Hlavní obsah

Pokuty, policie, represe. Německo značně přitvrdí v boji s covidem

Foto: Profimedia.cz

Někteří lidé v Německu upřednostňují za koronakrize literu ústavy, vláda chce nově sázet na větší represi covidových hříšníků.

Reklama

Navrátilci z rizikových oblastí by měli být v Německu pod dohledem policie. Zapojení strážců zákona do dodržování domácí karantény žádá šéf lékařské komory. Německo chce i jinak v tažení proti covidu sázet na větší represi.

Článek

Kancléřka Angela Merkelová se na schůzce s ministerskými předsedy 16 spolkových zemí dohodla, že se lidé vracející se z rizikových oblastí musejí neprodleně odebrat do svého bytu či domu a setrvat tam v karanténě po dobu 14 dnů. Až od 1. října pak bude možné dvoutýdenní lhůtu zkrátit po negativním testu dotyčné osoby. Ta se ovšem nesmí nechat otestovat dříve než 5. den po svém návratu ze zahraniční destinace.

Prezident Spolkové lékařské komory Klaus Reinhardt je přesvědčen o tom, že na dodržování domácí karantény musí někdo přísně dohlížet, v ideálním případě policie nebo správní úřady. „Po lékařích už víc chtít nemůžeme, jsou zcela vytíženi trasováním a zaváděním karanténních opatření,“ uvedl Reinhardt pro agenturu DPA.

V Bavorsku musel muž na 17 dnů do vězení za ignorování koronavirových opatření

Podle novin Passauer Neue Presse, které se odvolávají na bavorské ministerstvo vnitra, byl v Německu vynesen zatím asi nejpřísnější trest za nedodržování koronavirových opatření. Nejmenovaný muž z Augsburgu musí na 17 dní za mříže za celkem 15 přestupků. „Muž jednal zcela nesoudně,“ uvedlo ministerstvo na dotaz bavorských Zelených.

Nulová tolerance vůči hříšníkům

S Reinhardtem si nepřímo notuje také spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). Ten vyzval jednotlivé spolkové země k větší kontrole dodržování koronavirových pravidel. „Při naplňování opatření je určitě možné jít ještě dál,“ uvedl ministr pro Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ve dvojrozhovoru s ministerským předsedou nejlidnatější spolkové země Severního Porýní-Vestfálska Arminem Laschetem vyzval Spahn k „ofenzivě proti koronavirovým hříšníkům v celém Německu“.

„Při úmyslném porušení zákona musí platit princip nulové tolerance,“ doplnil svého stranického kolegu z CDU Laschet. Narážel nejen na základní sankční mechanismus, ale i pokutu 50 eur pro kohokoli, kdo poruší povinnost ohledně nošení roušek na veřejnosti.

Maďarsko zavře hranice

Der Spiegel upozorňuje na jeden z mnoha sporných bodů nového „balíčku“ koronavirových nařízení, který se týká železniční dopravy. Z vrcholné schůzky Merkelové a spol. totiž vyplynulo, že by to byli průvodčí, kdo by ve vlacích pokutoval cestující bez roušek. To ale šéfka odborového svazu EVG Cosima Ingenschayová pro ZDF označila za „ohrožení zdraví a životů tisíců průvodčích“, kteří podle ní už teď čelí značné slovní a někdy i fyzické agresivitě pasažérů v případech, kdy upozorňují na chybějící ochranu nosu a úst. Podle Ingenschayové by kontroly ve vlacích a ukládání pokut měly být jednoznačně záležitostí policie.

Merkelová: Situace se nejspíš znovu zhorší

Vystoupení spolkové kancléřky Angely Merkelové na tradiční letní tiskové konferenci v Berlíně nenechalo v pátek dopoledne žádné pochybnosti o tom, že Německo v boji s novým typem koronaviru čeká složité období. „Musíme počítat s tím, že se v dalších měsících některé věci ve srovnání s létem zhorší,“ prohlásila poněkud zeširoka Merkelová, která své spoluobčany vyzvala, aby covidovou hrozbu brali i nadále velmi vážně.

Šéfka spolkové vlády zformulovala pro Německo 3 základní cíle:

1) Děti se nesmějí stát poraženými pandemie.

2) Udržet hospodářství v běhu nebo ho znovu nastartovat.

3) Uchovat solidaritu ve společnosti.

„Budeme spolu s virem muset v Německu žít ještě déle. Situace je vážná. Beze změny vážná,“ konstatovala Merkelová, která si není vědoma zásadních chyb své vlády v boji s koronavirem v posledních měsících.

Německo v posledních 24 hodinách zaznamenalo 1 571 nových případů nákazy koronavirem. O den dříve to bylo 1 507 případů. Od začátku pandemie se tak v Německu podle Institutu Roberta Kocha nakazilo 239 507 osob. Počet obětí, na jejichž úmrtí se podepsal covid-19, dosáhl čísla 9 288.

Učitelé u katedry s rouškami, nebo bez?

Opětovný nápor covidu-19 se v Německu očekává i spolu se začátkem nového školního roku. Intenzivní debata se vede o tom, v jakém „rouškovém režimu“ by uvnitř školních zařízení měli fungovat děti i samotní pedagogové. Prezident Svazu dětských a dorostových lékařů Thomas Fischbach se nejnověji vyslovil pro to, aby kantoři nosili roušku neustále, a to i ve třídě. Jak Fischbach řekl deníku Die Welt, ve třídách někdy prostě není možné dodržet doporučovanou bezpečnou vzdálenost od žáků.

„Výuka čelem k žákům je jako u pěveckého sboru. Učitel se tak může stát superšiřitelem viru,“ varuje Fischbach. Připomíná, že v nejnovějších případech nákazy koronavirem na německých školách „zavlekli“ nemoc do budovy pokaždé učitelé.

Vláda Severního Porýní-Vestfálska rozhodla o tom, že od 31. srpna končí povinné nošení roušek žáky a studenty ve třídách během vyučování. Při pohybu po škole si děti ústa a nos budou muset dál chránit.

Reklama

Doporučované