Hlavní obsah

Starosta zakázal roušky. Úřady zas koupání kvůli krokodýlovi

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ani poslední letní dny se neobejdou bez komplikací, své o tom vědí v Irsku nebo Německu, kde úřady omezily koupání. V Chorvatsku mezitím odstartoval filmový festival a Amsterdam láká na slib zavedení sdílených kol.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

V říčce v Německu je možná krokodýl, lidé se nesmějí koupat

Úřady v německém Sasku-Anhaltsku vydaly zákaz koupání v říčce Unstrut kvůli tomu, že v ní možná žije krokodýl. Informuje o tom agentura DPA. Zákaz koupání platí až do 6. září, a to v délce několika kilometrů mezi hranicí s Durynskem a ústím říčky do Sály.

Prozatím neúspěšné pátrání po krokodýlovi začalo v pátek ráno poté, co dva lidé vypověděli, že plaza viděli v řece nedaleko městečka Laucha an der Unstrut. Policie kvůli tomu nechala zavřít dvě zdymadla.

Do ulic Amsterdamu se vrátí sdílená kola a mopedy

Tři roky poté, co nizozemské město podniklo tvrdý zásah proti „přemnoženým“ prostředkům sdílené přepravy, se ulice Amsterdamu stanou domovem pro více než 1400 sdílených kol a 700 sdílených skútrů. Město tento krok považuje za určitý experiment, který bude pečlivě sledovat po dobu dvou let, píše web Dutch News.

Když byla sdílená kola v Amsterdamu povolena naposled, město jimi bylo okamžitě zaplněno a veřejné prostory byly přetíženy, informovalo radnice v tiskové zprávě. Právě tomu se nyní úřady chtějí vyhnout, na plánu tak spolupracují úzce s šesti firmami poskytovatelů.

Tipy na výlet na Slovensku

Konec srpna je doslova za dveřmi, tipů na výlety ovšem není nikdy dost. Kam se podívat během pobytu na Slovensku?

+2

Starosta italského městečka zakázal lidem nosit roušky

Starosta italského městečka Sutri ležícího severně od Říma zakázal lidem nosit roušky a další podobné ochranné prostředky obličeje. O rozhodnutí Vittoria Sgarbiho, excentrického kritika umění a poslance, informovala agentura APA.

Sgarbi se ve svém nařízení odvolává na zákon z roku 1977, který Itálie přijala v rámci boje proti terorismu. Podle něho nesmí chodit na ulici nikdo se zahaleným obličejem, tato část hlavy musí být vždy rozpoznatelná.

„Jen zloději a teroristé si nasazují masky,“ uvedl Sgarbi, který během své politické kariéry už několikrát vystřídal stranickou příslušnost. APA uvádí, že starosta šestitisícového Sutri patří k nejhlasitějším kritikům vládních opatření proti šíření koronaviru.

I když v Itálii znovu přibývá případů koronavirové infekce, mezi některými lidmi narůstá odpor proti nošení ochrany nosu a úst. Ta se musí nosit třeba v obchodech, autobusech, vlacích, divadlech nebo muzeích.

Okénko s počasím

V Itálii v srpnu převládala intenzivní vedra. Předpovědi pro tento víkend ale díky přicházejícím bouřkám hlásily prudký pokles v teplotách na území celé země, informovala italská odnož webu The Local. Bouřky se v určitých částech Itálie objevily už v pátek, vydrží zřejmě až do úterý, zejména na jihu země.

V Chorvatsku začal filmový festival

V chorvatském městě Pula začal v sobotu večer 67. ročník tradičního filmového festivalu, který bude trvat až do 4. září. Organizátoři hodlají plně dbát na dodržování všech epidemiologických opatření, píše web Croatia Week.

Původně se festival měl konat již v červenci, kvůli nastalé koronavirové pandemii bylo ovšem rozhodnuto o jeho odložení na konec srpna. V soutěžním programu je celkem 16 celovečerních filmů - šest chorvatských a deset z koprodukcí.

Festival probíhá v římském amfiteátru známém pod jménem Pula Arena. Návštěvníci mohou pro vstup do jeho prostor využít celkem pěti vchodů vždy od 7 hodin večer. U každého vchodu by měla být k dispozici dezinfekce na ruce a je vyžadováno, aby příchozí měli nasazené roušky. Ty si ale mohou sundat během projekce.

Zákaz plavání nově neplatí pro čtyři irské pláže

Nařízení, které zakazovalo návštěvníkům plavat v blízkostí několika pláží na severu Irska, bylo zrušeno. Kvůli špatné kvalitě vody ovšem i nadále zůstává platné pro pláž Front Strand ve městě Balbriggan, informuje web The Irish Times.

Pláž v Balbrigganu musí nyní čekat na výsledky dalších testů, které rozhodnou, zda dojde k dalšímu prodloužení zákazu. V případě těch „osvobozených“, z nichž jednou je například pláž náležící městu Rush, už podle úřadů došlo k navrácení k vynikající kvalitě vody, a mohou tedy být znovu zpřístupněné veřejnosti.

Reklama

Doporučované