týdne začala platit v dalších osmi japonských prefekturách přísnější opatření proti šíření covidu-19. Provozovatelé restaurací prefektur Fukušima, Ibaraki, Točigi, Gunma, Šizuoka, Aiči, Šiga a Kumamoto byli vyzváni, aby zkrátili otevírací dobu a přestali podávat alkohol, informovala agentura Kjódó. Částečný stav nouze a s tím spojená preventivní opatření tak nyní platí ve 13 japonských prefekturách. V šesti dalších prefekturách, včetně metropole Tokia, které hostí letní olympijské a paralympijské hry, byl už dříve zaveden úplný stav nouze.

Třetí vlna covidu-19 v zemi se rozjela především kvůli přítomnosti nakažlivější mutace delta. Prudké nárůsty počtu nakažených eviduje země od poloviny července. Někteří lidé novou vlnu epidemie spojují rovněž s olympiádou, její organizátoři však tvrdí, že mezi růstem počtu případů nákazy koronavirem v zemi a hrami neexistuje spojení. Aktuální přírůstky nově nakažených jsou nicméně v Japonsku rekordní. Za středu přibylo 15 782 nových případů. Včerejší počet nově infikovaných tak překonal sobotní rekord, kdy přibylo 15 753 nakažených.

Reklama

Doporučované